G4Media.ro

Sindicalişti din sănătate: Toţi suntem muritori. Încercările de a ne prelungi viaţa…

Sursa foto: Pixabay

Sindicalişti din sănătate: Toţi suntem muritori. Încercările de a ne prelungi viaţa pe cale medicală au un ”efect secundar” pe care trebuie să-l acceptăm: majoritatea dintre noi decedăm în spitale. Erori medicale sunt în toată lumea civilizată

Reprezentanţi ai mai multor sindicate din sistemul sanitar reacţionează după ce Parchetul a făcut publice date cu privire la ancheta penală care vizează doi medici de la secţia ATI a Spitalului ”Sfântul Pantelimon” din Bucureşti. Aceştia îi critică pe magistraţi şi reclamă ”presiunea creată şi publicitatea excesivă şi părtinitoare”, susţinând că ”în cazul continuării unor astfel de presiuni, există riscul de amplificare a protestelor spontane din partea angajaţilor”. În contextul ieşirii publice legate de acuzaţiile penale privind decesul pacientului de 54 de ani de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, sindicaliştii au şi un mesaj către populaţie: ”Toţi suntem muritori. Încercările de a ne prelungi viaţa pe cale medicală au un «efect secundar» pe care trebuie să-l înţelegem şi să-l acceptăm: majoritatea dintre noi decedăm în spitale”, transmite News.ro.

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” reclamă, într-un comunicat transmis vineri, ”presiunea creată de publicitatea excesivă şi părtinitoare a cazurilor de la Spitalul Pantelimon Bucureşti asupra angajaţilor din secţiile ATI din toată ţara şi asupra tuturor profesioniştilor din sănătate”.

Liderii de sindicat îşi exprimă ”susţinerea şi solidaritatea cu toţi angajaţii din sănătate care acţionează onest şi de bună credinţă, simţindu-se nedreptăţiţi de imaginea publică nedreaptă pe care trebuie s-o suporte” şi îi critică pe magistraţi pentru că au făcut publice date din ancheta aflată în curs.

”Considerăm că actul de justiţie este util şi necesar societăţii. Nu încercăm să-l împiedicăm sau să restricţionăm în vreun fel. Dacă se dovedeşte existenţa vinovăţiei şi a unor vinovaţi, atunci cei aflaţi în culpă trebuie să plătească. În egală măsură însă, considerăm că justiţia trebuie înfăptuită respectând drepturile cetăţenilor. Recursul magistraţilor la prezentarea publică a cazurilor aflate în cercetare şi arestările televizate reprezintă o încălcare a prezumţiei de nevinovăţie, generând totodată neîncrederea cetăţenilor în profesioniştii din sănătate. Alegerea de «a face justiţie la TV» prin permisiunea mediatizării rezultatelor cercetărilor penale determină în rândul cetăţenilor fenomenul de generalizare pripită, ajungând să considere că toţi profesioniştii sunt la fel cu cei cercetaţi. Consecinţa este evidentă: o presiune negativă fără precedent asupra personalului din sănătate, generată de blamarea acestuia, în mod implicit sau explicit”, se arată în documentul citat.

Sindicaliştii susţin că nu sunt excluse noi proteste ale angajaţilor din sistem.

”Atragem atenţia că, în cazul continuării unor astfel de presiuni, există riscul de amplificare a protestelor spontane din partea angajaţilor care nu-şi mai pot exercita profesia în condiţii normale”, afirmă aceştia.

”Solidaritatea Sanitară” transmite că încercările oamenilor de a-şi ”prelungi” viaţa ”pe cale medicală” au ca ”efect secundar” faptul că se moare în spitale. În plus, federaţia sindicală spune că ”erori medicale există în toată lumea civilizată”.

”După cum ştim, toţi suntem muritori. Încercările de a ne prelungi viaţa pe cale medicală au un «efect secundar» pe care trebuie să-l înţelegem şi să-l acceptăm: majoritatea dintre noi decedăm în spitale (adică acolo unde se încearcă salvarea noastră). În numărul mare de decese din spitale şi, mai ales, în secţiile ATI, trebuie să vedem în primul rând numărul mare de încercări de a salva vieţi. Dacă nu acceptăm această realitate şi încercăm să culpabilizăm personalul medical de soarta noastră de muritori, atunci există riscul ca numărul încercărilor de a salva vieţi (şi, în consecinţă, numărul de vieţi salvate) să fie mult mai mic deoarece nu vor mai fi profesionişti dispuşi să facă asta. În sistemul de sănătate din România (public şi privat) există erori medicale. Nu este ceva neobişnuit, ele existând în toată lumea civilizată. În egală măsură, nu este ceva cu care trebuie să ne obişnuim, fiind necesară intervenţia continuă pentru reducerea lor. Unele dintre aceste erori le aparţin profesioniştilor în timp ce altele sunt erori de sistem. Oricând ne-am dori să le eliminăm, nu există dovezi că acest lucru s-a reuşit undeva în această lume. Tot ce putem face este să diminuăm la maxim posibil aceste erori medicale”, se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii subliniază că ”situaţia de la Spitalul Pantelimon Bucureşti evidenţiază, o dată în plus, necesitatea măsurilor de reformare a sistemului malpraxis”, arătând că aceste măsuri ”nu pot fi discutate şi adoptate sub presiunea emoţiilor momentului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Da suntem oameni, da facem erori. Dar una e sa faci eroare ca esti om si esti obosit/stresat si alta e ca esti incompetent si ai trecut facultatea cu 5! 🤬

  2. ce mai incearca „specialistii”so intoarca pe toate partile. „sistemul medical este de vina” . isi aduce aminte cineva cand a fost ultimul protest al medicilor pentru reforma sistemului medical?

  3. Nu mi s-ar părea încurajator să mă duc să mă trateze unul cu filozofia că toți murim, Pământul oricum va fi înghițit de Soare, nimic nu are niciun rost!
    Și in plus scandalul este despre intenția de a omorî, nu despre faptul că suntem fragili ca o floare!

    • am vazut prea multe cadre medicale cu cruce la gat si cu „dumnezeu” in gura in timpul programului. foarte disconfortant.

  4. Bravo mă!

  5. nu prea seamana a eroare ce s-a intamplat la pantelimon

  6. In lumea civilizata pentru erori se mai si pedepseste.
    Daca nu vreti sa fiti in aceeasi categorie cu cei cercetati nu va mai solidarizati cu ei,

  7. De când procurorii știu mai bine decât doctorii ce medicamente și în ce doze se prescriu pacienților? E cumva un semnal că medicii trebuie să ceară avizul procurorilor pentru medicația aplicată pacienților? Mai nou când chem salvarea trebuie să chem și un procuror? Sau e inclus în ”preț” la 112? Se pare că în acest caz avem izbucnirea unei răfuieli între câteva cadre sanitare speculată din motive electorale, la care noi – prostimea – ”am pus botul”.

    • repeti comentariul asa ca o sa repet si eu ca se consulta cu experti si ca nu merg in sala de judecata sa declare ce parere au ei.
      si, drept dovada, cerusera expertiza INML care a constatat o legatura de cauzalitate. Acum SRATI ii contrazic pe cei de la INML, dar e ok, probabil vom afla intr-un final cine are dreptate. Daca nu vine iar Rafila sa ne zica ca nu s-a intamplat nimic. Si ca pacientii traiesc, eventual, dar cu identitatea protejata.

    • si o sa mai repet si altceva:

      Raportul „Starea Sanatatii in Uniunea Europeana pe anul 2023” al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si al Observatorului European pentru Sisteme si Politici de Sanatate arata ca Romania continua sa aiba unul dintre cele mai slabe sisteme de sanatate de pe continent si se afla pe locul 1 in Uniunea Europeana la numarul de decese din cauze prevenibile si din cauze tratabile, si ca numarul mortilor evitabile e de doua ori mai mare decat media UE.

  8. Nu trebuie să chemi un procuror la 112…ci după, dacă ai mai suferit o complicație care depindea de serviciul medical. Cine vrei să-i judece ? tot medicii ? Ei se apără intre ei…De aia trebuie să avem un sistem check& balance ca să știm ce ģreșeli se fac.