G4Media.ro

Sindicaliștii de la Fabrica de Arme Cugir protestează în fața întreprinderii

Sursa foto: G4Media

Sindicaliștii de la Fabrica de Arme Cugir protestează în fața întreprinderii

Membrii sindicatul ”Apărarea” din cadrul Fabricii de Arme Cugir participi, joi dimineața, la un protest, în fața întreprinderii. Liderul sindicatului, Ioan Neagu, a declarat că protestul a fost autorizat și că angajații încearcă să atragă atenția asupra lipsei contractelor pentru armament, dar și a perspectivei de a obține noi contracte în viitor.

Mai mult, acesta a spus că un contract pe care FA Cugir urma să îl realizeze cu Heckler & Koch, un producător și vânzător de arme de calibru mic și arme ușoare pentru forțele de ordine și forțele militare din întreaga lume, a fost redirecționat spre Uzina Mecanică Cugir (UM Cugir), cealaltă fabrică din oraș.

Sindicaliștii consideră că Fabrica de Arme Cugir ar fi pierdut artificial acest contract.

„Asta miroase a trafic de influență, și miroase de departe. Ai luat speranța și viitorul fabricii de arme și l-ai dat după bunul tău plac unei firme care nu are experiența armelor ușoare de infanterie, așa cum are Fabrica de Arme Cugir”, a spus liderul Sindicatului ”Apărarea”, Ioan Neagu.

Protestul coincide cu vizita la Cugir a ministrului Economiei, Ștefan Radu – Oprea. Acesta va vizita exact UM Cugir, cu prilejul unui eveniment aniversar: 225 de ani de activitate a fabricii. Ambele fabrici funcționează sub Ministerul Economiei, mai precis sub Romarm.

Oprea va vizita secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Cugir (Platforma UMC II).

Cele două fabrici sunt politizate de ani întregi. PSD și PNL fac schimb de cadre la vârful UM Cugir și al Fabricii de Arme din Cugir. Acest lucru se întâmplă de așa de mult timp, încât rocada între directorii de partid a devenit o cutumă.

Problemele economice ale celor două firme de stat sunt destul de acute și au generat, acum 3 ani, proteste masive pentru salarii și condiții de muncă.

Salariile au fost atunci ușor mărite, dar problema nu s-a rezolvat.

Spre exemplu, fabricile sunt ținute la dispoziția statului care nu le oferă comenzi, dar trebuie să și producă pentru clienți externi, pentru a supraviețui.

Doar că, dacă una dintre fabrici are o comandă externă dar în același timp MApN îi face o altă comandă, trebuie să renunțe la contractul extern și să execute producția pentru MApN, a explicat o sursă din interiorul sistemului de Apărare.

Asta ar fi normal, mai explică sursa, doar că MApN nu plătește producția la prețul pieței și nici la valori actualizate, ci la nivelul din bugetul aprobat la începutul anului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Coaliție pentru stabilitate!