Sindicaliştii din domeniul asistenţei sociale denunţă „campania de denigrare fără precedent” a angajaţilor DGASPC Mureş în cazul centrelor pentru copii cu dizabilităţi/ „Angajaţii şi familiile lor se simt umiliţi, demoralizaţi”
Sindicaliştii Federaţiei Columna – SCOR, reprezentativă în domeniul asistenţei sociale, au luat act „cu indignare de campania de denigrare fără precedent a celor aproximativ 1.400 de angajaţi ai DGASPC Mureş” şi reclamă modul „extrem de agresiv” în care a fost prezentată situaţia copiilor cu dizabilităţi din patru centre din Mureş, „cu un impact emoţional foarte puternic asupra angajaţilor şi familiilor lor, care se simt umiliţi, demoralizaţi”. Sindicaliştii mai susţin că instituţiile care au controlat centrele au ajuns la concluzia că beneficiarii serviciilor sociale „au parte de o îngrijire corespunzătoare şi că realitatea din teren nu corespunde fotografiilor apărute în spaţiul public”, transmite News.ro.
„Condamnăm ferm modul în care Centrul de Resurse Juridice a prezentat situaţia beneficiarilor aflaţi în grija serviciilor sociale ale acestei instituţii. Nu ne opunem acţiunilor de control, însă maniera în care a fost efectuată aşa-zisa vizită de monitorizare contravine legislaţiei privind respectarea dreptului la odihnă a persoanelor cu dizabilităţi găzduiţi, respectiv a respectării obligaţiei de a nu prezenta în mass-media fotografii ale persoanelor cu dizabilităţi severe, fără acordul reprezentantului legal”, informează Federaţia Columna- SCOR, afiliată la C.N.S.L.R. – FRĂŢIA şi SERVICIILE PUBLICE INTERNAŢIONALE.
Sursa citată precizează că modul în care a fost prezentată situaţia a fost „unul extrem de agresiv, cu un impact emoţional foarte puternic asupra angajaţilor şi familiilor lor, care se simt umiliţi, demoralizaţi”.
„Menţionăm că în cadrul DGASPC Mureş îşi desfăşoară activitatea şi angajaţi cu dizabilităţi sau care au copii sau alţi membrii ai familiei cu dizabilităţi, pe deplin capabili în a oferi afecţiune şi îngrijire corespunzătoare. Precizăm că atât delegaţia trimisă în control de către Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş cât şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, Rareş Petru Achiriloaie, care astăzi, 16 ianuarie 2025, a fost prezent la Târgu Mureş în centrele D.G.A.S.P.C. Mureş şi au concluzionat, în contradicţie cu afirmaţiile Centrului de Resurse Juridice, că beneficiarii serviciilor sociale au parte de o îngrijire corespunzătoare şi că realitatea din teren nu corespunde fotografiilor apărute în spaţiul public”, menţionează comunicatul citat.
Sindicaliştii fac apel la „întreaga presă” să relateze „cu obiectivitate întreaga situaţie, fără exagerări şi cu respectarea dreptului la imagine şi demnitate profesională a angajaţilor”.
„Desigur că în sistemul de asistenţă socială sunt mereu lucruri de îmbunătăţit, dar este deja de notorietate faptul că sistemul este subfinanţat, angajările sunt blocate, iar aceste elemente pot afecta calitatea serviciilor sociale. Federaţia Columna va cere de urgenţă Ministerului Muncii, ANPDCA, Consiliului de Monitorizare şi altor factori decidenţi implicaţi o întâlnire pentru stabilirea unui calendar urgent de revizuire a legislaţiei în domeniu. În acelaşi timp, rugăm toţi angajaţii din Asistenţă Socială să fie solidari cu lupta angajaţilor DGASPC MUREŞ şi să ia atitudine faţă de orice acţiune de control care se desfăşoară în afara legii”, se mai arată în comunicatul citat.
Sâmbătă dimineaţă, Centrul de Resurse Juridice şi Consiliul de Monitorizare au controlat patru centre din Târgu Mureş, în care sunt adăpostiţi în total 63 de copii cu dizabilităţi, deşi capacitatea totală este de 51 de locuri.
Potrivit CRJ, niciuna dintre locaţii nu avea autorizaţie, iar condiţiile erau insalubre şi nepotrivite – saltele învelite în plastic, paturi subdimensionate, camere fără uşi sau încuiate cu zăvor şi înghesuială. Copiii erau malnutriţi, iar starea lor era precară. CRJ a anunţat că va sesiza Parchetul General şi a cerut intervenţia tuturor autorităţilor statului.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Rareş Achiriloaie, a anunţat că trimite Corpul de Control al ANPDCA pentru a verifica sesizările privind aceste centre şi a solicitat DGASPC Mureş să ofere clarificări în aceste cazuri.
Poliţia Mureş s-a sesizat din oficiu şi face cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului.
La rândul său, prefectul Ovidiu Butuc a dispus verificări în toate centrele rezidenţiale pentru copii din judeţ, controalele începând deja sâmbătă, în cele patru centre.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a afirmat, duminică seară, că un reprezentant al instituţiei a făcut parte din echipa de verificare constituită prin ordin al prefectului, după controlul inopinat al Consiliului de Monitorizare şi Centrului de Resurse Juridice la cele patru centre pentru copii din Târgu Mureş. În urma verificărillor, Péter Ferenc afirma că ”nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viaţa beneficiarilor”, aceştia fiind în siguranţă.
Marţi, DIICOT a anunţat că a deschis, încă din decembrie 2024, un dosar de cercetare penală în cazul centrelor pentru copii cu dizabilităţi din Târgu Mureş, fiind vizată inclusiv infracţiunea de trafic de minori. Există suspiciuni că micuţii erau luaţi cu forţa din familii şi duşi în centre pentru a se primi finanţare pentru ei.
Tot marţi, Direcţia de Sănătate Publică Mureş a dat amenzi în valoare de 32.000 de lei la centrele rezidenţiale pentru copii cu deficienţe neuro-psihice din Târgu Mureş, ţinuţi în condiţii insalubre şi trataţi cu medicamente expirate. Totodată, DSP Mureş a suspendat activatea de spălătorie la patru centre şi activitatea de alimentaţie colectivă la trei centre, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii