VIDEO Polițiștii din penitenciare și reprezentanții studenților protestează în fața Guvernului / Sindicaliștii din învățământ, asistență socială, primării amenință cu manifestații din cauza ordonanței austerității
Update Ora 13.00: Polițiștii din penitenciare și reprezentanții studenților protestează în Piața Victoriei, în timpul ședinței de Guvern în care este adoptată ordonanța austerității, așa-zisă și ordonanța trenuleț.
Știrea inițială: Sindicaliștii din învățământ, asistență socială, primării amenință cu proteste din cauza ordonanței austerității, în timp ce polițiștii din penitenciare au început deja protestele.
Federația Columna-SCOR, afiliată confederației CNSLR Frăția, a transmis scrisori deschise către premierul Marcel Ciolacu și miniștrii Muncii, Finanțelor și Dezvoltării, în care își exprimă dezaprobarea față de măsurile cuprinse în ordonanța austerității și care vizează angajații din asistența socială și din primăriile mici, denumită „ordonanța trenuleț”, și față de modul în care aceasta a fost promovată.
Sindicaliștii reclamă faptul că proiectul de ordonanță a fost publicat duminică de Ministerul Finanțelor, urmând a fi aprobat luni în ședința de Guvern, fără a exista consultări cu sectoarele vizate.
Federația solicită discuții la Guvern pentru a găsi soluții pentru aceste categorii de personal, reclamând că acestea au fost supuse discriminărilor salariale în ultimii ani. În lipsa dialogului, sindicaliștii amenință cu declanșarea protestelor.
La rândul lor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ solicită Guvernului și liderilor partidelor aflate la guvernare să-și respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai – iunie 2023 și să nu înghețe salariile angajaților din învățământ, așa cum apare în proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri bugetare (ordonanța trenuleț). De asemenea, acest proiect vine și cu alte măsuri care vor aduce prejudicii învățământului preuniversitar și universitar românesc, arată sindicaliștii într-un comunicat de presă.
Cele mai importante nemulțumiri vizează:
1. Înghețarea salariilor în anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024
2. Modul în care se intenționează să se acorde voucherele de vacanță
3. Suspendarea aplicării unor prevederi din Legea nr. 198/2023 și Legea nr. 199/2023
Printre cele mai importante articole suspendate se numără:
– Alocarea pentru sistemul educațional a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat;
– Acordarea de vouchere educaţionale în cuantum fix pentru servicii de sprijin, intervenţii psihopedagogice şi materiale-suport, pentru participare la manifestări ştiinţifice sau de participare la cursuri de perfecționare în domeniul funcției ocupate;
– Reducerea numărului de elevi în învăţământul liceal, inclusiv în cel dual;
– Reducerea cu două ore a normei didactice pentru cadrele didactice implicate în proiecte europene și pentru cele care au o vechime de minimum 15 ani și gradul didactic I;
– Majorarea cu 25% a costului standard pentru unităţile de învăţământ defavorizate;
– Decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul din învăţământul preuniversitar și universitar;
– Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității.
„Cele prezentate mai sus sunt o parte a nemulțumirilor membrilor noștri de sindicat și, conform solicitărilor acestora, trebuie să reînceapă acțiunile de protest. În aceste condiții, este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare, primele acțiuni de protest să aibă loc în Piața Victoriei din București”, arată sindicatele din învățământ.
Primele proteste au fost declanșate luni de Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare, împotriva măsurilor de austeritate pe care noul guvern de coaliție e pregătit să le adopte.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii