Federația Sanitas a anunțat, miercuri, că începe procedurile pentru declanșarea grevei generale, în 15 iunie. Aceasta va fi precedată de pichetarea Ministerului Sănătății în 23 mai și de o grevă de avertisment de două ore în 8 iunie.
Consiliul Național al Federației Sanitas întrunit în şedinţă extraordinară, miercuri, a analizat situația angajaților din Sănătate și Asistență socială, „în contextul în care actuala guvernare continuă să nu își onoreze angajamentele asumate și să tergiverseze adoptarea unor soluții satisfăcătoare pentru salariații membri de sindicat”, se arată într-un comunicat al federației.
Federația susține că Legea nr. 153/2017 nu este aplicată în totalitate; în continuare sunt categorii de angajați care nu și-au primit drepturile salariale cuvenite iar autoritățile nu manifestă nicio intenție reală de a respecta prevederile legale.
Mai mult, Ministerul Finanțelor a făcut public un proiect de ordonanță de urgență care impune măsuri total nefavorabile celor două sisteme: reducerea cu 10% a cheltuielilor aprobate prin bugetele aferente acestui an, în condițiile în care instituțiile medicale și de asistență socială fac față cu greu inflației și creșterii galopante a prețurilor; blocarea angajărilor, ceea ce înseamnă că în Sănătate și Asistență socială se va lucra în continuare cu un deficit de personal care se agravează de la lună la lună, se mai arată în comunicat.
„În aceste condiții, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România decide declanșarea acțiunilor de protest în perioada imediat următoare, după cum urmează:
» 15 mai 2023 – Dăm startul strângerii de semnături de la membrii de sindicat SANITAS pentru parcurgerea procedurilor legale pentru declanșarea grevei generale în cele două sisteme.
» 23 mai 2023 – Pichetarea Ministerului Sănătății;
» 8 iunie 2023 – grevă de avertisment cu întreruperea activității în intervalul orar 9.00 – 11.00;
» 15 iunie 2023 – declanșarea grevei generale”, anunță sursa citată.
Revendicările sindicaliștilor:
1. Modificarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate și Asistență socială, iar bugetele instituțiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.
2. Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială.
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.
3. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate și Asistență Socială.
4. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.
5. Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE și ASISTENŢĂ SOCIALĂ.
6. Stoparea destructurării rețelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media: