G4Media.ro

Mii de sindicaliști din Sănătate protestează în Piața Victoriei

Sursa foto: SANITAS

Mii de sindicaliști din Sănătate protestează în Piața Victoriei

UPDATE Ora 12.13: Câteva mii de sindicaliști din Sănătate protestează în Piața Victoriei, în fața Guvernului.

UPDATE Ora 11.15: Sindicaliştii Sanitas au plecat în coloană spre Piaţa Victoriei, unde urmează să protesteze până la ora 13:00.

UPDATE Ora 11.05: Sindicaliștii au venit cu autocare din țară și s-au strâns în Piața George Enescu. De aici, aceștia vor pleca spre Piața Victoriei.

Știrea inițială: Federaţia SANITAS organizează, miercuri, un miting de protest în Capitală, la care sindicaliştii anunţă că aşteaptă peste 10.000 de participanţi. Încălcarea ”sistemică” a prevederilor din Legea salarizării şi lipsa dialogului social sunt principalele revendicări ale sindicaliştilor, transmite News.ro.

”Federaţia SANITAS din România organizează, miercuri, 15 iunie 2022, un miting de protest la care şi-au anunţat participarea peste 10.000 de membri SANITAS din toată ţara, angajaţi în sistemul public de sănătate şi în cel de asistenţă socială”, anunţă sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Revendicările Federaţiei SANITAS sunt:

1. Aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă socială: creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc.;

2. Asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din Sănătate;

3. Eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială;

4. Rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin PNRR în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

Programul protestului SANITAS:

• 10.00 – 11.00: adunare publică în Piaţa George Enescu

• 11.00: deplasarea coloanei de membri SANITAS până în Piaţa Victoriei

• 12.00 – 13.00: protest în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului

”În ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creşterilor salariale. Decizia a lovit în categoriile de angajaţi cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic etc. De cel puţin patru ani, aceiaşi guvernanţi alimentează inechitatea generată de calcularea sporurilor în sistemul de sănătate şi în cel de asistenţă socială”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS.

Potrivit acestuia, majoritatea categoriilor profesionale au sporul pentru condiţii de muncă aplicat la salariul din 2018 şi acelaşi mod de calcul se aplică şi pentru celelalte tipuri de sporuri – cel pentru munca de noapte, pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale, precum şi pentru plata gărzilor.

”Este o încălcare gravă a principiilor de drept al muncii. Dacă ai un salariu de bază în plată, toate celelalte drepturi salariale trebuie să se raporteze la el! Nu cerem nimic în plus faţă de ce prevede legea! Vrem ca oamenilor pe care îi reprezentăm să li se recunoască valoarea muncii şi să fie trataţi corect şi echitabil din punct de vedere salarial”, a mai afirmat preşedintele Federaţiei SANITAS.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Daca nici astia nu au salarii mari…da-o in kko. Dupa magistrati sunt cel mai bine platiti.

  2. Ce mai vor și șpăgarii ăștia?!

  3. Sarmanii. Au salarii mari, buzunare deschise.
    Mi-e mila de ei.

  4. Lor li s-au dat toate cele 4 niveluri la salariu. Au ajuns ca un medic de familie să ia 20.000 lei
    Un asistent la ATI ia cel puțin 10.000 lei.
    În pandemie și-au arătat „valoarea.”. Cei care au mai muncit cât de cât erau în zonele cu pacienții covid, iar restul au frecat duda prin spitale și policlinici, că nu mergea nimeni fiindcă ori erau închise ori se temeau de boală.
    Te duci in sistemul de stat la medic, chiar daca ai programare, stai cu orele și aștepți. Ori intră pilele in față ori se moșcăie că iau oricum salariu.
    Iar șpaga nu a fost eliminată.

    • petrica mama , medicul de familie nu e salariat , are contract de prestari servici cu casa si din aia 20.000 de lei plateste si asistenta si femeie de serviciu si contabil si toate cheltuielile aferente unui cabinet , plus ca suma variaza in functie de nr de pacienti de pe lista , exista medici de familie muritori de foame . Data viitoare cand arunci cu kk fa-ti temele intai ( oricum nu exista medic de familie inscris in sanitas ! )

  5. O adunătură de cerșetori. Nu vă place la stat? Mergeți în privat.

  6. Liderii de sindicate aduc bujetarii ca întotdeauna sa protesteze doar pentru salariile, pensiile și avantajele lor care sunt deja uriașe și nesimțite, dar niciodată nu îi auzi pe ăștia de la stat că ar fi supărați pentru că nu sunt școli, spitale, drumuri, străzi, justitie etc.

  7. Mi-e scarba de „sindicalistii” lu’ peste!
    Opozitia de ce tace? Oricum nu-i voteaza astia care traiesc pe spinarea statului…

  8. Când cineva își cere dreptul în tara asta,imediat sar hienele dar , nu au salarii mari? Nu au șpăgi? Nu sunt mulțumiți, sa meargă la privat. De asta dau ăștia în noi cum vor ei. Si au vândut toată tara asta de cumparam curent de la neica nimeni,gaze de la coltul scării și benzina de la nea cutare. Aplicați legea . Si atunci o sa avem o tara ca afara.

    • Jane, pai vad ca tu ai timp de online, dar zici de altii

  9. Că și idee, o singura parte din solicitări este corectă, o parte din personal, mica, nu a primit tranșele stabilite prin legea salarizării cică unitare! In rest, șmecherii de a obține sporuri in plus, pensionare anticipata etc. Un șofer de salvare ia 7000 net iar asistenta 8000, medicii cel puțin 150000…

  10. Interziceti ca medici din spitale sa detina si cabinet privat fara contract cu casa de sanatate , sa lucreze in spitale . Daca mergi la urgenta nu iti face internare pentru ca locurile sunt ocupate de pacienti internati de medici prin aceste cabinete in care se practica plata .

  11. Eu nu sunt medic ,nici asistent,sunt de 25 de ani in sistem,Am murit la propriu în costumul de covid timp de doi ani și ceva câte 8_10 ore pe zi am stat în acel costum de coșmar.Doctorul decât la vizită îl purta atât.Si acum îmi taie sporul de noapte,de weekend,asta e răsplata după ce am fost în linia întâi în pericol să mă infectez eu și ulterior pe familia mea.Din păcate unul din membrii familiei mele au luat covid de la mine și nu mai este printre noi.Nu merităm nimic tăiați ne tot ,mulțumim frumos.Am plecat în război 2 ani și la întoarcere ne scuipați în ochi? Rușine.

    • @Florin
      À la guerre comme à la guerre
      medic familie/30.000 lei pe luna
      asistenta.15.000 lei pe luna
      sergent smurd.12.000 lei pe luna
      infirmiera/brancardier.7.000 lei pe luna
      noi si importante succesuri pe ramura
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      daca nu le-ai numarat sunt 82. 17.06.2022 Local Hour 4:36 AM