
Sindicat din sănătate: Pacienţii primesc doar 1,5% din sumele adunate de asiguratori pentru malpraxis / ”Pacienții ar trebui să beneficieze de protecţia dată de asigurări”
Managerul Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, Viorel Rotilă, a declarat, pentru AGERPRES, că sistemul de malpraxis din ţară are o serie de probleme şi că, de exemplu, pacienţii primesc doar 1,5% din sumele adunate de asiguratori pentru malpraxis, transmite Agerpres.
„Organizăm un eveniment destinat încercării de a modifica o politică publică ce se dovedeşte ineficientă. Am prezentat câteva date care demonstrează, spre exemplu, că, din punct de vedere financiar, sistemul nu este tocmai funcţional, el înregistrează o asimetrie majoră între plăţile încasate de asiguratori şi primele plătite celor prejudiciaţi, respectiv pacienţilor. Asimetria este enormă, suntem în situaţia în care pacienţii au primit până în ultimii doi ani doar echivalentul a circa 1,5% din primele adunate de asiguratori. Nu vorbim de faptul că ar fi o culpă a asiguratorilor, ci este o problemă a întregului sistem. Există două categorii de cetăţeni care suferă din cauza sistemului malpraxis. Cei mai importanţi ca număr sunt, evident, pacienţii, care ar trebui să beneficieze de protecţia dată de asigurări, adică de posibilitatea de a fi despăgubiţi pentru prejudicii. Dar pentru noi sunt cel puţin la fel de importanţi profesioniştii din sănătate, începând cu categoria medicilor, care au riscul cel mai mare de a fi acuzaţi de malpraxis, deoarece există o presiune enormă asupra medicilor, de tipul ‘nu suntem acoperiţi de asigurări’ „, a spus Viorel Rotilă.
La Cluj-Napoca are loc, vineri, conferinţa „Malpraxis sau despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii?”, organizată de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România, la care participă peste 140 de reprezentanţi ai profesioniştilor din sănătate şi specialişti din domenii conexe.
„De peste un deceniu şi jumătate, toate instituţiile şi organizaţiile din sănătate ştiu că sistemul asigurărilor de răspundere civilă a personalului medical (aşa-numitele asigurări de malpraxis) este nefuncţional. În tot acest interval au existat mai multe proiecte de acte normative menite să corecteze deficienţe unanim recunoscute, fără ca vreunul dintre ele să capete formă definitivă. Perpetuarea în mod inexplicabil a acestei stări de drept de către decidenţi conduce la o situaţie în care personalul medical din sănătate este obligat să plătească asigurările de malpraxis fără a beneficia în întregime de protecţia pe care acestea ar trebui s-o asigure, în timp ce pacienţii prejudiciaţi nu beneficiază de fiecare dată de despăgubirile la care au dreptul. Cel puţin la fel de grave sunt consecinţele menţinerii unor deficienţe organizatorice care amplifică riscurile pe care le asumă profesioniştii din sănătate şi pacienţii”, se arată într-o informare a Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.