
Sindicatele angajaților Romsilva critică proiectul de reorganizare a regiei propus de ministrul Mediului: A decis „de unul singur” soarta pădurilor din România/ Dispariția a 50% din direcțiile silvice va duce la escaladarea tăierilor ilegale
Federaţia Sindicatelor Silva îl acuză pe ministerul Mediului că a decis soarta pădurilor din România fără consultarea partenerilor sociali, prin propunerea de reorganizare a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, proiect de hotărâre care prevede, printre altele, reducerea numărului de directori de la 121 la 17, precum și contract limitat la 5 ani pentru aceștia, bazat pe criterii de performanță. Într-un comunicat transmis luni AGERPRES, sindicaliștii atrag atenția că această măsură pune în pericol viitorul pădurilor românești.
Potrivit Federației Silva, proiectul de reorganizare, aflat în consultare publică, nu este fundamentat pe studii de impact economic, social sau bugetar și nu prevede soluții pentru cei peste 14.000 de angajați ai Romsilva. Sindicaliștii susțin că dispariția a peste 50% dintre direcțiile silvice județene va afecta negativ administrarea fondului forestier și sugerează că va favoriza tăierile ilegale de păduri.
„Propunerile pe care le face ministrul (Mediului – n.red), între două activităţi de campanie electorală, privind reorganizarea pe tipuri de activităţi, sunt măsuri de centralizare care satisfac mai degrabă dorinţa de control a acestuia. Asemenea măsuri sunt aplicate doar când îţi propui să declari activităţile neprofitabile. Aşa se pregăteşte terenul pentru vânzarea sau preluarea unor active, pe care statul le declară la un moment dat „ineficiente”, afirmă Silviu Geană, liderul Federaţiei Silva.
Sindicaliştii susţin, totodată, că „prin separarea activităţilor şi modelarea fiecăreia ca centru de profit sau de cost se aplică un model patentat deja în România de pregătire a unor „privatizări de succes”.
„Acestea vor viza în primul rând activităţile economice auxiliare: complexurile de creştere a vânatului, păstrăvăriile, centrele de prelucrare a fructelor de pădure, Hotelul Silva de 4 stele din Bucureşti, zecile de cabane în care românii mai pot face silvoturism la preţuri decente, situate în cele mai pitoreşti zone ale ţării şi, cel mai probabil, va urma „externalizarea” exploatării lemnului, miză pentru care se face de ani buni un puternic lobby.”, se arată în comunicat.
De asemenea, sindicaliștii reclamă că măsurile propuse de ministrul Mediului, Mircea Fechet, sunt motivate politic și lipsite de expertiză în domeniul silviculturii. Aceștia avertizează că pădurile reprezintă un bun de securitate națională, iar orice acțiune care afectează administrarea lor este o amenințare la adresa intereselor strategice ale României.
„Dispariţia a peste 50% din actualele Direcţii silvice, cu referire la structurile de administrare judeţene validate în timp şi nu la numărul şefilor, care oricum sunt în mare parte puşi politic, va influenţa negativ calitatea administrării pădurilor statului, iar efectele vor fi semnificative asupra gestionării pădurilor, inclusiv în ce priveşte escaladarea tăierilor ilegale, prin scăderea capacităţii de control”, consideră Silviu Geană, liderul Federaţiei Silva.
Context
Ministrul Mircea Fechet a declarat, săptămâna trecută, că reorganizarea Romsilva face parte din jaloanele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și urmărește eficientizarea și transparentizarea activității regiei. El a anunțat reducerea drastică a numărului de directori de la 121 la 17 și introducerea unor contracte de mandat cu indicatori clari de performanță.
„Este un proiect prin care dorim (…) să eficientizăm activitatea Regiei din punct de vedere economic. Trebuie să spun şi faptul că am respins propunerea de buget pe care au comunicat-o ministerului. Am găsit-o prea puţin ambiţioasă.
Profitul propus pentru anul 2025 de către conducerea actuală a Regiei era, dacă îmi amintesc bine, de aproximativ 40 de milioane de lei. Asta înseamnă aproape 10 lei la hectar, ceea ce, în opinia mea, reprezintă o sumă prea mică. (…) pe schema pe care o propun, din 121 de directori ar trebui să rămână aproximativ 17. Fiecare din aceşti directori va avea un contract de mandat pe cinci ani şi va avea indicatori foarte clari de performanţă, pe care, în măsura în care nu îi va îndeplini, va putea fi revocat”, a declarat ministrul.
În prezent, Romsilva administrează 3,12 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului și oferă servicii pentru alte 1,2 milioane de hectare aflate în alte forme de proprietate, fiind responsabilă și de gestionarea a 22 de parcuri naționale și naturale și a 16 herghelii și depozite de armăsari.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii