Sindicatele din Educație au ieșit în stradă: Se aștepta o majorare de 16% a salariilor de bază/ Profesorii le-au urmat angajaților CFR și polițiștilor/ Garda de Mediu amenință la rândul ei cu grevă
Federațiile sindicale din învățământ au început luni protestul în București, la ora 13:00, în fața Guvernului și au anunțat că vor rămâne timp de 3 ore, potrivit vicepreședintei FSLI Cornelia Popa Stavri, citată de EduPedu. Aceasta a declarat la RomâniaTV că acțiunile de protest din Capitală vor dura timp de 3 zile, luni, marți și miercuri. Protestul, care urmează grevelor polițiștilor și a angajaților CFR, are loc înainte de adoptarea bugetului pentru anul 2022.
- „De luni și până miercuri vom avea în Piața Victoriei câte 3 ore de proteste, toate cele trei federații reprezentative din Învățământ, urmând neîncheierea mediilor școlare și grevă de avertisment, până la grevă generală, dacă va fi nevoie. Dorim să tragem un semnal de alarmă că domeniul învățământului este unul dintre cele mai dinamice din sistemul bugetar, care ar putea să contribuie la progresul acestei societăți”, a declarat reprezentanta sindicatelor profesorilor.
Profesorii ar fi trebuit să primească o majorare de 16% a salariilor de bază, în medie, pentru a ajunge la sumele din grila de salarizare prevăzută de Legea 153/2017. Această majorare ar fi trebuit să fie acordată încă din 2020, dar a fost amânată de Guvernele Orban și Cîțu, fiind acum din nou amânată parțial de Guvernul Ciucă.
Sindicatele au anunțat proteste de stradă și în țară, pichetarea sediilor prefecturilor, programate săptămâna aceasta.
Grevă spontană la CFR
Totodată, reparatorii de locomotivă au intrat, luni dimineața, într-o grevă spontană, nemulțumiți de salariile mici, a declarat un lider sindical la Antena 3. Circa 1500 de angajați ai CFR din cei peste 47.000 au intrat în grevă. Minstrul transporturilor, Sorin Grindeanu, i-a convocat pe liderii sindicali la discuții luni dimineața.
- ”Salariile pe calea ferată nu mai sunt atractive, e criză de personal, condițiile de muncă și de odihnă sunt inumane. Reparatorii de locomotivă au oprit lucrul în această dimineață, așteaptă să vadă ce discută liderii de sindicat cu conducerea ministerului transporturilor. În toate depourile de locomotivă sunt reparatori de locomotivă, ei au oprit lucrul astăzi. Este inadmisibil ca un inginer să stea pe un salariu de 2300 de lei, bani în mână, în situația în care totul s-a scumpit. Nu mai sunt atractive salariile, toate acestea se întâmplă în 2021, anul căilor ferate europene”, a declarat, la Antena 3, Rodrigo Maxim, lider sindical CFR.
Ion Simu, șeful CFR Infrastructură, a făcut declarații comune, luni, împreună cu Traian Preoteasa, șeful CFR Călători, referitor la greva spontană a angajaților căilor ferate.
Simu a vorbit atât din funcția de conducere, cât și în calitate de ”vechi ceferist cu peste 30 de ani vechime” în momentul în care le-a cerut foștilor colegi să ”înceapă lucrul de îndată”: ”Consecințele sunt deosebit de grave”, a transmis acesta.
Polițiștii vor picheta sediile partidelor de guvernământ
Și sindicatele din poliție au anunțat săptămâna trecută o serie de proteste prin care încearcă să provoace guvernul să aplice din 1 ianuarie 2022, Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
- ”Noi nu protestăm să cerem ceva, vrem doar să fie aplicată legea existentă. Protestăm pentru noi ne temem că Legea salarizării nr. 153/2017 nu va fi aplicată nici de anul viitor, tot așa cum s-a întâmplat și anul trecut, când premierul Florin Cîțu a suspendat aplicarea ei cu câteva zile înainte de Anul Nou”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.
Prin această lege se prevede indexarea pensiilor militarilor cu indicele de inflație, dar și plata orelor suplimentare, acestea fiind principalele probleme semnalate până acum de polițiști.
Sindicatele din Garda de Mediu amenință cu grevă generală
De asemenea, Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu (SNGM) a remis luni o scrisoare deschisă adresată şefului statului, Klaus Iohannis, în care îi solicită să facă demersurile necesare pentru salarizarea corectă a angajaţilor Gărzii de Mediu, pentru evitarea intrării acestora în grevă generală, relatează Agerpres.
- „Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu se află în pragul Grevei Generale pe termen nelimitat. Ne-a ajuns umilinţa la os! Vă scriem cu speranţa că veţi înţelege corect demersul nostru. Cu încrederea că veţi ajuta instituţional ca Garda Naţională de Mediu să fie, măcar acum în al 12-lea ceas, repusă cu adevărat în funcţiune”, se precizează în scrisoarea deschisă.
Sindicaliştii de la Garda de Mediu arată că infracţionalitatea de mediu creşte alarmant, iar mijloacele celor care fac infracţiuni de mediu, în special în zona transportului de deşeuri ilegale, dar nu numai, devin tot mai sofisticate.
Sursă foto: FSE Spiru Haret
Citește și:
Sindicaliștii Gărzii de Mediu cer Preşedinţiei să intervină pentru evitarea grevei generale
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii