Sindicatele din Germania cer stimulente de 50 de miliarde de euro pentru sectorul construcțiilor / ”Construcţia de locuinţe se confruntă cu pericolul falimentului”
Înaintea reuniunii de luni cu Guvernul german, pentru analizarea deficitului de locuinţe, federaţia sindicală IGBAU şi-a reafirmat solicitarea pentru un pachet de stimulente de 50 de miliarde de euro (53,3 miliarde dolari) pentru sectorul construcţiilor, transmite Agerpres, care preia DPA.
„Programele de stimulare a economiei au fost lansate cu succes în ultima perioadă. Este momentul pentru noi măsuri”, a declarat preşedintele Robert Feiger într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild am Sonntag.
Acesta a explicat că dobânzile ridicate şi creşterea costurilor cu materialele au afectat semnificativ sectorul construcţiilor în ultimele luni.
„Construcţia de locuinţe se confruntă cu pericolul falimentului. Anual, Guvernul nu reuşeşte să-şi îndeplinească obiectivul de a construi 400.000 de apartamente pe an. Datele din sectorul construcţiilor se înrăutăţesc, în condiţiile creşterii populaţiei”, susţine şeful IGBAU.
Luni, cancelarul german Olaf Scholz participă la o conferinţă dedicată situaţiei din domeniul locuinţelor, pentru a analiza potenţiale măsuri de sprijinire a sectorului construcţiilor şi problema deficitului de locuinţe.
Asociaţia oraşelor şi municipalităţilor din Germania (DStGB) a cerut de asemenea adoptarea unor măsuri urgente la reuniunea de luni.
„Cerem accelerarea procedurilor de planificare şi aprobare pentru construcţia de locuinţe, limitarea costurilor cu construcţiile şi consolidarea investiţiilor în sectorul construcţiei de locuinţe”, a afirmat şeful DStGB, Gerd Landsberg, pentru Bild am Sonntag.
Acesta a explicat că sunt necesare scutiri fiscale atât pentru construcţiile noi cât şi pentru renovarea clădirilor existente.
Conform datelor publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), preţurile locuinţelor în Germania au înregistrat în trimestrul doi din 2023 cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000, majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele afectând piaţa imobiliară din cea mai mare economie europeană.
Preţurile proprietăţilor rezidenţiale au scăzut în ritm anual cu 9,9%, cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000. Au fost scăderi semnificative în special în oraşele mari, cum ar fi Berlin, Hamburg şi Munchen, unde preţurile apartamentelor au înregistrat un recul de 9,8% iar preţurile la locuinţe pentru o singură familie sau două au scăzut în ritm anual cu 12,6%.
Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piaţă de investiţii imobiliare din Europa. Dar majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au afectat piaţa imobiliară, o serie de dezvoltatori intrând în insolvenţă, iar preţurile au scăzut.
Autorizaţiile de construcţii pentru apartamente în Germania au scăzut cu 31,5% în iulie, faţă de perioada similară din 2023, în timp ce preţurile pentru construcţii au urcat cu aproape 9%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank