G4Media.ro

Sindicatele din învățământ: Testarea elevilor trebuie făcută în familie / Susțin că…

sursa foto: Deutsche Welle

Sindicatele din învățământ: Testarea elevilor trebuie făcută în familie / Susțin că majoritatea cadrelor didactice vor refuza să administreze elevilor testele de salivă

Testarea elevilor trebuie făcută în familie, altfel unităţile de învăţământ vor deveni focare de infecţie, iar cele mai multe cadre didactice oricum vor refuza să administreze elevilor testele de salivă, se menţionează într-un comunicat remis sâmbătă de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi de Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „SPIRU HARET”, cele două federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, citat de Agerpres.

Sindicatele „solicită Guvernului României să dispună Ministerului Sănătăţii să reevalueze Instrucţiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ. Acest act administrativ cu caracter normativ va avea drept efecte blocarea activităţii unităţilor de învăţământ şi transformarea acestora în focare de infecţie. Cele două federaţii consideră că aceste teste pot fi foarte uşor făcute de către părinţi, aceştia urmând să comunice posibilele cazuri de infectare. (…) Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘SPIRU HARET’ consideră în continuare că este nevoie de testare, însă aceasta trebuie făcută în familie. Astfel, s-ar asigura şi un prim triaj, deoarece copiii bolnavi nu ar mai intra în contact cu colegii şi nu ar mai putea transmite virusul”, se precizează în comunicat.

Cele două organizaţii sindicale subliniază că Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri a cerut ca testele elevilor să fie efectuate în familie.

„Menţionăm că inclusiv Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri a solicitat ca testele să fie făcute în familie, prezentând dezavantajele administrării acestora în şcoli: 1. copiii cu infecţie intră în colectivitate şi astfel este anulat rolul principal al screening-ului, acela de identificare a infecţiei înainte de intrarea copiilor în colectivitate, astfel încât colegii să poată continua cursurile cu prezenţă fizică. 2. administrarea testelor necesită existenţa acordului informat al părintelui 3. clasele necesită dezinfecţia riguroasă, în cazul apariţiei unui caz pozitiv. 4. în izolator pot fi prezenţi simultan mai mulţi elevi cu test pozitiv. 5. colegii de clasă ai unui copil depistat pozitiv în clasă vor fi consideraţi contacţi direcţi, deoarece au stat împreună fără mască în spaţiu închis, şi vor trebui să treacă în on-line. 6. colectarea testelor folosite, în special a celor pozitive, trebuie să se facă în condiţii de siguranţă”, potrivit comunicatului FSLI şi FSE „SPIRU HARET”.

Reprezentanţii sindicali ai angajaţilor din învăţământ atrag atenţia că majoritatea cadrelor didactice vor refuza să administreze elevilor testele de salivă, iar angajaţii din învăţământ nu pot fi constrânşi să efectueze aceste proceduri.

„Având în vedere opiniile prezentate de specialişti şi faptul că, potrivit reglementărilor în vigoare, niciun salariat din învăţământul preuniversitar nu poate fi constrâns să realizeze această testare, nu trebuie să surprindă faptul că cele mai multe cadre didactice vor refuza efectuarea acestor testări. În cazul în care Guvernul României nu va interveni pentru corectarea anomaliilor din această Instrucţiune, iar asupra cadrelor didactice se vor face presiuni pentru a se implica în testarea elevilor, conform numeroaselor semnale pe care le primim, acestea sunt hotărâte să protesteze”, se precizează în comunicat.

Astfel, cele două organizaţii sindicale solicită Guvernului să anuleze urgent măsura emisă de Ministerul Sănătăţii privind testarea elevilor de către angajaţii unităţilor de învăţământ.

„Solicităm Guvernului României să intervină de urgenţă pentru anularea Instrucţiunii emise de Ministrului Sănătăţii în condiţiile în care aceasta nu poate fi aplicată în unităţile de învăţământ, întrucât nu sunt pregătite pentru a gestiona deşeurile medicale periculoase, aşa cum prevede Ordinul nr. 1226/2012. Subliniem că personalul din unităţile de învăţământ nu a avut niciodată tangenţă cu Normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi dintr-o dată li se cere să le cunoască şi să le aplice, existând şi riscul suportării unor sancţiuni dacă nu le respectă. Şcoala nu e unitate sanitară, în sensul Ordinului nr. 1226/2012 şi nici nu poţi transfera personalului şcolii atribuţii rezultând din acesta”, se menţionează în comunicat.

FSLI şi FSE „SPIRU HARET” apreciază că în interiorul unităţilor de învăţământ testele vor putea fi administrate doar de personalul medical.

„Ţinând cont de pericolul la care ar fi supuşi angajaţii, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecţie, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învăţământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat. În plus, testările vor afecta grav actul educaţional deoarece, ţinând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învăţare”, potrivit comunicatului.

Totodată, cele două sindicate estimează că puţini părinţi vor accepta să-şi trimită copiii la şcoală în ziua testării fără ca aceştia să ia masa de dimineaţă acasă.

„O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucţiunii, elevii (înţelegem că actul nu vizează şi preşcolarii) trebuie să „evite consumul de alimente/băuturi cu cel puţin o oră înainte de efectuarea testului, în funcţie de prevederile producătorului”. Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toţi copiii ar trebui să nu mănânce şi să nu bea nimic înainte de a ajunge la şcoală. Suntem curioşi şi noi câţi părinţi vor accepta să-şi trimită la şcoală copiii în aceste condiţii!”, notează cele două organizaţii sindicale în comunicat.

sursa foto: Deutsche Welle

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Taurinele înțelepte ale educăcației, din cireada marelui Câmpeanu, cel care știe să îngrașe porcii cu ape reziduale (teza lui de doctorat de foarte mare impact științific), au găsit soluția testării elevilor de către profesori. Cum această inițiativă rumegată îndelung la minister de cornutele mari, specialiste în copite, nu are sorți de izbândă, părinților le rămâne acum sarcina asta. Stat eșuat, guvern eșuat, președinte umflat de orgoliu și îngust la minte, o corabie avariată în derivă, asta e Românica.

  2. Cat timp pierde un profesor / invatator cu fructele/ laptele si testele pt saliva ? 😉

    • Cand vine masina cu lap.te si corn si ce mai vine, pana nu.meri si cari si depozitezi si semnezi se duce aproape jumatate din ora! Iar in clasă e rascoala de la Bobîlna! Ii ga.sesti fugind, țipând, se imping, se bat, etc. Testele mai lip.seau!

    • profesorii nu au treaba cu cornul si laptele, in scolile mai mari se ocupa administratorul , le aduce lada si se se servesc din ea, multi nici nu le iau. Bine, nu peste tot, aveau o invatatoare care trimitea niste baieti sa ia in pauza ce aveau de luat, cica sa-i responsabilizeze. Cu testele insa e foarte aiurea, se va pierde mult timp din ora, norocosul care are luni/joi prima oara poate sa-si ia adio de la ora. Sper sa aeriseasca macar dupa aia, ca vor sta toata ziua acolo, daca a avut unul covid, succes

    • In orice scoala e un cadru didactic responsabil cu primirea produselor. Acesta le verifica sa fie conforme si le preia de la distribuitor, cand vine masina la poarta. Administratorul, dna de ser.viciu sau elevii pot ajuta cu distribuirea la clase.

  3. Domnule Campeanu,
    Poate doamna de serviciu ar fi solutia! Intre doua spalari cu mopul poate testa rapid o clasa… Si paznicii ar mai putea, deoarece s-au specializat in medicina la Kaufland, in timp ce testau temperatura!!!

    • Eu cred ca cel mai bine ar fi sa il faca parinti…copii ar fi foarte stresați…dacă am daca nu am….va fi tensiune pe ei…
      Ganditiva la un copil de clasa o sa zicem…iese pozitiv la test….il iau il duc in cabinet..copilu acela…va fi traumatizată vazandu-se cu doctori si oameni pe lângă el.. pana ajung parinti…copilul va fi speriat..
      Eu zic ca cel mai bine…ar fi aceste teste sa se faca acasa.. dacă ies pozitive…anunți…Si cred ca asa este cel mai bine
      Parerea mea…

  4. Era mai corect daca se avea si o evidenta a numarului de elevi care sunt vaccinati din fiecare scoala (pe fiecare clasa) si daca se dadea posibilitatea ca cei care nu sunt vaccinati, ori parintii nu vor sa-i vaccineze sa poata efectua si ore on-line si atunci era o solutie mai optima fara atatea complicatii si schimbari de la o zi la alta a modului de a efectua scoala ca nu mai intelege nimeni nimic si numai scoala nu se cheama asta… De ce aceste federatii si asociatiile de parinti si elevi nu solicita sa fie prezentate pe site-ul inspectoratelor o situatie clara si la zi pe fiecare scoala si pe fiecare clasa din scoala cati profesori si elevi(cu varsta de la 12 ani) sunt vaccinati si cati nu sunt. Nu cred ca stie cineva aceasta situatie la nivel de scoala…

    • Nu mai bine le facem un semn permanent, cum ar fi un tatuaj pe frunte, cu o stea galbena?
      Chiar nu se intelege ridicolul in care s-a ajuns, cu toata segregarea asta? Tot romanul s-a lasat de politica si fotbal(bine, fotbal nici nu mai ai cu cine) si s-a specializat in imunologie!
      Lasati copiii sa mearga linistiti, la scoala! Aratati-le dragoste, nu-i invatati sa urasca, pentru ca asa isi vor trai toata viata: in ura si propovaduind segregarea ca si mod de viata!!!

  5. Dupa ce terminam comentariile rautacioase, poate gandim si logic: am 30 de elevi la clasa, mici…. Teste de doua ori pe saptamana??? A! Si aproximativ 600-700 elevi la ciclul primar!!! Nu ma deranjeaza sa fac teste, ma deranjeaza ca nu-mi mai pot face orele cum trebuie. Asta-i problema!

  6. Dar o asistenta medicala , singura care trebuie sa testeze 1200 de elevi o data, cum va face ?

    • Dupa cum avem cen.tre de vaccinare, trebuie si cen.tre de testare . Merge omul si face test cand are simptome. Sau la medicul de familie sa se dea tes.tele rapide, ca imediat dupa confirmare sa primeasca reteta si sa isi ia tratament. In scolile noastre nu putem improviza cabinete medicale. Nu sunt spatii nici pers.onal medical ori fondurile necesare.

  7. Dl Cimpeanu si cei din minister sunt total pe langa subiect. De fapt , nu e chiar asa, daca ne gandim la zecile de milioane de euro pentru teste si comisioanele aferente.
    In rest, e ministerul unde se emit ordine fara un aviz de legalitate sau facute pe repede inainte.
    L-as ruga pe dl ministru sa studieze cum se numeste (din punct de vedere penal) atribuirea unei calitati / exercitarea unei activitati pentru care nu ai pregatirea, calitatea necesara ( ma duc in instanta fara sa fiu avocat, operez fara sa fiu medic, semnez ordine de ministru ca secretar de stat fara sa am decizie de numire din partea primului minstru in acel minister, altul decat cel in care am functionat in trecut – cunoscatorii stiu la ce ma refer). Ok, cine s-ar incadra aici? Profesorii, nu dl ministru, doar el evita de regula sa-si asume responsabilitati. Dar dl ministru uita ca exista si infractiune a de instigare.
    In plus, o norma inferioara unei legi (gen instructiuni, ordine de ministru etc.) nu te exonereaza de cercetarea unor fapte penale, daca ai incalcat legea.

    Cum sa pui pe cineva sa-mi testeze copilul fara a avea pregatirea necesara. In plus, recoltarea probelor nu se face asa la intamplare, fara respectarea unor norme de protectie pentru cel ce le recolteaza, pentru ceilalti elevi (expusi, fara masca in momentul recoltarii, doar nu scuipa prin masca, improscand in aer virusul). Ati vazut la tv ce echipamente poarta cadrele medicale ce intra in contact cu bolnavii COVID sau recolteaza probe. Si tu , dl Cimpeanu ii trimiti pe elevi si pe profesori ca mielul ca taiere. In locul presei, l-as invita sa testeze dumnealui (in hainele de strada, fara protectie) o clasa de cca 36 elevi ( ca tot sunt multe clase peste efectivul stabilit prin lege) intr-o sala subdimensionata. Puterea exemplului.

    Ce faci cu elevii sau profesorii sau angajatii care nu voie sa bea si sa manance cu o ora inainte de recoltarea testului de doua ori pe saptamana ? Unii dintre ei au diabet, sufera de alte afectiuni. Cine iti da tie dreptul sa imi obligi copilul sa vina nemancat la scoala ?

    Parintii ar trebui sa protesteze, iar profesorii sa faca greva ( japoneza , pentru a nu afecta totusi procesul educativ si asa afectat de pandemie).

    Probabil ca tot ce spunem noi e in zadar si parca il vad pe dl Cimpeanu minsitru si in noul guvern, pentru a-si putea desavarsi creatia.

    • foarte bun comentariul!

    • Eu nu stiu nici o clasa cu 36 de copii obtinuta prin decizia unilaterala a scolii. Toate clasele supranumerice s-au obtinut pentru ca parintii au insistat ca copilul lor sa ajunga la o anumita invatatoare sau o anumita clasa. De multe ori, nu doar „au insistat”. Asa ca cel putin in aceasta directie parintii nu sunt nevinovati.

    • Perfect de acord cu acest comentariu! Pe mister ministrelul Tâmpeanu cine îl testează la Universitate-studenții poate…?! Câtă minte pot să deții pentru a lua asemenea decizii?! Doamne! De aceea s-a autoexilat și Caragiale la vremea sa-tot din cauza incompetenței politice și a prostiei ridicată la rang de virtute!!! Regret!!!

    • Da, clasele supranumerice se explica si prin actiunile parintilor, dar si prin transferuri de elevi la marginea legilor sau spatiu insuficient. In topate cazurile insa a existat o aprobare a CA sau a forurilor superioare (Inspectorat), derogare de la lege. De altfel, legea este optionala pt. Ministerul Educatiei si pt multe Inspectorate , care fac (nelegal) tot felul de derogari de la lege sau tot felul de artificii la marginea legii. Imi amintesc ca presa a semnalat o ancheta a procuraturii intr-un judet din Romania privind transfeuri ilegale , era vizat si Inspectoratul. De multe ori, aveti dreptate, unele transferuri s-au facut in urma unor presiuni facute de sus .
      In concluzie, de vina nu e cine solicita, ci cel care aproba in mod nelegal.

  8. Corecta poziția sindicatelor.
    Categoric refuzam sa asistam scuiparea in eprubete de catre elevi.

  9. Eu cred ca cel mai bine ar fi sa il faca parinti…copii ar fi foarte stresați…dacă am daca nu am….va fi tensiune pe ei…
    Ganditiva la un copil de clasa o sa zicem…iese pozitiv la test….il iau il duc in cabinet..copilu acela…va fi traumatizată vazandu-se cu doctori si oameni pe lângă el.. pana ajung parinti…copilul va fi speriat..
    Eu zic ca cel mai bine…ar fi aceste teste sa se faca acasa.. dacă ies pozitive…anunți…Si cred ca asa este cel mai bine
    Parerea mea…

  10. Nu ati remarcat un detaliu important: pentru metodologie, dl Cimpeanu s-a adresat Ministerului Sanatatii , declarand ca ministerul sau nu are competente. Procedura a fost facuta de cei de la Sanatate, dar va fi pusa in aplicare de profesori. Pai au competente ? Ce subordonare au ei fata de un alt minister. Responsabilitatea in domeniul sanatatii revine acelui minister, nu scolilor.
    Dl Cimpeanu nu va semna nimic. Ii obliga pe profesori sa faca ceva pentru care nu au abilitarea necesara ( motivand ca e ceva simplu etc.), dar el nu-si asuma nici o responsabilitate. Pai daca e ceva simplu, sa mearga dl Cimpeanu in scoli, sa-i trateze dumnealui afectiunile medicale ce nu necesita o interventie complicata profesorii sau administratorul scolii .