G4Media.ro

Sindicatele din sănătate anunță motivul protestelor programate în iunie: un chirurg e…

Sursa foto: Pixabay

Sindicatele din sănătate anunță motivul protestelor programate în iunie: un chirurg e plătit cu 38 lei/oră pentru operațiile făcute pe timpul gărzilor

Federația „Solidaritatea Sanitară”, care a anunțat acțiuni de protest începând din luna iunie, a prezentat sâmbătă mai multe exemple legate de salarizarea medicilor și personalului medical.

Sindicaliștii susțin că un chirurg este plătit cu un tarif net de 38 lei/oră pe timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă și compară venitul cu cel ce ar putea fi obținut în rețelele sanitare private în cadrul consultațiilor (cel puțin 380 lei/oră net ) sau a intervențiilor chirurgicale (care pot depăși 1000 lei/oră).

Comunicatul de presă integral:

Un chirurg este plătit cu 38 lei/oră în timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă! Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă prezentarea punctuală a motivelor acțiunilor de protest, menite să indice public problemele cu care se confruntă fiecare categorie profesională, cu plata pe care o primesc medicii pentru gărzile suplimentare normei de bază.

Considerați că a plăti un chirurg pe timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă cu un tarif net de 38 lei/oră este normal?! Pentru a înțelege mai bine situația vă invităm să comparați acest venit cu ce ar putea obține în privat în cadrul consultațiilor desfășurate în acest interval (cel puțin 380 lei/oră net ) sau a intervențiilor chirurgicale (care pot depăși 1000 lei/oră). Acesta este doar unul dintre foarte multele exemple de inechități salariale ce afectează profesioniștii din sănătate. Vom reveni la detalierea acestui exemplu după o scurtă prezentare a situației gărzilor medicilor.

Situația dramatică a plății gărzilor

Plata gărzilor suplimentare normei de bază ale medicilor se calculează la ora actuală prin raportare la un salariu brut lunar de (exemplul pentru medicului primar gradația 5 – nivelul maxim posibil):
– 5605 lei/lună în cazul spitalelor neclinice.
– 7020 lei/lună în cazul spitalelor clinice.
Adică, echivalentul unui salariu net de:
– 3222 lei/lună în spitalele neclinice;
– 4036 lei/lună în spitalele clinice.
În cazul medicului primar cu gradația 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă este de:
– 22 lei/oră în spitalele neclinice
– 28 lei/oră iar în cele clinice.
Dacă medicul în discuție are nivelul maxim al sporului pentru gardă (ceea ce se întâmplă rar) atunci tariful orar net pe care-l primește medicul primar pentru garda desfășurată în timpul săptămânii este de:
– 38 de lei/oră în unitățile neclinice
– 48 de lei/oră în unitățile clinice.
Atunci când garda este desfășurată în zilele de weekend și în zilele libere legale tariful orar net este de:
– 44 de lei/oră în spitalele neclinice
– 55 lei/oră în spitalele clinice.
Pentru a înțelege ce înseamnă o gardă, amintim că în discuție este un efort depus de medic de-a lungul unui număr de ore care depășește cu mult durata zilnică normală a muncii, respectiv:
– 18 ore de lucru continuu este durata cea mai mică a unei gărzi, din care 8 ore noaptea.
– 24 ore de lucru continuu este durata cea mai mare a unei gărzi (incluzând și 8 ore lucru de noapte).
Din cauza desfășurării gărzilor în continuarea programului de lucru de la norma de bază, în majoritatea cazurilor se ajunge la cumularea activității din cele două contracte, adică la 30 de ore de lucru continuu. Aceste precizări sunt foarte importante dacă avem în vedere că medicul este nevoit să lucreze de-a lungul unor perioade atât de lungi.
O scurtă prezentare a contextului
Pentru a asigura intrarea în legalitate a activității desfășurată de medici în gărzi în sistemul public de sănătate din România, pentru gărzile suplimentare s-a introdus în anul 2016 (la solicitarea și în urma acțiunilor Federației „Solidaritatea Sanitară”) al doilea contract individual de muncă pentru gărzile suplimentare. Cu alte cuvinte, pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale publice pentru populație, la ora actuală medicii din sistemul public de sănătate românesc își desfășoară activitatea în baza a două contracte individuale de muncă după cum urmează:
a) Contractul individual de muncă aferent normei de bază (acesta incluzând și o gardă/lună). Doar pentru acesta beneficiază de salariul de bază crescut.
b) Contractul individual de muncă cu timp parțial pentru gărzile suplimentare normei de bază. Pentru acest contract nu beneficiază de noul salariul de bază, ci de cel din ianuarie 2018.
Efectuarea gărzilor suplimentare în cadrul celui de-al doilea contract individual de muncă asigură continuitatea serviciilor medicale, fiind un serviciu prestat de medici în interesul cetățenilor.
Situația generală a veniturilor medicilor
Imaginea publică a unor venituri foarte mari ale medicilor este în bună măsură exagerată, ea fiind determinată atât de luarea în considerare doar a locurilor de muncă cu condiții deosebit de periculoase, cât și de neînțelegerea impactului pe care-l are plata inadecvată a orelor de gardă asupra venitului total.
Vom ilustra situația tot cu exemplul medicului chirurg, luând în considerare cele două situații limită: nivelul maxim și cel minim, respectiv medicul primar chirurg cu gradația 5, la final de carieră, și medicul specialist chirurg, gradația 2, la începutul carierei (după rezidențiat).
Calculul cumulat al veniturilor nete obținute în urma celor două contracte este următorul:
– Medic primar chirurg, gradația 5-a, cu toate sporurile la maxim:
o 69 lei/oră în neclinic
o 74 lei/oră în clinic.
– Medic specialist chirurg, gradația a 2-a, cu toate sporurile la maxim:
o 52 lei/oră în neclinic
o 53 lei/oră în clinic.
Aceste venituri sunt obținute în cadrul următoarelor condiții de activitate a medicului chirurg:
– Efectuează 5 gărzi/lună suplimentare normei de bază: patru în cursul săptămânii și una în weekend;
– Lucrează în total (norma de bază + contractul de gărzi): 243 ore în lună din care:
o 48 ore lucru de noapte;
o Cel puțin 90 de ore în intervenții chirurgicale;
o 24 ore lucrate în weekend;
o în 5 zile din lună lucrează continuu minim 18 ore/zi, iar în una minim 24 ore/zi.
– Are toate sporurile la maxim (ceea ce nu se întâmplă în mod frecvent; în majoritatea situațiilor sporurile sunt la nivel minim sau cel mult mediu): sporurile pentru condiții de muncă si sporurile de gardă.
Calculul detaliat al veniturilor (îl regăsiți pe site-ul FSSR, urmând link-ul din comentarii).
Pentru o înțelegere corectă a situației vă invităm să comparați tariful orar al medicilor cu tarifele orare aplicabile diferitelor profesii sau meserii!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Mai bine se făcea gletier!

  2. Hai sa le plangem de mila medicilor! Daca tot compara veniturile medicilor din privat cu cei de la stat, de ce nu se duc cu totii la privat? Ah, stai ca deja sunt acolo. Sunt angajati si la stat si la privat. Multi chirurgi mai lucreaza la stat doar ca sa-i indrume pe pacienti in clinicile lor private. Stim noi cum se epuizeaza fondurile instant si trebuie sa astepti 6 luni pentru o operatie la stat. E urgenta, atunci platesti si te duci la privat.

    • Nu exista conceptul de ‘epuizat fondurile’ in spitale. Poate in cabinetele medicilor de familie. Chiar daca s-ar epuiza, nu ar avea voie un medic din spital sa spuna asa ceva.

      Daca va cheama la privat, spuneti nu. Daca asteptati 6 luni o operatie, e o normalitate. Se asteapta si 2 ani in tarile moderne. Desigur, vorbim despre cazuri cronice.

      Mai putin de 5% dintre medici au ‘clinicile lor’. Cel mult un cabinet. Totusi, privatizarea tuturor serviciilor medicale ar fi cea mai buna metoda de a creste exponential calitatea serviciilor. Cred ca v-ati dori asta, nu? La urma urmei, sanatatea e cel mai important lucru in viata asta scurta care o aveti, corect? Deci merita cei mai multi bani cheltuiti, nu? Sau, o fi masina mai importanta? Confortul din casa? Locatia concediului? Friptura de Craciun?

    • @Andreiutu
      Nu astepta 6 luni ca „asa e normal”, mergi la alt chirurg care te programeaza mai rapid, daca e cazul.

  3. Da, confirm procentul.
    La privat costurile sunt de 10 ori mai mari pentru pacient, decat la stat unde practic banii se deconteaza.
    Deci cat? Nici 10 euro pe ora?
    Dar chirurgul nici nu poate lungi operatia, nu? Ca nu poate duce viata asa mult, deci e munca la greu, asidua, la maxim.

  4. Sunt chirurg la unul din cele 7-8 spitale de catogoria I din țară. Categoria I e cea mai înaltă clasă de competență.
    1. Nu există nicio diferență de salarizare pe clase de competență a spitalelor. Un medic din Călărași care trimite toate cazurile mai serioase pachet la București, operează doar nimicuri, când vrea, ce vrea, e platit la fel sau mai mult (pentru că în provincie se inventează sporuri).
    2. Salariul meu net este în medie 2250 de euro, consider că e decent pentru România, nu doresc nicio mărire.
    3. Ceea ce doresc e să dispară privilegiile, pensionarii speciali, care „se uzează ” la 45-47 de ani și trăiesc pe spinarea societății cu pensii nesimțite, cumul pensie cu salariu, sinec.uri.le din „consiliile de administrație”, etc. Pe scurt doresc echitate, un sistem de salarizare corect, în funcție de nivelul de competență al meseriei respective și pensionare la aceeași vârstă a tuturor, conform Constituției.

    • @Prieten
      Nu e in interesul pacientului sa-l obligati sa aleaga ori la stat, ori la privat. Statul are o oferta, la privat sunt alte avantaje.

    • Inteleg foarte bine ce zici, cu medicii de unde intarca draq copii, problema e insa la sindicat si personal sanitar, ca aproape toata lumea iese la greva ca vor toti la fel, ce ei au doua maini stangi ? Nu vad insa nici o greva pentru plata pe competente/rezultate , nici in sanatate , nici in invatamant , nicaieri la ce tine de buget. O hotie macabra in tot sistemul unde, minim 60% sunt platiti aiurea , ca sunt pe lista, dar mare lucru nu fac. Stiu „medic” care pleaca la servici la ora 11 , bea o cafea si se intoarce la ora 13 acasa. Are fix acelasi salariu . Nu am vazut insa o luare de pozitie pentru corectia acestor anomalii . Niciodata.

    • @Mira : nu e nici o problema sa lucreze in ambele locuri , dar sa nu faca 350 ore/luna suma intre cele doua , sau mai mult , ca e clar ca undeva se odihneste si stim unde .

    • @shotgun
      Asta este problema managerului de spital, cate ore profeseaza medicul la stat. De ce sa platim noi, pacientii, si ceilalti medici, ca medicul ala pe care-l stii tu nu stiu ce nu face si managerul lui, ori nu stie, ori nu ia masuri?
      De regula nu sunt de acord sa platesc pentru erorile de management, nici pentru cele de la stat, nici pentru cele de la privat.

    • @mira : Cand ajungi sa faci 350 ore pe luna , e clar o problema , nu poti fizic sa fii apt, asa ca sa lucreze si privat si spital , dar in limita a 250 ore/luna , peste e clar o problema. Nu poti fizic sa duci , poti doar sa fii in zona , nu sa lucrezi .

    • Medicii pot lucra și la stat și la privat foarte bine. Pacienții de obicei știu 7nde doresc, cei care nu au bani de obicei au timp la dispoziție și aleg la stat, cei care au bani nu au timp, vor confort, repede, aleg la privat. Pe multe specialități pacienții vin la consultație la privat și dacă medicul lucrează și la stat îi cer tratamentul (operația) la stat.
      Eu lucrez și la stat și în privat. La stat am cazuri grele, pacienții mai mor…
      Dacă aș fi pus să aleg, aș renunța la stat, și cred că 95% din medicii buni ar proceda la fel. La stat ar rămâne cei mai slab pregătiți, care nu au succes în privat.
      Nu e în avantajul societății o astfel de alegere și mai mult ca sigur e neconstituțional, nu poate exista o obligativitate ca după ce mi se termină programul la stat, la 13.30 când nu am gardă, să merg acasă ! Mai ales într-o țară unde specialii cumulează 4-5 salarii și o pensie.

    • Medicii care racolează pacienți de la stat și îi cheamă la privat ar trebui băgați la pușcărie. Această practică este o combinație de șantaj cu furt din sistemul public, ar trebui pedepsită penal.

  5. La fel ca antiUSL, sunt chirurg la unul dintre spitalele universitare din tara.

    Spre deosebire de dansul, insa, nu ma intereseaza remuneratia pentru interventiile cu adevarat grele (le fac din placere) cat ma intereseaza introducerea platii/consultatie in garda. La nivel de privat. De ce? Pentru ca vreau sa se trieze in acest fel medicii incompetenti care ma uzeaza in garzi pentru consultatii non-urgente.

    Si vreau introducerea unei taxe de €100 la intrare in UPU pentru toti pacientii (cum e in diverse state ultramoderne). Pentru a se gandi pacientii de 2 ori inainte sa confunde UPU cu Ambulatoriul.

  6. Domnilor doctori nu va mai luați de milițieni, ca nu toți ies la 47 la pensie și iau șpagă. Pe acest principiu as interzice ca medicii sa lucreze și la stat și la privat, știți bine de ce.
    Și atunci când va prindem ca luați șpagă de 100 de ori,a câte 1000-3000 în sus sa nu fiți condamnați cu suspendare.
    Dacă tot vrem o tara ca afara..
    Hai cu hate

    • De acord cu condamnări cu exacutare pentru șpagă, și la medici și la polițiști. Cred că procentul spagarilor e mai mare la polițiști, dar poate sunt subiectiv. Multă lume dă șpagă la asistente, infirmiere, brancardieri, paznici. Cunosc destui medici care nu iau șpagă. Dar dacă „nu toți ies la pensie la 47 de ani” , nu ți se pare normal să iasă toată lumea la 65 ? Nu e corect așa ?
      Excepții pot fi pentru condiții deosebit de grele, minerit în subteran, militari care luptă efectiv, să se contabilizeze 1 an ca 1,3 – 1,5 ani de vechime. Dar strict pentru perioada muncită în condiții grele să se câștige vechime. Și pentru cei care aduc prestigiu țării, medaliați internațional, e ok o rentă viageră.

  7. Lasă că îi „compensează” pacienții cu „atenția” din plic !!
    Chirurgii ar opera și fără salariu, așa bine sunt recompensați de către pacienți, tarifele pentru operație sunt fixe și ți se spun dinainte, ca la biserica !!

    • Posibil prin Caracal sau Vaslui, de unde ești tu probabil.

    • Dacă ești din Brăila, caută-l pe cel tăiat cu maceta, întreabă-l dacă a dat șpagă medicilor de la București care i-au reparat pe cât posibil mâinile.