
Sindicatele europene cer un răspuns cuprinzător din partea UE privind tarifele americane pentru „a salva locurile de muncă”
Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) a cerut joi Uniunii Europene un răspuns „cuprinzător” pentru „a stabiliza economia şi a salva locurile de muncă”, aşa cum a făcut în timpul pandemiei de COVID-19, după noua rundă de tarife de 20% pentru toate exporturile UE anunţată de preşedintele american Donald Trump, informează agenția de știri EFE, citată de Agerpres.
Aceste tarife de 20% pentru produsele provenite din UE, a căror amploare şi impact complete sunt necunoscute, vor afecta „cu o duritate crescută lucrătorii „, a transmis CES într-un comunicat prin care a cerut Europei să nu îşi abandoneze valorile şi regulile.
„Este important ca UE să continue să caute soluţii negociate, protejându-şi în acelaşi timp interesele economice şi de muncă”, a declarat secretarul general al CES, Esther Lynch, după ce a solicitat UE să pună în aplicare „urgent” măsuri pentru a proteja locurile de muncă şi veniturile în faţa tarifelor care, în opinia sa, urmăresc să „provoace daune maxime producţiei europene”.
Ca punct de plecare în acest sens, sindicatele europene au considerat că este urgent să „se restabilească succesul măsurilor iniţiativei SURE a UE (fondul european pentru lucrătorii afectaţi de şomaj), care a protejat locurile de muncă şi mijloacele de subzistenţă în timpul pandemiei”.
CES consideră că ar trebui să se ofere sprijin pentru a proteja locurile de muncă în companiile afectate de tarife, dar acest sprijin „nu ar trebui să fie utilizat pentru a creşte profiturile sau pentru a distribui dividende acţionarilor”.
Europa are nevoie de un plan de urgenţă eficient, care să includă măsuri de control asupra speculaţiilor şi, dacă este necesar, să limiteze creşterea preţurilor la produsele de bază, în special la alimente, consideră CES.
De asemenea, sindicatele europene au subliniat necesitatea de a stimula cererea internă, de a proteja şi de a creşte salariile şi puterea de cumpărare, precum şi de a realiza investiţii semnificative pentru a face progrese în domeniul tehnologiilor viitorului.
Pe scurt, au adăugat ei, este „esenţial” să existe un instrumentar permanent de investiţii bazat pe instrumente comune de datorie, precum şi să se regândească normele de guvernanţă economică ale UE.
„Europa nu poate depăşi această criză cu mâinile legate în materie economică şi financiară”, au spus ei.
Prin urmare, CES subliniază că Banca Centrală Europeană ar trebui să se abţină de la a creşte ratelor dobânzilor ca răspuns la orice creştere a preţurilor cauzată de creşterea tarifelor, deoarece ar fi „o greşeală gravă, care ar destabiliza şi mai mult economia”. În schimb, sindicatele europene consideră că va fi necesară o reducere a ratelor dobânzilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii