G4Media.ro

Sindicatele FSLI susțin că unele școli le cer profesorilor programul orelor predate…

Foto: Facebook FSLI

Sindicatele FSLI susțin că unele școli le cer profesorilor programul orelor predate online, ca argument pentru ca oamenii să-și primească salariile și solicită ministrului Educației să intervină

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a trimis o solicitare ministrului Educației în care îi cere oficialului să intervină, semnalând cazuri în care profesorilor le este cerut programul orelor făcute cu elevii online, drept argument pentru plata salariului.

Potrivit documentului obținut de Edupedu.ro, sindicatele cer intervenția ministerului prin proceduri clare și instrucțiuni scrise trimise școlilor, astfel încât predarea online să nu fie o condiție pentru salarizare.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

FOTO: FSLI

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

47 comentarii

  1. Mi se pare normal. Invatatoarea fiicei mele ne- a cerut sa lucram cu ei si sa-i trimitem ceea ce am lucrat cu ei , datat, evident. Nu face nicio ora cu ei. Pe mine privatul m-a dat in somaj tehnic. Ea sta acasa, nu munceste nimic si ia salariul intreg. E normal!????

  2. Pă încredere

  3. Hmmm… Domnu’ Dan, să stai acasă că vrei și să primești bani – ăsta nu e corect. În schimb, să stai acasă ca ești forțat și sa primești bani, asta e corect.
    Toate statele cu apa curentă și care înțeleg ce sunt alea drepturi ale omului ar trebui sa facă așa. Fie ca e convine, fie ca nu.
    În cazul dumitale, șomajul tehnic îți este plătit. Într-un procent, e drept. Dar aici e patronul vinovat. Cred ca e timpul ca angajații sa formeze sindicate și așa să forțeze patronatele să le respecte drepturile.

    • Epifanica, te inteleg, esti in afara realitatii de zi cu zi. Daca ai trai pe lumea asta ai observa ca doar unii trebuie sa se sacrifice, altii freaca mente si iau bani (cu siguranta esti unul din astia, la ce scrii pe aici). Ma bucur ca stii exact situatia mea si stii tu cat de vinovat este patronul sau nu. Dar na, te inteleg ca n-ai de unde sa stii d’astea, nu ai nicionira de lucrat la privat sau de tinut vreo firma in spate. Mai sunteti multi prsti din’astia pe acolo pe unde lancezesti mătăluță?

    • Domnu’ Dan, învățătoarea ficei dumitale stă acasă că este forțată, nu că vrea. În acest caz, domnu’ Dan, cel care impune forța majoră, își asumă asta. Statul în casă îți protejează fiica, pe dumneata, pe rude, prieteni, etc. Nu e un moft. E tocmai realitatea de care vorbești.
      Domnu’ Dan, majoritatea țărilor europene și-au închis școlile și universitățile (dacă nu toate), iar profesorii sunt remunerați în continuare. De ce se întâmplă asta? Ca să-ți facă dumitale în ciudă? Sau în virtutea unor drepturi civilizate de protecție socială? Drepturi de care patronale nu vor sa știe. Și a căror victimă ești fix dumneata, care în loc să faci ceva corect, în spiritul legii și a echității sociale, numai zic de common sense, îți manifești frustrările zugravind un căcat de „realitate”. Pe subiectul ăsta, dacă vrei realitate, uită-te cum acționează țările civilizate și pe cazul profesorilor, dar, mai ales, pe cazul celor ca dumneata.
      PS: pace, minte și înțelepciune.

    • Domnu Epifan, unii profesori/invatatori isi fac treaba mai serios altii de loc. in vremuri normale, ca si acum. is just as simple as that. dar toti sunt tratati la fel si de catre scoala si de catre parinti (aici alta poveste lunga). o fi corect? intreb si eu ca vad ca le stiti explica asa frumos…

    • Sa intelegem ca somajul tehnic e doar pentru privati? Daca domnii gura casca de la stat nu mai fac nici putinul pe care il faceau cand “lucrau” ar trebui platiti full?

    • Noi mereu prindem din zbor orice face referire la „drepturi”.
      Cand vine vorba de „indatoriri” in schimb, majoritatea se face ca ploua.
      Dna invatatoare are dreptul sa nu vina la munca, nu si dreptul sa frece duda pe acasa.
      S-a restrans dreptul la circulatie, nicidecum dreptul la munca.
      Daca Ministerul Educatiei nu a reusit banalul lucru de a umple grila penibila de la majoritatea televiziunilor cu cursuri predate zilnic, sta in fiecare dascal in parte sa faca tot posibilul sa isi indeplineasca menirea, si anume de a educa copii.

    • Cu excepția lui Epifanel, inteleg ca nu v- a prea placut școala. Atât de multă lipsa de respect asupra dascălilor…Orice firma sau instituție a Statului are niste proceduri si angajatii isi fac treaba in virtutea acelei proceduri. În momentul asta, pentru învățământ la distanță nu există procedura, soft agreat la nivel central, nu există trainig pentru elevi si profesori…nimic. Doar niate vatafi limitati in Inspectirate cu aceeasi gândire ca madam ministru, care dau circulare cu „descurcati-va” si cu nu va dam in scris ca nu avem ce va spune ca nici noi nu stim si oricum nu vrem să fim responsabili de ceva. În disperare de cauză s-au făcut clase pe whatsapp pt teme. Unde e predarea? Sa nu mai vorbesc ca e aproape imposibil sa corectezi in permanenta teme…ca d-aia lucrările sunt de 2-3 ori pe trimestru, nu de 2-3 ori pe saptamana. Cum se da feedback elevilor pe greșelile de la teme? Apropo, nu am lucrat niciodată la Stat, dar pot sa-mi dau seama cu ușurință ca in discuția Stat vs Privat in conditiile date e ca si cum ai compara mere cu pere. Pe lângă asta, multi profesori au copiii acasa grădiniței si școlile fiind închise si poate nu sunt la vârsta la care fac liniște ca mama lucrează. Habarnisti sau rau voitori p’aici.

    • @Barda
      Respectul se castiga, nu se cerseste !

  4. Dacă vrei salariu ori predai online, ori vii la școală. Altfel, șomaj tehnic, 75% din salariu.
    Ar mai fi o posibilitate: toți profesorii să primească acum concediul de odihnă și la vară să țină orele. Profesorii trebuie să înțeleagă că nu sunt stat în stat.

    • Sustin,dar mai e o problema.Cadrele didctice stau acasa personalul nedidactic adica secretari,contabili, administratori se duc la munca.Ei chiar isi pot justifica munca.Si poate nu stiati dar personalul didactic are 62 de zile LUCRATOARE de concediu de odihna pe an iar nedidactic 25.Deci didacticii au suficiente zile de concediu ibcat sa isi fi luat acum o luna.Ce ziceti?

    • Pentru cei care nu au sarit peste etape din lectii si nu si-au permis sa nu predea copiilor este foarte greu sa faca un copil sa inteleaga ceva intr-un timp mai scurt.Se intampla si cand vezi doamne esti inlocuit din motive de boala.Cel care vine zice pas.Povestesc unii copii veniti din scoli cu renume cum lor li se preda la materia x , la sfarsitul anului lectiile de la inceputul anului.Profesorul in cauza a avut si alte sesizari legate de eleve.S-a asternut tacerea si este si diriginte.
      Concluzia : nici un parinte nu a fost solidar cu cei in cauza .Dar dupa cum observati desi se cunosc anumite situatii unele persoane sunt intangibile tocmai pentru ca oamenii nu au interese comune .
      Cei care au nemultumiri legate de profesionalism au reclamat vreodata ? Sa isi raspunda singuri.
      A reclamat vreun parinte ca copilul a obtinut o nota mai mare decat merita?
      Sau dace e 10 nu conteaza ce stie cu adevarat.
      A sesizat vreun parinte ca MEC nu pune la dispozitie mijloacele didactice : platforme online functionale in timp real, calculatoare .Sunt copii care nu au curent electric.Poate sunt si profesori izolati cu parinti in zone unde nu au apa curenta (in orase) curent electric din cand in cand(reteaua dimensionata pentru anii 1950).
      Copilul nu trebuie sa faca n meditatii.Daca sta la meditatii el cand mai gandezte?
      Copiii nu au rabdare pentru ca nu au acest exercitiu .Vor totul gata.
      Imi imaginez ce fac acasa cei care la scoala se misca continuu , deranjeaza , obosesc cu telefonul.
      Sunt lucruri profunde la care trebuie sa gandeasca fiecare.

  5. Sa ne spuna cum a zis scriitorul:
    Prosti dar multi sau
    Multi dar prosti!
    In maxim 6 luni o sa ne mancam unii pe altii!
    E groasa tare; ca mai stau cateva luni pe salariile astea nu mai conteaza .La cum se misca astia azi finalul e acelasi.

  6. Este scandalos ce se întâmplă. Aproape 300.000 de români au fost dați în șomaj tehnic și profesorii, care sunt printre bugetarii cei mai bine plătiți și cu cele mai puține ore pe lună, vor bani fără să muncească. Rușine. Sper ca guvernul să nu cedeze. Nu lucrați, șomaj tehnic. La fel și bugetarii din instituțiile publice care s-au închis pentru cetățeni, dar chipurile lucrează. Cine îi verifică? Șomaj tehnic și aștia. De ce nu vor? Ca și profesorii au salarii foarte mari și la șomaj tehnic nu vor primi decât maxim 23 de milioane lei vechi în mână.

    • Cei mai prost platiti bugetari sunt profesorii…

    • Marleno, încasările in Invatamant nu sunt la sfarsit de luna sa iti între tie leafa, ci sunt la fiecare generație de limitați care ajung să scrie aici. Sunt stupefiat de câte comentarii imbecile vad aici. Apropo…șefu tau, daca nu lucrează la negru isi ia bani pentru tine ca sa te tina in somaj tehnic acasa si nu trebuie să înveți o profesie nouă la calculator in cateva saptamani dupa ce ai stat o viață la catedra.

    • Esti din alt film, revoltato! Pai profesorii asteapta somaj tehnic.Dar nu vrea aia Cel mai bine platiti???:))Traiesti in Elvetia??? Ma faci sa rad.Dupa 14 ani de invatamant castig cat omul de serviciu de la primarie si era fara vechime anterior sosirii acum 3-4 ani.Asa ca….fugi cu cercul!

  7. Oamenii buni, la CFR s-au redus salariile pe timpul crizei, iar profesorii vor bani moaca. Din ce spun autoritățile vom rămâne izolați în case vreo șase săpămâni. În aceste condiții se mai poate încheia anul școlar? În mod normal nu. Însă se poate încheia situația școlară a elevilor, dacă profesorii vor dori să-și sacrifice vacanțele (lucru pe care înțeleg că nu vor) și să predea materia semestrului doi în timpul verii, iar examenele ( clasele a -VIII-a și a XII-a) să fie mutate la toamnă. Înțeleg că vrei bani, dar fă ceva și pentru societate.

  8. O prostie datorata excesului de zel birocratic a unor directori mediocri.
    Niciodata nu am lucrat mai bine cu elevii mei ca in perioada aceasta. Ei imi trimit temele cand doresc, eu le trimit observatiile imediat. Sunt receptivi, odihniti, fac progrese, desi ca timp lucram mult mai putin.
    Prevad ca revenirea la ritmul obisnuit de viata va insemna revenirea la aceeasi lipsa de eficienta datorata epuizarii fizice (drumuri interminabile in poluare, scoala propriu-zisa, activitati extra-scolare, etc.).

    • În timp ce țările cu cea mai dezvoltată educație au renunțat la teme pt acasa …. tu esti încântată ca iti faci norma si ca te lauda lumea. Dar ce lasi in urma? Predai ceva sau doar faci evaluări? Cate clase ai? Corectezi 90 de teme pe zi ( echivalentul a minimum 3 clase? Dar daca ai in condica într-o zi 6 ore cu 6 clase? 30 de elevi x 6 clase=180 de teme cu tot cu feedback? Predare pe langa asta? Las-o moartă…ca ceea ce faci tu nu e învățământ, e orgoliul tau in fata celorlalți.

    • A…si sa nu ma înțelegi gresit. Nu am nimic impotriva învățământului online cand situatia o cere, însă nu de maniera asta. Toate procedurile astea pt online se testează in paralel cu procedură obișnuită in timpul cursurilor normale sau, daca nu se poate asa, atunci aloca resurse pt training-uri online pe aplicația de lucru înainte să intre „pe treaba”. Imi place o parte din guvernul asta, dar madam ministru e o catastrofă, dar cumva justificat dat fiind că e venită din Inspectorat.

    • Va rog sa cititi cu atentie, rar si eventual cu voce tare textul postarii mele. Asigurati-va ca ati inteles ce am scris. Dupa aceea puteti formula raspunsuri. Multumesc.

    • Corect. Scoala propriu-zisa le ocupa foarte mult timp elevilor, ii oboseste, ii streseaza si din pacate nu ii invata nimic. Cunostintele se bazeaza pe munca proprie, meditatii.
      Si eu consider ca acum elevii cu maxim 4 ore de invatat pe zi, pot parcurge toate materiile si sa ajunga la nivel maxim de cunostinte. Scoala de acasa ar trebui sa fie implementata sau numarul orelor scazute la jumatate.

  9. O. K.! Și eu sunt de acord sa nu se dea salariile întregi cadrelor didactice și sa se recupereze integral orele pierdute, asta însemnând ca ai dv. copii să învețe în lunile iulie, august…

    • Marilena dumneata ti-ai baut cerneala…

    • Eu sunt de părere să le luăm salariile deoarece sunt niste putori, să le înfigem un bat in fund pentru că noi suntem urmașii lui Tepes Vodă, nu așa, și dacă nu-i saturam pe tâmpiții ăștia de profesori care zac tolăniți in case și se lăfăie in sumele imense de bani pe care le dețin, numarandu-le cu balele scurgandu-li-se de încântare, atunci sa ii si împușcăm, nițel doar, să se învețe minte. Putori ordinare! Vor bani pe degeaba? La vară să muncească, să nu aibă deloc concediu că acum sunt bucuroși, stau la plaja și fac planuri daca să meargă în august în Singapore sau la ma-sa-mare la tara, că trebuie să o ajute, daca nu o fi crăpat între timp de coronavirus. Pfff, daca ar fi trăit Tepes! Îi trăgea pe toți în țeapă, așa erați siguri că nu mai veniți niciunul la școală!!! Un om care a trecut o zi pe la școală din plăcere nu-si împroașcă dascălii cu noroi! Fie ei și așa puturoși cum sunt, chinuindu-se 6 ore pe zi pe WhatsApp sa dăscălească niste prichindei de 3 ani care stau pe olita cu telefonul pentru că mămica e in șomaj tehnic și vrea să fumeze și să bea cafea, nu să îi țină în brațe și să se joace. ? Da, as propune o soluție la problema d-voastră. Să redeschidem școlile chiar acum și să-i învățăm minte pe acești puturoși! E vina lor! Nu merita respect! Profesorii sunt plini de bani! Toți sunt frați cu Bill Gates, dar nu recunosc. Canaliile!

  10. Suparati ca cei carora le-au dat o tolba de hartoage numite pompos diplome sunt habarnisti si nu le spun ce sa faca. Tronc Marito.
    Cum au ajuns astia cu hartiile alea fara ca vreo 2-3 duzini de mega profesori nu au atestat ca merita?
    Concluzia?

  11. Si eu sunt bugetar. Pentru ca s-au inchis scolile stau acasa cu copilul si beneficiez de Legea nr.19/ 2020. Asta inseamna ca max.2300 lei la fel ca si cei din din privat pentru somajul tehnic. Pierd foarte mult din salariu. Care este motivul pentru care profesorii si invatatorii primesc salarii intregi desi nu presteaza nimic?

    • De aia nu merge bine țara asta. Intotdeauna am murit de grija altuia in loc sa ne vedem de treaba si am mers pe principiul ” sa moara si capra vecinului”. Daca mie imi este greu de ce sa nu fie la toata lumea ? Un popor de egoiști, egocentristi si prost educați suntem care nu știm să respectăm reguli. Vedeti-va oameni buni de treburile voastre si asta cu referire la tot, nu numai cu privire la situația la care face referire articolul.

    • Vrei sa ti l spun? Daca madam nu ti l spune.L am tot spus aici.Motivul e ca nu ne da somaj tehnic.Motivul e ca vrea sa ne tina legati de glie pt o recuperare cand vrea muschiu’ ei.Indiferent de sezon, resurse etc.Sa ma bag singur in somaj tehnic nu pot, desi mi as dori, ca prea ne huleste lumea din cauza deciziilor ministerului.

  12. Dragi părinți parerile sunt împărțite,pro si contra,dar întrebarea mea este următoarea:
    Copii de la tara care faceau naveta cu masina scoli sau pe jos in alte sate,cum isi vor face temele on-line daca nu au posibilitatea,la asta sa gândit cine,cu siguranță nu.

    • Copiii de la țară au smartphone, majoritatea. Se lucrează pe whatsapp, messenger, Facebook. S-au creat de către cadrele didactice pagini de grup, unde copiii discută între ei și cu cadrele didactice. Cadrul didactic indică un link sau o pagină web unde se găsesc diverse materiale. Copiii citesc, se informează. E o tehnică de învățare prin descoperire, care, deși e utilizată în exces, acum, are o oarecare importantă pentru dezvoltarea personală. Eu sunt cadru didactic de 30 de ani și da, mi se pare și mie că problema a fost cam scăpată de sub control și că diferențele social – financiare nu au fost reglementate corect. Eu merg aproape în fiecare zi la școală și nu mă obligă nimeni. Locuiesc la țară și am considerat că dacă vreunul dintre copii sau părinți au nevoie de ceva, pot oricând să găsească un sprijin în noi, cadrele didactice. Să nu credeți că toate cadrele didactice taie frunze la câini toată ziua și consider că fiecare încearcă să își facă treaba bine pt că își ușurează munca pentru când se va întoarce la catedră. Apoi, potrivit ROFUIP, se poate încheia situația la învățătură în toamnă, pentru un elev, care, de exemplu, a absentat din motive obiective. Oare nu s-ar putea puțin modifica regulamentul în această situație specială? De ce să chinuim copiii? De ce nu se poate lucra la programele școlare, ca să propună conținuturi mai aproape de realitatea zilelor și să nu ne supraîncărcăm copiii? Ar fi multe de spus, dar, părerea mea este că trebuie să încercăm fiecare să facem ce trebuie și ce putem ca măcar copiii să ni-i salvăm din fața greșelilor noastre… Mulțumesc pentru posibilitatea de a spune ceva!

  13. Sunt profesor și vreau sa recuperez la vara decât sa stau în permanenta on line, incarcand materiale pntru 450 de elevi și pt care nu mai ajung sa dau feed back. Este o munca pentru care nu am fost pregătită vreodată, am încercat totul autodidact, dar aceste platforme au multe limitări. Cum verifici
    de ex. dacă liceenii care vor sa își simplifice munca, nu dau copy paste la tot ce trimit? Cum se poate explica o lectie în care sa notezi în scris tot ce ai de spusla o limba străină sau mate. Platformele care oferă videoconferință au limitări. Cum intru pe Skype de ex cu 30 elevi deodată? În alte platforme gen, Google clasroom, vorbesc unii peste alții. Cum faci muzica, desen, educație fizica..? . Plus altele….

  14. Multora de aici nu le-a plăcut școala. Se vede din comentarii. Ba mai mult trăiesc cu această ranchiună a neîmplinirii în suflet. Care e cauza neîmplinirii? Oare nu cumva lipsa educației și a bunei învățări la școală?
    Profesorii vor recupera oricum, chiar dacă vor trebui să vină la vară, fără a fi plătiți în plus!
    AURI SACER FAMES!!!

    • Daca dumneavoastra traiti cu impresia ca trebuie o statuie pentru dascali atunci va recomand sa tineti niste interviuri de angajare cu absolventi de facultati. Care intamplator mai au si mastere. Sau sa incercati sa colaborati in niste probleme ce tin de laborator/ dezvoltarea unui produs cu o mega super ultra Universitate. Dupa ce te bufneste rasul intri un pic in depresie si o lasi balta.Promovezi din personalul deja angajat chiar daca nu are „cur papirul” numit diploma sau iei de la competitori.Colaborarile le lasi balta si admiti ca si prostii trebuie sa traiasca si ca pana la urma macar stii unde-i gasesti si cu cine sa nu te incurci.

    • Asta am spus si eu: prin salariul intreg se urmareste ” legarea de glie’ pentru recuperari la dispozitia doamnei Ministru, chiat daca asta va presupune venit sambata pe salariu normal, pe caldura, in vacante etc.Doar cine are mai mult de 10 clase intelege intentiile ” perverse” si in plus, in ultimii doi ani s-a incercat o invrajbire intre privat si bugetari, implicit si profesori si zic eu ca s a si reusit.Iata rezultatul!

  15. AURI SACRA FAMES

  16. Problema că profesorii nu prestează nimic e total falsă, stimabile Vrem și noi. DUMNEATA stai acasă fără să prestezi nimic. Cadrele didactice stau acasă și prestează muncă la domiciliu în momentele acestea și vor presta și la vară când vor recupera. Ce nu înțelegi tu și cei ca tine este faptul că UN PIC DE SCOALA MAI MULTĂ (aici fiind vorba de învățat pe brânci) se plătește de către stat. Logic, nu? Felicitări cadrelor didactice care își bat capul cu ale noastre odrasle! Sănătate tuturor!

  17. Nu va inteleg frustrările! Dacă tot argumentați cum ca profesorii trebuie sa lucreze dacă tot stau acasă și asta nu ca vor dumnealor, va rog frumos sa dati un raspuns la intrebarea : Dacă nu mai au bani profesorii sa plateasca internetul, le acordați dumneavoastră un minim salarial ca sa nu întrerupă cursurile online? Si aici aveti doar o singură intrebare !

    • Raspunsul e simplu. Nu poti/nu ai cu ce intri in somaj tehnic cu 75% salariu sau esti concediat pe baza prevederilor codului muncii. Credeti ca ar trebui un regim special pentru profesori fata de alte categorii sociale? Sa ii tinem cu salariile 100% fara nici o obligatie de a presta ceva in schimbul salarizarii?

  18. Profesorii se descurcă cu ce le oferă societatea. Aceasta include și copiii care, fie fac performanță, fie ajung la o mediocritate crasă.
    Deci dumneavoastră oferiți copiii în școli cu diferite imbolduri,fie de a învața, fie de a umple clasa, iar mai târziu societatea…
    Cât despre salarii…
    AURI SACRA FAMES!

  19. Din nou personalul auxiliar și nedidactic din scoli este discriminat, fiind obligați să populeze școlile închise, ilegal și criminal aceasta Anisie ar trebui trasă la răspundere penală. Cat despre educație, acum se vede despre ce este vorba…. Profesorii sunt doar niște papagali, nu și-au învățat discipolii să învețe – cel mai important lucru. On-line asta se vede, incompetența generalizata nu o mai puteți ascunde…