Sindicatul american din industria auto amenință cu o „amplificare” a grevei
Președintele sindicatului UAW a amenințat duminică că va „amplifica” greva începută vineri la cei trei mari constructori auto americani dacă nu vor fi făcute oferte mai bune, în contextul în care mișcarea a intrat în dezbaterea politică, potrivit agenției AFP, preluată de boursorama.com.
„Dacă nu primim oferte mai bune (…), vom amplifica” greva, a declarat șeful UAW, Shawn Fain, într-un interviu acordat CBS.
„Am fost lăsați în urmă timp de decenii”, a adăugat el, explicând că muncitorii pe care îi reprezintă sunt „sătui”.
Shawn Fain, care a fost în ofensivă de la începutul negocierilor, în urmă cu două luni, a intensificat presiunea în momentul în care discuțiile dintre sindicat și „Big 3” (General Motors, Ford, Stellantis) au fost reluate sâmbătă.
„Am avut astăzi discuții rezonabil de productive cu Ford” pentru a ajunge la un compromis privind un nou contract colectiv, a declarat sâmbătă UAW pentru AFP.
Trei unități au fost închise începând de vineri: o uzină General Motors din Wentzville (Missouri), o altă uzină Stellantis din Toledo (Ohio) și o sucursală Ford din Wayne (Michigan).
Ele afectează 12.700 dintre cei 146.000 de membri UAW de la cei trei constructori, care nu au cunoscut niciodată o grevă simultană.
Până în prezent, sindicatul a ales să limiteze amploarea întreruperilor de lucru pentru a nu bloca întreaga producție.
„Stellantis și UAW au intrat într-o etapă critică a negocierilor”, a anunțat sâmbătă grupul creat prin fuziunea dintre Fiat Chrysler Automobiles și francezul Peugeot în 2021.
Stellantis și-a majorat oferta și propune acum o creștere de „aproape 21%” pe durata de patru ani a noului contract colectiv, față de 14,5% în urmă cu o săptămână.
Dar pentru Shawn Fain, o ofertă de 21% este departe de a fi suficientă, în timp ce UAW cere o creștere de aproximativ 40%.
„Nici nu vrem să auzim de ea”, a declarat el duminică la CBS.
GM și Ford se oferă să majoreze salariile cu un total de 20%.
Biden, expus
Partidul Republican a profitat de acest subiect pentru a-l acuza pe președintele american Joe Biden, al cărui bilanț economic a fost criticat.
Șeful statului „a dus o politică care a condus la cea mai gravă inflație din ultimii 40 de ani”, a declarat duminică la CNN fostul vicepreședinte Mike Pence, referindu-se la grevă.
Economiștii îl acuză într-adevăr pe Joe Biden pentru o parte din creșterea prețurilor, legând-o totodată de măsurile de stimulare luate de Donald Trump la începutul crizei coronavirusului, precum și de efectele pandemiei în sine, care a perturbat lanțurile de aprovizionare.
„Acești muncitori din industria auto care muncesc din greu se confruntă cu aceeași situație ca și ceilalți americani, și anume că salariile nu țin pasul cu inflația”, a afirmat Mike Pence, candidat la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024.
Vineri, Joe Biden, el însuși candidat pentru un al doilea mandat, a transmis un mesaj de susținere membrilor UAW și a cerut producătorilor să „meargă mai departe” în propunerile lor.
O serie de politicieni democrați și independenți de stânga au vizitat pichete și mitinguri în regiunea de nord a Statelor Unite, unde se află multe dintre uzinele auto ale celor trei mari producători americani.
După senatorul de stânga Bernie Sanders vineri, liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jefferies, a anunțat duminică că se va deplasa în aceeași zi la Detroit pentru a-și arăta „solidaritatea” cu sindicatul.
„Sperăm cu toții că această situație se va încheia rapid, dar (…) un câștig economic incredibil a fost generat de aceste companii (…) și mi se pare corect ca aceste beneficii să fie împărțite de toți”, a declarat alesul la televiziunea ABC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank