Sindicatul Cartel Alfa cere ca o parte din contribuțiile sociale să fie plătită de angajatori, nu de angajați
Guvernul ar trebui să transfere către angajatori o parte din taxele sociale plătite acum de către angajaţi, ceea ce ar duce la creşterea tuturor salariilor nete, a declarat vineri Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa, citat de Agerpres.
Câteva zeci de sindicalişti, membri ai CNS Cartel Alfa, au protestat, vineri dimineaţa, în faţa Palatului Cotroceni, principalele nemulţumiri fiind legate de scăderea nivelului de trai odată cu creşterea inflaţiei.
Întrebat ce ar trebui să se întâmple cu salariul minim, Hossu, care a participat la protest, a răspuns: „Din punctul meu de vedere şi al confederaţiei, ideal ar fi fost ca majorarea salariului să fie realizată prin transfer de taxe, adică îngheţarea valorii brute şi transferarea unei cote de taxe sociale de la angajat la angajator, ceea ce nu ar fi afectat profund angajatorii, dar, din punctul de vedere al lucrătorilor, pe toată verticala sistemului de salarizare, ar fi o creştere substanţială a valorii nete. Pentru că toţi lucrătorii pleacă acasă cu salariul net, nu cu salariul brut”.
În opinia sa, creşterea salariului minim la 3.000 de lei va demotiva salariaţii să facă performanţă.
„Se pare că decidenţii vor o creştere a salariului minim la 3.000 de lei, dar o creştere la 3.000 de lei nu înseamnă decât mărirea, de la 1,4 milioane de lucrători care sunt astăzi la salariul minim, probabil la aproape 3 milioane de lucrători care vor ajunge la salariul minim, adică vor înghiţi şi contractele care sunt în intervalul 2.550 – 3.000 de lei, ceea ce nu e benefic, pentru că demotivează într-o formă clară lucrătorii de a fi performanţi. Dacă toată lumea ia salariul minim, de ce să mai fiu calificat, de ce să-mi asum răspunderi, de ce să-mi risc viaţa de familie pentru interese de serviciu”, a arătat liderul sindical.
Conform unui comunicat al confederaţiei, sindicaliştii cer controlul preţurilor şi taxarea extra-profiturilor, creşterea salariilor şi a pensiilor, deblocarea negocierilor colective (modificarea Legii dialogului social) şi aplicarea integral şi fără discriminare a Legii 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, şi a Legii 195/2020, privind statutul personalului feroviar.
Protestul Cartel Alfa a început pe 17 octombrie sub forma a două caravane care au pornit din zonele Ardeal (Zalău) şi Moldova (Botoşani) spre Bucureşti, cu proteste organizate în localităţi de pe traseu unde există riscuri majore de blocare a unor activităţi de producţie şi pierderea locurilor de muncă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii