G4Media.ro

Sindicatul Europol anunţă schimbări în utilizarea Bodycam-ului la polițiști, spunând că noile…

sursa foto: Facebook/ Poliția Capitalei

Sindicatul Europol anunţă schimbări în utilizarea Bodycam-ului la polițiști, spunând că noile prevederi vor genera abuzuri din partea ”unor șefi ancoraţi în era comunismului”/ Poliţiştii, obligaţi să înregistreze toate activităţile din spaţiul public

Sindicatul Europol anunţă, vineri, schimbări în utilizarea Bodycam-ului de către poliţişti şi afirmă că noile prevederi vor ”genera noi abuzuri din partea unora dintre şefii ancoraţi în era comunismului”. Potrivit noilor prevederi, poliţiştii vor fi obligaţi să înregistreze toate activităţile din spaţiul public.

  • ”După cum prea bine cunoaşteţi, Dispoziţia IGPR nr. 97/2020 privind stabilirea regulilor de utilizare a înregistratoarelor audio-video portabile de tip Body Worn Camera se transformase într-un obiect de joacă pentru unii şefi din teritoriu a căror principală preocupare era aceea de a ascuţi creioane în birou şi care îşi justificau funcţiile ocupate pe cu totul alte criterii decât profesionale, şi pe cale de consecinţă au înţeles, atât cât le-a permis pregătirea, să inventarieze numărul de persoane legitimate înscrise de poliţişti în rapoartele de activitate pe care le comparau cu numărul de înregistrări realizate cu Bodycam-urile din dotarea colegilor noştri”, au transmis, vineri, rprezentanţii Sindicatului Europol, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, au existat multiple situaţii în care şefii au propus declanşarea cercetării prealabile faţă de subalternii incomozi, fiindu-le blocată posibilitatea de a le fi aprobată solicitarea de mutare de la o structură la alta sau între unităţi, în perioada de derulare a cercetării disciplinare.

  • ”Iar în momentul în care ne gândeam că la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române va fi emisă o erată privind înţelegerea prevederilor acestei dispoziţii, care să vină în ajutorul celor ce nu făceau altceva pentru justificarea funcţiei ocupate, decât să contabilizeze rezultatele colegilor noştri din stradă, iată că Poliţia Română a venit de fapt în sprijinul acestor „manageri„ emiţând un nou act de reglementare ce vine să modifice conţinutul Dispoziţiei IGPR nr. 97/2020, ca nu care cumva această categorie de şefi care au văzut hoţi doar la televizor să-şi piardă obiectul muncii. Pe cale de consecinţă, IGPR, cu paşi mărunţi şi repezi a emis Dispoziţia cu nr. 60/15.04.2022 pentru modificarea şi completarea Dispoziţiei inspectorului general al Poliţiei Române nr. 97/03.11.2020 privind stabilirea regulilor de utilizare a înregistratoarelor audio-video portabile de tip Body Worn Camera, fără ca în prealabil să consulte organizaţiile sindicale, aşa cum era normal de altfel”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia afirmă că elementul de noutate este reprezentat de faptul că la acest moment, conform actualelor prevederi, poliţiştii vor fi obligaţi să înregistreze toate activităţile pe care le execută în spaţiul public.

Sindicaliştii susţin că acest lucru ”va genera noi abuzuri din partea unora dintre şefi care sunt ancoraţi în era comunismului cu norme de amenzi sau persoane legitimate”.

Potrivit sindicaliştilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române poliţiştii pot legitima o persoană doar în următoarele situaţii:

  • aceasta încalcă dispoziţiile legale ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;
  • există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
  • aceasta solicită sprijinul sau intervenţia organelor de poliţie ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilităţii, consumului de alcool sau altor substanţe psihoactive ori a altor asemenea circumstanţe necesită sprijinul organelor abilitate;
  • descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcaţiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
  • aceasta desfăşoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în faţa unei autorităţi sau instituţii publice;
  • aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spaţiu în care accesul este controlat;
  • cu ocazia unor controale sau razii, organizate atunci când există indicii temeinice cu privire la săvârşirea de infracţiuni ori ascunderea unor infractori, bunuri provenite din infracţiuni sau posibile acţiuni teroriste;
  • există obligaţia legală de a se stabili identitatea acesteia.

”Vom reveni cu amănunte cu privire la diferenţele dintre cele două acte de reglementare a modului de utilizare a Bodycam-urilor, astfel încât să vă precizăm diferenţele esenţiale ce pot genera abuzuri din partea şefilor în ceea ce priveşte solicitarea privind legitimarea oricăror categorii de persoane”, au mai transmis sindicaliştii.

sursa: News.ro, sursa foto: Facebook/ Poliția Capitalei

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Mai citește cineva fișa postului pensie specială da ești la latitudinea cetățeanului.

    • @Andrei
      Deci dacă le luăm pensiile speciale nu mai avem dreptul să le cerem nimic? Nu spune de salarizare că acolo sunt jos rău de când a intrat Legea 153!

    • Mare parte din politisti sunt degeaba, deci oricum ar fi sunt bine platiti 🙂 Ne-am descurca mai bine fara ei! Furt la firma?!! Nici acum nu stiu ce s-a intamplat cu dosarul :)) Tot ce imi amintesc e cum agentul ma tot suna sa-i dau niste pixuri si agende gratis pentru sectie :)) si mai am cateva interactiuni dintr-astea cu “siguranta si incredere” :))

  2. Și da ,vrem să vedem cum abuzați de uniformă ,ca milițianu ăla care făcea japcă la magazine în cluj.
    Uniforma nu te face nu vă plătim a orb.

  3. Să nu mai zic Piatra Nemț sau Bucle șefu miliției la mormântare la interlop.
    De ce cucu meu vă plătim ?
    Să țineți spate la aia cînd ne jefuiesc,pensii speciale?

  4. Eu ies la pensie la 65 și produc în PIB îi și numele meu.Da milițieni care lucraează pentru public și în numele publicului care es la pensie la 40 de ani vor intimitate?
    Ok la ei acasă nu pe bani mei.

  5. Fostu șef la milițieni nu e cornu ăla care ne vinde la ruși.
    Poartă cleanța camera că te păstreză mai puțin prost.

  6. Coarnă șefu la milițieni ne scotea din NATO și ne vindea la ruși .
    Vă punem cameră și pe cuc gunoaielor.

  7. Comuniștii sunt problema nu tehnologia

  8. COARNĂ FOSTU ȘEF A SINDICATULUI MILIȚIENILOR NE SCOTEA DIN NATO SI NE VINDEA LA RUȘI.
    SI GUNOAIELE VOR SĂ EVITE CONTROLUL?

  9. Foarte bine că înregistrează tot! Tocmai pentru că încă sunt mulți milițieni care abuzează de funcția lor…

  10. Comunisti, militieni, sindicalisti cornisti, pesedisti, politia romana e foarte prezenta in online, dar nu prea sunteti pe strazi.
    Dar la cerinte, proteste, sunteti mereu in numar mare.
    In trafic treceti cu masina din dotare pe langa orice tip de contraventie si doar va plimbati.
    Asa sunteti voi mereu in misiune.
    Ii luati la misto pe cei de la locala, dar aproape ca sunteti la fel de inutili ca ei, prin lipsa voastra de reactie sau lipsa de prezenta.

  11. Barem să le meargă camerele, nu să le întrerupă ei!