G4Media.ro

Sindicatul Național al Polițiștilor: profesia de polițist nu mai este atractivă pentru…

Sursa Foto: Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual

Sindicatul Național al Polițiștilor: profesia de polițist nu mai este atractivă pentru tinerii din ziua de azi / În viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) susține, într-un comunicat, că profesia de polițist nu mai este atractivă din cauza lipsei de predictibilitate în salarizare, în carieră și pensionare. Potrivit sindicatului polițiștilor, numărul candidaților la școlile de poliție a fost în acest an puțin peste numărul de locuri, concurența fiind puțin mai mare de un candidat pe loc.

Sindicaliștii susțin că admiterea care se va finaliza luna următoare, pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI, în condițiile în care nici măcar locurile de încadrare directă din sursă externă, din toamna anului 2022, nu au fost ocupate în totalitate. ”În viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine”, mai arată sindicaliștii.

Redăm mai jos integral comunicatul Sindicatului:

”Concursul pentru admiterea în școlile de agenți de poliție, sesiunea octombrie-decembrie 2022, aflat încă în desfășurare, scoate în evidență un trist adevăr, pe care SNPPC îl clamează de ani buni: profesia de polițist nu mai este atractivă pentru tinerii din ziua de azi!

Astfel, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina, pe 1340 locuri au rămas 1832 candidați, respectiv 1.36 candidați pe loc; la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca, pe 300 locuri au rămas 426 candidați, respectiv 1.42 candidați pe loc, iar la Școala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea, pe 240 locuri au rămas 275 candidați, respectiv 1.14 candidați pe loc.

Lipsa de predictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare constituie principalele cauze ale acestei crude realități, care determină o bază ineficientă de selecție a viitorilor polițiști, asta chiar și în condițiile unei perioade reduse de școlarizare, ceea ce se va repercuta negativ asupra întregii societăți, în viitorul apropiat.

Reiterăm aceste 3 principii, care apreciem că ar trebui să stea la temelia profesiei de polițist, principii pe care actualii factori decidenți – politici și guvernamentali – le ignoră:

1- PREDICTIBILITATE ÎN CARIERĂ: orice polițist trebuie să beneficieze de o carieră previzibilă în timp, sigură și stabilă, în funcție de studiile absolvite, de experiența dobândită pe parcurs, de rezultatele profesionale, de nevoile sale de dezvoltare profesională, dar și de cele ale sistemului. Un Ghid al carierei, cu bătaie lungă, similar Statutului polițistului – adică reglementat la nivel de lege, pentru a nu putea fi modificat peste noapte, în funcție de un interes sau altul -, este absolut necesar, astfel încât tinerii să poată determina, în proporție de minim 90%, cariera pe care o vor urma în structurile polițienești ale MAI;

2- PREDICTIBILITATE ÎN SALARIZARE: orice tânăr care își dorește o carieră de polițist va fi interesat și de salarizare. Aceasta trebuie să-i asigure polițistului – cap de familie – un trai decent și, implicit, să nu creeze premise pentru devianțe profesionale sau corupție. De aceea, salarizarea nu trebuie sa fie batjocoritoare și impredictibilă, cum se întâmplă de o vreme, iar nivelul venitului lunar oferit de stat trebuie să aibă un cuantum rezonabil;

3- PREDICTIBILITATE ÎN PERSPECTIVA PENSIONĂRII: orice tânăr care dorește să îmbrățișeze cariera de polițist trebuie să știe, de la bun început, că va avea o viață profesională plină de riscuri, de interdicții și incompatibilități, pe care și le asumă, prin depunerea Jurământului și dobândirea calității de funcționar public cu statut special. Dar principiul simetriei impune ca el să știe, de la bun început, și care sunt condițiile de pensionare, vârsta la care va trece în rezervă, formula de calcul a pensiei și că – cel mai important – REGULA NU SE VA SCHIMBA ÎN TIMPUL JOCULUI!

La admiterea care se va finaliza luna următoare a.c., pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI, în condițiile în care nici măcar locurile de încadrare directă din sursă externă, din toamna anului 2022, nu au fost ocupate în totalitate; în viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine.

Domnilor guvernanți: puteți stinge lumina…și închideți ușa după noi, să nu vă tragă curentul pe care l-ați scumpit!”

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. „(…) iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine.”

    Nu va suparati, dar acum se pune ca functioneaza, sau cum?!

    Voi va chemati Politie pentru ca n-am gasit alt nune sa dam institutiei, nu pentru ca ati veghea la respectarea legii sau ca voi chiar ati aplica-o (cu exceptia cazurilor de patrunjel)!

    Nu va flatati prea tare …

    • Erata: vă flatulați…

    • @Lapsus: Da domnu’ Landa al gramaticii, sunt sigur ca e gresiti cei care crede cā careva are ceva cu cineva! 👍

      Ce, v-a deranjat forma relfexiva, nu va plac licentele poetice da’ va place cuvintele din dictionar, in schimb? 🤔

    • Adevarul e cu totul altul: proba sportiva eliminatorie e prea dificila pentru majoritatea candidatilor. Studenti putin, absolventi putini, care e solutia? Simplu, angajam direct tineri cu sau fara studii superioare. Cat e spaga, poate ne spune cineva mai informat…Oricum, fara politisti nu ramanem. Pensie la 45 ani – o aberatie a stalinistilor care foloseasu Militia ca instrument de opresiune, continuata de neo-stalinistii de dupa ’89.

  2. Exista Politie, ca sa ne facem griji ca n-avem politisti?

  3. porcii-lupi paznici la oi !

  4. Păi să le mai dea ceva avantaje, încă o pensie specială și să iasă la pensie la 30 de ani 😂😂😂😂

  5. Garda pretoriana a psdpnludmraur se plange de lipsa de legionari?
    Legiunea e fara effective suficiente?
    Iohannise mai baga niste privilegii rapid la baeti ca au griji multe

  6. Oricum ai da-o, astia ajung sa ceara tot salarii mari si pensii speciale.

  7. Exact, sa ia pensie speciala de pe bancile facultatii, sa iasa de acolo burtosi si cu pensie speciala, infractorii sa zburde liber, mai ales prin sparlament …

  8. … ai uitat de condoleante! 😳
    Pentru ideea de Politie, zic.

  9. Nu sunt militari,au sindicat,dar si pensii militare mai mari ca ale militarilor!?!ceva nu este logic!

  10. Daca promiteti ca se vor plimba cu BMW-ul , sa vedeti concurenta. Nu va e rusine ? Aveti pensia media de cca 3 ori mai mare decat a celor care au muncit si contribuit zeci de ani si voi iesiti la pensie la 40 de ani si va faceti firme de paza . Isi permite societatea asa ceva ? Nu ! Trebuie in mod clar separate profesia de militar si cea de politist . Sa contribuiti la binele societatii si apoi sa cereti rasplata.

    In rest numai de bine.

  11. ,,Predictibilitate” la polițiști ? Oare câți din ei înțeleg acest cuvânt ? Polițiștii se pensioneaza la 42-45 de ani. Pensiile primite sunt de 3-4 ori mai mari față de un civil care a lucrat 45 de ani in condiții grele. Vor numai beneficii. Rușine vouă !