G4Media.ro

Sindicatul „Solidaritatea sanitară” solicită INSP să reanalizeze decesul asistentei medicale din Botoșani:…

sursa foto: Facebook/ Mihai Goțiu

Sindicatul „Solidaritatea sanitară” solicită INSP să reanalizeze decesul asistentei medicale din Botoșani: A stat o lună la terapie intensivă pentru că a contractat coronavirusul. Nu se poate susține că decesul nu a survenit din cauza Covid-19

Sindicatul „Solidaritatea sanitară” din Botoşani solicită Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Direcţiei de Sănătate Publică să reanalizeze codul de deces al asistentei medicale care a murit sâmbătă în spital la Iaşi, după ce a contractat noul coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, luni, că decesul asistentei medicale din Botoșani, în vârstă de 45 de ani și care nu avea alte afecțiuni, nu mai este atribuit Covid-19.

Preşedintele Sindicatului „Solidaritatea sanitară”, Daniel Bulboacă, s-a arătat revoltat de faptul că INSP a revenit şi a modificat, luni, cauza decesului în cazul asistentei Lenuţa Buta, „deoarece cazul a fost declarat vindecat cu două teste negative”, relatează Agerpres.

El susţine că, atâta timp cât cadrul medical de la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” a stat timp de o lună la terapie intensivă ca urmare a stării grave generate de contractarea COVID-19, nu se poate ca autorităţile sanitare să susţină că decesul nu a survenit din cauza acestui virus.

„Noi avem obligaţia, cel puţin morală, să îi facem dreptate colegei noastre. Vom face toate demersurile pentru a modifica reclasificarea cauzelor decesului, aşa cum este şi pe certificatul de deces. COVID-19 este una din cauzele decesului. Nici nu a avut perioada completă din momentul în care a avut ultimul test negativ până la vindecarea bolii, aşa cum este în definiţia din caz. În opinia noastră, nu ştiu cum au gândit autorităţile. Suntem revoltaţi. E puţin spus că suntem revoltaţi. Doar în ipoteza în care încearcă să nu plătească pensia de urmaş băiatului colegei noastre decedate”, a afirmat Bulboacă.

La rândul său, şefa Secţiei de boli infecţioase, Valentina Morcov, susţine că este nedrept ca decesul asistentei să fie pus pe seama altei boli decât coronavirus.

Pacientul nu s-a externat la domiciliu vindecat şi a murit după aceea. A murit la câteva zile de la negativare, dar încă era internat în spital şi a murit din cauza afectării pulmonare în infecţia cu coronavirus„, a declarat Valentina Morcov.

Potrivit Legii 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19, urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani; pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical la data decesului; dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea; scutirea de la plata impozitului pe terenul şi pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.

Citește integral Decesul asistentei de 45 de ani din Botoșani nu mai este atribuit Covid-19, deși aceasta nu suferea de alte afecțiuni / INSP: „Nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Haha! Șpăgarilor le miroase a bani… ca nu a mai murit nimeni de nimic in ultima vreme decât de covidut. Aaa, poate doar aia morți pe la porțile spitalelor ca nu au fost primiți la tratament ca era spitalul in carantina și se odihneau hotii de medicamente și măști.

    • Nu,nu te ai prins! Vor pensia de urmaș, după o viata de primit șpagă .
      Au murit zeci de mii de oameni ca nu au avut suficienți bani pt șpagă voastră,diagnostic eronat, etc.
      Sictir, spagarilor….provocati scârbă în societate

    • Lecturandu- va comentariile, gasesc motive( nu ca nu as fi avut si pana acum) sa nu mai sper la absolut nimic cu privire la viitorul locului acestuia, numit Romania, din care nu am plecat la timp.
      Cum puteti sa tratati de maniera aceasta inumană, mistocareasca tragedia sortii unui om(si a familiei sale, inteleg ca are un fiu, o mamă, care i- a supraviețuit, imbolnavindu- se, la randu- i, de COVID 19 ) care a îngrijit bolnavi si a plătit cu viața aceasta îndeplinire a datoriei?
      Unde, Doamne iarta- ma, v- a dispărut umanitatea, simțul masurii, de bun simt sau jena nu mai vorbesc ?
      Cel mai usor e sa toooooot vorbiti de spagi, ca asa ati auzit ca se „da”( din auzite se scriu povești, nu se trăiesc realități) sau poate pt ca oti fi dat, dar, daca ati dat, în spital, bani in loc sa denunțați astfel de practici, sunteti la fel de vinovati ca cei cărora le- ati dat, astfel încât, fie ca vorbim despre dare de mită, fie de alte forme de participare la presupusele infracțiuni săvârșite de personalul medical, tot infractor ramane si cel care da bani sau alte foloase in speranta primirii sau facilitării unui serviciu public, cum e sănătatea.
      In plus, probabil ca, preocupați cu comentariile jalnic de abrutizate, nu ati observat ca doamna asistent_ Dumnezeu sa o odihnească_ lucra la infecțioase. Acolo unde ajung, de cele mai multe ori, cei mai săraci, cei mai expuși lipsei de igienă sau condițiilor precare sau primejdioase in care au trait tineri fiind( probabil ca nu v- a atras atenția , asta ar presupune sa si înțelegeți legatura cauza_ efect, nr.mare al infectarilor cu hepatită C , înscris intre comorbiditati, pentru persoane decedate în relatie cu COVID 19 si aflate la vârste înaintate; ei bine, nu e altceva decat rezultatul folosirii in comun a ceea ce astăzi, unii ca dumneavoastra, cunosc sub numele de consumabile medicale sau de unica folosinta, de exemplu banalul ac pt seringa, perfuzii, parti din instrumentarul chirurgical sau stomatologic pt. care nu se realiza sterilizare corespunzatoare etc.).
      De unde sa ia „spaga”, asta dincolo de mizeria in sine a acestor comentarii care arunca cu zoaie in imaginea unui om plecat dintre noi, fără nici cea mai mica dovada ca ar fi adevărat ceea ce scoateți din tastele de pe care scrieti.
      De ce sa o improscati cu purulenta conjecturilor dvs., doar pentru ca ‘stiti” dvs. ( fac efortul sa folosesc, in adresare, pronumele de politețe, nu il meritati) ca „asa se face”?
      Aveti vreo dovada ca doamna lua spaga?
      Evident ca nu, astfel că cimiliturile astea nu sunt altceva decât imaginea neputintei unor indivizi pt. care improscatul cu vorbe , chiar si pe seama unui om decedat, e singurul lucru de care sunt capabili.
      In loc sa spuneti Dumnezeu sa o odihnească , sau sa taceti sau sa va limitați la scuipat seminte in coltul blocului si la facut mistouri ieftine intre ” prietenari” , dati din prea plinul abrutizarii pe- aici!

  2. Magistrat multumesc pentru comentariu. O cunosc pe Lenuta, o persoana incredibila din toate punctele de vedere, un om care a ajutat mereu semeni. Are un fiu care peste trei saptamani va da BAC-ul si un sot care era si el internat in spital infectat de COVID. O familie care trece acum prin momente incredibil de dureroase, o adevarata drama sociala. Presa din Botosani dezbate pe larg subiectul, invit pe cei care doresc sa posteze comentarii sa citeasca presa locala sa se informeze corect si apoi sa isi dea cu parerea, daca chiar este cazul. Altfel va invit la tacere … pentru ca nu se poate spune nimic care sa aline o durere atat de mare….

  3. Autopsia ce indica?