G4Media.ro

Sindromul Meșterului Manole: Șantierul patinoarului Flamaropol, lăsat de izbeliște din 2019, se…

Foto: G4Media

Sindromul Meșterului Manole: Șantierul patinoarului Flamaropol, lăsat de izbeliște din 2019, se degradează de la o zi la alta, cu costuri enorme pentru București – singura capitală europeană care nu are un patinoar

Construcția Patinoarului „Mihai Flamaropol” a fost demarată de Primăria Capitalei în ianuarie 2017 și ar fi trebuit să fie gata în anul 2019. În teorie. În practică, șantierul a fost abandonat chiar în anul în care ar fi trebuit să fie inaugurat, mai exact, în momentul în care lucrările erau realizate în proporție de 24%. Pentru că a fost reziliat contractul, pe rolul instanțelor există un litigiu.

În prezent, șantierul se află într-o stare vizibilă de degradare. Elementele din beton și fier sunt degradate, respectiv ruginite, totul a rămas ca în ziua în a fost abandonat. Grav este că elementele din structura construcției nu au fost puse în conservare așa cum susține municipalitatea.

„Se poate întampla ca elementele de oțel care sunt neprotejate și expuse agenților meteo să corodeze excesiv și asta înseamnă că la un moment dat trebuie înlocuite sau suplimentate, ce stabilește expertul de la caz la caz. În fond sunt deteriorări ale elementelor de construcție puse în operă care trebuie remediate. Evident, orice activitate de genul ăstă implică niște costuri”, este de părere Viorel Popa, conf. univ. la Facultatea de Construcții București.

Primăria Generală spune că lucrările „sunt efectuate în proporție de 24% pentru care s-au plătit 27,588,000 milioane de lei (aproximativ 22% din valoarea contractului de aproximativ 124 de milioane de lei)” și că a alocat în proiectul de buget pentru anul acesta, 3 milioane de lei, pentru expertiza tehnică și continuarea lucrărilor.

Cu toate acestea, un lucru este sigur. Bucureștiul rămâne singura capitală europeană care nu are un patinoar. Acesta este și motivul pentru care loturile Federației Române de Hochei pe Gheață sunt nevoite să se antreneze în alte țări, la costuri foarte mari.

„Suntem singura capitală europeană fără un patinoar. Spre exemplu, Bulgaria, care este cu 4-5 grupe la Campionatul Mondial sub noi, are trei patinoare acoperite în Sofia, iar Ungaria, care este în aceeași grupă valorică cu echipa României, are 18 patinoare acoperite numai în Budapesta. Loturile noastre se antrenează mai mult în Slovacia sau în Cehia unde ni se apreciază valoarea și suntem invitați. Chiar în aprilie avem un turneu unde vom juca cu Japonia, cu Polonia și cu Slovenia. Gândiți-vă că dacă aveam un patinoar în București, toate condițiile erau asigurate. Aveam și noi un hotel sportiv, aveam și noi un restaurant sportiv și costurile erau mult mai mici”, a declarat pentru G4Media.ro, Alexandru Hălăucă, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață.

În momentul în care vechiul patinoar „Mihai Flamaropol” a fost demolat (2016) pentru a fi construit cel nou, peste 1.300 de copii erau înscriși la hochei. Între timp, mulți dintre ei s-au lăsat de acest sport iar alții se „antrenează” pe patinoarele din mall-uri sau pe cel din Otopeni.

Joi, primarul Nicușor Dan a anunțat că a depus la Compania Națională de Investiții o cerere de includere în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social a două obiective de investiții importante pentru București: Sala Polivalentă și Patinoarul Mihai Flamaropol. ”Sper să facem pași reali pentru finalizarea acestor proiecte care stagnează de ani de zile”, a spus primarul.

Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Avem hochei, secuiesc.

  2. Mafia ungureasca a sifonat resursele catre tinutul secoiesc! acolo au 4 patinoare!

  3. Foarte bine, ce-i trebuie miticului patinoar?

  4. O alta teapa a miliardarului Titiac Ion, colonel general de securitate care a zus ca da el banii dar ia luat pe ai primariei. Asa se face banul. Cu prostii coruptii si primariile.

  5. Analfabetismul funcțional….boala grea

  6. Costurile sunt enorme pentru ca… asa sunt la noi, foarte mult umflate de spagi si parandaraturi. Se incep lucrarile si nu se mai termina. Patinoare sunt in malluri. Daca vor unul pentru competitii, cu tribune, sa-l faca la preturi normale, sa lase furaciunile.

  7. E România, aici nu merge nimic fiindcă votăm cu hoți, nu suntem un popor cinstit.

  8. Niciun cuvant despre firma care trebuia sa execute lucrarea? Sper ca a dat faliment.
    Nu e patinoarul lui Oprescu/Firea/Dan, e al Bucurestiului, la fel ca Arena Nationala.

  9. Succes N Dan! Dupa revolutie au stat macarale si constructii in diferite faze de constructie ani de zile. Pana la urma le-au transformat pe toate in centre comerciale. Un patinoar ar fi ceva normal, necesar si ar continuua o traditie in Bucuresti. Multi copii au invatat sa patineze pe vechiul patinoar!

  10. Mda…de ce ne mira astfel de lucuri. Sunt chintensenta poporului roman care incepe ceva si nu termina nimic niciodata.

    • Ei, lasa, Ca au mai invatat si sa termine, nu fii atat de absolutist. Nici nu mai generaliza. Apoi, Bucurestiul a avut ghinionul sa fie capitala lui Ceausescu. Acum raiul investitorilor imobiliari asa cum este si Clujul. Cu atatea piedici si sfori trase de zeci de ani, greu sa repari sa vindeci un oras de doua milioane. Bravo celor care incearca!