G4Media.ro

Sindromul metabolic este un factor de risc important pentru demența timpurie, arată…

Sursa foto: Pexels

Sindromul metabolic este un factor de risc important pentru demența timpurie, arată un nou studiu

Conform unui nou studiu, modul în care bolnavii gestionează un grup de afecțiuni de sănătate cunoscut sub numele de sindrom metabolic ar putea avea un impact major asupra apariției demenței la o vârstă fragedă, scrie CNN.

Pentru a fi diagnosticată cu sindrom metabolic, o persoană trebuie să aibă trei dintre următoarele condiții: o talie mare, tensiune arterială ridicată, glicemie ridicată, trigliceride ridicate în sânge și niveluri scăzute de colesterol lipoproteic cu densitate mare, cunoscut și sub numele de HDL sau colesterol „bun”.

Persoanele care aveau sindrom metabolic sau o combinație a acestor componente erau cu 24% mai predispuse să dezvolte demență la o vârstă fragedă, au arătat datele.

„Principala concluzie (a studiului) este că sindromul metabolic crește semnificativ riscul de a dezvolta demență cu debut tânăr”, care este demența înainte de vârsta de 65 de ani, a declarat investigatorul principal al studiului, dr. Minwoo Lee, într-un e-mail.

„Constatările noastre subliniază importanța gestionării timpurii a sănătății metabolice pentru a preveni potențial demența și a menține sănătatea creierului”.

Studiul a analizat datele a aproape 2 milioane de persoane din cadrul Serviciului național coreean de asigurări de sănătate care au fost supuse unor controale medicale. Cercetătorii au analizat markerii sindromului metabolic și care au dezvoltat demență cu debut tânăr între 2009 și sfârșitul anului 2020, potrivit studiului publicat miercuri în revista Neurology.

„Fiecare componentă – cum ar fi tensiunea arterială crescută, glicemia ridicată, obezitatea, nivelurile anormale de colesterol – este legată în mod individual de un risc mai mare de demență”, a declarat Lee, profesor asistent în cadrul departamentului de neurologie de la Hallym University Sacred Heart Hospital din Coreea de Sud.

Descoperirea sugerează un risc crescut pentru o mare parte a populației americane, deoarece aproximativ 1 din 3 adulți din Statele Unite are sindrom metabolic, potrivit Institutului Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge.

„Demența este una dintre cele mai de temut boli ale noastre, iar dezvoltarea demenței la o vârstă fragedă este și mai îngrijorătoare”, a declarat dr. Richard Isaacson, neurolog preventiv și director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Boca Raton, Florida. El nu a fost implicat în noul studiu.

„Oamenii de toate vârstele – de la 20 de ani, 30 de ani, 40 de ani, 50 de ani și mai mult – ar trebui să fie împuterniciți să facă alegeri sănătoase pentru creier de la început”, a spus Isaacson. „Cred că acest studiu ne oferă mai multe dovezi pentru a sugera că aceste alegeri sănătoase pentru creier pot duce la rezultate mai bune pentru creier în timp”.

Cauze vs. corelație

Este important să rețineți că studiul a fost observațional, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot spune că sindromul metabolic a cauzat demența, ci doar că a existat o corelație între cele două, a spus Isaacson.

„Nu cred cu adevărat că factorii de risc vascular și sindromul metabolic cauzează boala Alzheimer, dar cred că poate grăbi pe cineva spre ea”, a spus el.

Vor trebui efectuate mai multe cercetări pentru a determina dacă tratarea sindromului metabolic întârzie de fapt apariția demenței sau reduce numărul de cazuri, a spus Isaacson. De asemenea, cercetătorii vor trebui să examineze mai multe populații pentru a vedea dacă rezultatele din Coreea de Sud pot fi aplicate pe scară largă.

Dar cel mai recent studiu dă speranță că există acțiuni pe care oamenii le pot lua pentru a combate demența cu debut tânăr, a spus el. „Unii oameni spun că nu se poate face nimic în privința demenței cu debut la vârste fragede – este ceva predestinat, dar eu nu sunt de acord cu asta. Acești factori ai stilului de viață nu sunt triviali”, a adăugat el.

Lee crede că oamenii își pot influența șansele. „Sfatul meu este de a gestiona proactiv sănătatea metabolică prin menținerea unei diete echilibrate, activitate fizică regulată și controale medicale de rutină”, a spus el. „Abordarea precoce a sindromului metabolic poate reduce substanțial riscul de demență mai târziu în viață”.

Legătura dintre sănătatea vasculară și cea a creierului

Condițiile care alcătuiesc sindromul metabolic pot să nu pară imediat legat de riscul de demență, dar există câteva moduri în care sănătatea vasculară poate avea un impact asupra declinului cognitiv, a spus Isaacson.

Sindromul metabolic poate duce la inflamație, iar „atunci când cineva are inflamație în organism și în creier, îmbătrânirea poate avansa rapid”, a spus Isaacson. „Și când ai inflamație în creier, lucrurile nu funcționează la fel de bine”.

Funcționarea eficientă a vaselor de sânge este, de asemenea, importantă pentru sănătatea cognitivă, pentru a menține un flux suficient de oxigen către creier, a adăugat el.

Și, în cele din urmă, el a remarcat că sindromul metabolic poate afecta capacitatea creierului de a metaboliza energia, ceea ce poate duce la tulburări cognitive.

Diferitele afecțiuni care alcătuiesc sindromul metabolic tind să apară împreună, deoarece au cauze similare și se influențează reciproc, a adăugat el.

„Atunci când o persoană este inactivă din punct de vedere fizic și are o dietă nesănătoasă … și cineva nu doarme și doar un fel de ardere a lumânării la ambele capete … activitate slabă, exercițiu scăzut: Acestea sunt manifestările medicale sau clinice ale acestui tip de lucru”, a spus Isaacson. „Acesta este motivul pentru care acești factori de risc se adună adesea împreună – pentru că sunt într-adevăr interrelaționați”.

Oamenii pot lua măsuri pentru a fi sănătoși

Deoarece atât factorii genetici, cât și stilul de viață contribuie la cazurile de demență, unii oameni pot face tot ceea ce le sugerează medicul și totuși să facă demență, a spus Isaacson. Dar schimbarea stilului de viață sănătos și abordarea sindromului metabolic pot preveni sau întârzia demența la multe persoane, a adăugat el.

Tratamentul pentru sindromul metabolic, care poate crește, de asemenea, riscul de diabet și afecțiuni cardiovasculare, începe cu modificări ale stilului de viață, a declarat dr. Pam Taub, cardiolog preventiv și profesor de medicină la Universitatea din California San Diego. Ea nu a fost implicată în cercetare.

„În general, recomandările privind stilul de viață pe care le recomandăm sunt într-adevăr o dietă mediteraneană echilibrată, o dietă care este echilibrată în ceea ce privește proteinele, carbohidrații și fibrele și, de asemenea, limitarea cantității de aport caloric”, a adăugat ea.

Unele dintre cercetările lui Taub privind sindromul metabolic arată că alimentația limitată în timp poate ajuta la gestionarea afecțiunilor, a spus ea.

Menținerea unei activități fizice regulate este esențială, deși cantitatea și proporția de antrenament de forță, cardio și flexibilitate pot fi specifice pentru dumneavoastră și discutate cu medicul dumneavoastră, a spus ea. Somnul suficient și gestionarea stresului sunt, de asemenea, esențiale în gestionarea aproape a fiecărei afecțiuni cronice, a adăugat ea.

„Desigur, nu putem controla stresul care este aruncat la noi, dar modul în care modulăm răspunsul nostru este important”, a spus Taub.

Dar modificările stilului de viață singure pot să nu rezolve problema complet, a spus ea. Medicul vă poate recomanda medicamente pentru a vă ajuta cu tensiunea arterială, glicemia, rezistența la insulină, scăderea lipidelor și gestionarea greutății.

„Nu este chiar una sau alta”, a spus Taub. „Trebuie să sinergizați atât stilul de viață, cât și farmacologia”, concluzionează specialistul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.