Singura mănăstire de călugărițe budhiste care practică artele marțiale a fost redeschisă în Nepal
Cel puţin zece călugăriţe au simulat tehnici de lovituri cu mâna şi cu piciorul, unele dintre ele au mănuit săbii şi şi-au arătat abilităţile dobândite în artele marţiale în faţa a sute de simpatizanţi, la mult aşteptata ceremonie de redeschidere a mănăstirii lor din Nepal, notează Reuters.
Călugăriţele de la Mănăstirea Druk Amitabha, aflată în vârful unui deal, au făcut o mică demonstraţie de forţă pentru a marca redeschiderea mănăstirii, la cinci ani după ce pandemia de COVID-19 a forţat închiderea porţilor pentru public.
Călugăriţele kung fu, cu vârste cuprinse între 17 şi 30 de ani, sunt membre ale descendenţei Drukpa, veche de 1.000 de ani, care le conferă statut egal cu cel al călugărilor, fiind singurul ordin feminin din sistemul monahal budist patriarhal.
De obicei, de la călugăriţe se aşteaptă să gătească sau să facă curăţenie, neavând voie să practice nicio formă de artă marţială. Însă Sfinţia Sa Gyalwang Drukpa, un călugăr care se află aproape de Dalai Lama în ierarhia budistă tibetană, a decis să antreneze femeile în arta kung fu, cu scopul de a le îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea spirituală. El a deschis mănăstirea de maici în 2009, iar acum are 300 de membre cu vârste cuprinse între 6 şi 54 de ani.
„Facem kung fu pentru a ne menţine în formă mentală şi fizică, iar scopul nostru este de a promova capacitarea femeilor şi egalitatea de gen”, a spus Jigme Jangchub Chosdon, o călugăriţă de 23 de ani originară din regiunea indiană Ladakh.
Călugăriţele provin din Bhutan, India şi Nepal şi sunt toate antrenate în kung fu, arta marţială chineză pentru autoapărare şi forţă.
„Cu încrederea din kung fu, vreau cu adevărat să ajut comunitatea, fetele tinere să-şi construiască propria forţă”, a spus Jigme Yangchen, în vârstă de 24 de ani.
Potrivit site-ul mănăstirii de călugăriţe, combinaţia dintre egalitatea de gen, forţa fizică şi respectul pentru toate fiinţele vii reprezintă revenirea ordinului la adevăratele rădăcini spirituale ale sale.
În trecut, călugăriţele făceau expediţii lungi pe jos şi cu bicicleta în Himalaya pentru a strânge fonduri pentru asistenţă în caz de dezastru, precum şi pentru a promova viaţa ecologică. J
igme Konchok Lhamo, în vârstă de 30 de ani, din India, a spus că obiectivul ei principal este să atingă iluminarea, precum Buddha, în urmă cu 2.600 de ani.
„Dar deocamdată, deoarece sunt o persoană normală… cred că mă voi concentra mai mult pe a-i ajuta pe alţii”, a spus ea. „A-i ajuta pe alţii este religia noastră”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.