G4Media.ro

Singura pictură de Gustav Klimt pe care o deținea Franța va fi…

Sursa foto: Ministère de la Culture / Facebook

Singura pictură de Gustav Klimt pe care o deținea Franța va fi restituită proprietarilor / Tabloul „Tufe de trandafiri sub copaci” a fost confiscat de naziști în 1938

Franţa va restitui un tablou de Gustav Klimt unei familii de evrei de la care a fost confiscat de nazişti în 1938 în Austria, a anunţat luni ministrul Culturii din această ţară, Roselyne Bachelot, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Tabloul pictorului austriac, intitulat ”Tufe de trandafiri sub copaci”, va fi restituit familiei lui Nora Stiasny, victimă a Holocaustului, de la care a fost obţinut printr-o vânzare forţată în august 1938.

Tabloul este pentru moment inalienabil în virtutea legii întrucât aparţine colecţiilor naţionale. Dar ”guvernul va prezenta pe cât de repede posibil un proiect de lege” pentru a permite această restituire, a precizat ministerul.

Este vorba despre ”singura pictură de Gustav Klimt aflată în proprietatea Franţei”, a subliniat ministrul cu prilejul unei conferinţe de presă la sediul ministerului.


După ce a fost achiziţionată în 1980, pictura a fost expusă la Muzeul Orsay. La vremea respectivă, nimic nu sugera că ar fi fost vorba despre o spoliere.

”Abia în ultimii ani adevărata provenienţă a tabloului a fost stabilită”, a adăugat Bachelot, ceea ce a determinat descendenţii să facă cererea de restituire la sfârşitul lui 2019.

”’Tufe de trandafiri sub copaci’ este martorul acelor vieţi pe care o dorinţă criminală a căutat cu obstinaţie să le facă să dispară”, a mai spus Bachelot pe Twitter.

Sursa foto: Ministère de la Culture / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Tema pentru o investigație jurnalistica: CUM S-AU FURAT DIN PELEȘ ȘI PELIȘOR TABLOURILE LUI GUSTAV KLIMT ?

  2. Mi se pare ca e un fel de ,,arta naiva” !. Daca Herman Goering avea mai mult umor
    Il agata in 1942 deasupra portalului de la Auschwitz. :-))).