Singurătatea vârstnicilor, un fenomen alarmant în Sălaj: ”Sunt bătrâni cu copii plecați în străinătate și nu există persoane care să-i îngrijească” / În județ funcționează un singur centru de stat pentru vârstnici
Anul trecut, aproape toate centrele de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice din judeţul Sălaj au fost neîncăpătoare, iar numărul mare de persoane vârstnice lăsate singure a devenit un fenomen în județ, potrivit autorităţilor responsabile cu serviciile de asistenţă socială, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Cluj.
În cele mai multe cazuri, este vorba despre bunici şi părinţi lăsaţi singuri de copiii aflaţi la muncă în străinătate, majoritatea din mediul rural.
Anul trecut, aproape toate centrele de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice din judeţ au fost neîncăpătoare, iar solicitările cresc de la o lună la alta.
”Cea mai mare problemă în acest moment este că lipsește o evaluare a nevoilor la nivelul fiecărei comunități. Majoritatea care ni se adresează nouă sunt persoane vârstnice, fără aparținători. Dacă până acum era fenomenul că există copii cu părinți plecați în străinătate, noi constatăm că sunt bătrâni cu copii plecați în străinătate și nu există persoane care să-i îngrijească”, spune directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Sălaj, Violeta Milaș.
În județ funcționează un singur centru de stat pentru vârstnici, total insuficient pentru numărul mare de solicitări venite de la persoane în vârstă, care nu își mai pot purta singure de grijă.
”La nivelul județului, ca și centru pentru persoane vârstnice public, funcționează doar cel de la Cehu Silvaniei, al primăriei, care are puține locuri, are doar 32 de locuri”, completează Violeta Milaș.
Nici în centrele private din județ nu mai sunt locuri disponibile, zeci de vârstnici venind la aceste unități inclusiv din capitală.
Autoritățile din domeniul protecției sociale le-au cerut primăriilor de orașe și comune să identifice persoanele vârstnice rămase singure și neajutorate, pentru găsirea unor soluții de îngrijire la domiciliu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.