G4Media.ro

Sinodul care ar putea schimba viitorul Bisericii Catolice: Ce subiecte controversate vor…

Sinodul care ar putea schimba viitorul Bisericii Catolice: Ce subiecte controversate vor fi dezbătute în octombrie la Vatican

Adunarea plenară a sinodului privind viitorul Bisericii se deschide miercuri la Roma. Acest proces lansat în urmă cu doi ani trebuie să se pronunțe asupra unor subiecte dintre cele mai tabu în cadrul lumii catolice. Acest sinod se diferențiază de deja de cele din trecut, chiar înainte de a începe în mod oficial, scrie Le Monde.

În primul rând, intențiile din spatele întâlnirii de o lună de la Roma au generat mari controverse în rândul diferitelor facțiuni ale bisericii, explică agenția Reuters.

Susținătorii au salutat consultările ca pe o oportunitate de a schimba dinamica puterii în Biserică și de a da o voce mai puernică enoriașilor de rând, inclusiv femeilor și persoanelor aflate la marginea societății.

Conservatorii spun că procesul a fost o pierdere de timp de la bun început, ar putea eroda structura ierarhică a Bisericii de aproape 1,3 miliarde de membri și, pe termen lung, ar putea dilua doctrina tradițională.

Aproximativ 365 de „membri” cu drept de vot vor fi prezenți, alături de alți aproximativ 100 de participanți, cum ar fi observatori și delegați din alte Biserici creștine, iar, în mod notabil, femeile vor avea dreptul de a vota pentru prima dată.

În fața acestor divergențe de opinie, Papa Francisc a declarat sâmbătă că speră ca viitoarea întâlnire globală de la Vatican să fie un moment propice pentru unitate și fraternitate și să nu provoace o nouă polarizare în Biserica Catolică.

Trebuie amintit faptul că decizia de a da femeilor drept de vot în cadrul adunării se datorează, în mare măsură, inițiativei Papei. E l continuă să își susțină opinia, exprimată inițial în 2013. conform The New York Times, că contribuția femeilor nu ar trebui să se limiteze „la a fi fete de altar sau la conducerea unei organizații de caritate. Este nevoie de mai mult”.

Printre alte subiecte care ar putea fi discutate în octombrie se numără și problema relațiilor LGBTQ. Și în acest caz, atitudinea progresivă a liderului catolic a atras critici din partea unora dintre credincioși. Refuzul acestuia de a condamna relațiile între persoane de același sex, exprimat recent prin opoziția lui față de criminalizarea acestora, după cum arată The Guardian, rămâne una dintre cele mai mari controverse ale carierei sale.

În orice caz, discuțiile care vor începe miercuri au potențialul de a schimba în mod radical cursul pe care îl va lua biserica, fapt demonstrat de pregătirele Papei din ultimele zile. Sâmbătă, el a promovat 21 de personalități importante ale Vaticanului la rangul de Cardinal, scrie ABC News. 

În timpul ceremoniei, în instrucțiunile pe care le-a dat noilor cardinali, el a spus că varietatea și diversitatea lor geografică va servi bisericii precum muzicienii dintr-o orchestră, unde uneori cântă solo, alteori ca un ansamblu.

„Diversitatea este necesară; este indispensabilă. Cu toate acestea, fiecare sunet trebuie să contribuie la proiectul comun”, le-a spus Papa. „De aceea, ascultarea reciprocă este esențială: fiecare muzician trebuie să-i asculte pe ceilalți”, a încheiat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Facțiuni ale bisericii… Astea macina la temelie. Viata grea pentru seful bisericii catolice.