Sinodul privind viitorul Bisericii Catolice: între speranțe de deschidere și îngrijorările conservatoare legate de o schimbare de doctrină
Sinodul Episcopilor, un simpozion mondial privind viitorul Bisericii Catolice, se deschide miercuri la Vatican, pe fondul unor așteptări puternice de deschidere și al îngrijorărilor conservatorilor care se tem de o schimbare de doctrină, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
Rod al unei consultări de doi ani a catolicilor din întreaga lume, această reflecție în profunzime asupra unor probleme sensibile – hirotonirea bărbaților căsătoriți, lupta împotriva pedocriminalității – este fără precedent în istoria recentă a Bisericii, atât de mult încât această adunare istorică a fost descrisă drept un „mini-conciliu”.
Până la 29 octombrie, 365 de membri cu drept de vot și aproximativ o sută de experți vor dezbate în fiecare zi în spatele ușilor închise pentru a-i transmite propunerile Papei Francisc, care va avea ultimul cuvânt în privința punerii lor în aplicare sau nu.
Încă dinainte de începerea lucrărilor, tabăra conservatoare nu a ezitat să iasă la rampă, luni. Cinci cardinali din America, Africa, Asia și Europa i-au cerut public Papei să reafirme doctrina catolică privind cuplurile gay și hirotonirea femeilor.
Intitulat „Îndoieli” și însoțit de o scrisoare deschisă către credincioși despre riscul de „confuzie” și „eroare”, acest apel se înscrie într-o serie de rezerve și critici care văd în sinod un risc de alienare și de pierdere a reperelor.
În răspunsul său, iezuitul argentinian pare să deschidă calea pentru binecuvântarea cuplurilor de același sex de către clerici, o practică nerecunoscută încă de Sfântul Scaun, dar practicată în unele țări precum Germania și Belgia.
În timp ce căsătoria rămâne „o uniune exclusivă, stabilă și indisolubilă între un bărbat și o femeie”, „nu putem fi judecători care nu fac altceva decât să nege, să respingă și să excludă”, a scris Francisc.
„Prin urmare, prudența pastorală trebuie să discearnă corect dacă există forme de binecuvântare, solicitate de una sau mai multe persoane, care nu transmit o concepție eronată despre căsătorie”, a adăugat el.
„Polarizări”
Acest sinod începe la ora 07:00 GMT cu o slujbă în Piața Sfântul Petru, condusă de Suveranul Pontif, care va lua cuvântul la mijlocul după-amiezii pentru a deschide oficial discuțiile.
De la alegerea sa în 2013, episcopul Romei s-a apucat să reformeze guvernarea Bisericii, pe care o dorește mai puțin piramidală și mai apropiată de credincioși, chiar dacă acest lucru a provocat puternice rezistențe pe plan intern.
Principala noutate pentru această a 16-a ediție a instituției consultative create de Paul al VI-lea în 1965 este că laici și 54 de femei vor participa la lucrări și vor putea vota, o premieră care a fost calificată drept o „revoluție”.
„În rândul episcopilor, există o cultură ecleziastică. În rândul laicilor, aceasta nu va mai funcționa: ei nu se vor mulțumi cu vorbe frumoase, va exista o cerere de procedură, o dorință de schimbare și de eficiență”, notează un observator avizat al Sfântului Scaun.
„În acest sens, Francisc mișcă liniile, motiv pentru care mulți se tem”, a explicat el pentru AFP.
Deși această adunare plenară va fi urmată de o a doua sesiune în octombrie 2024, ceea ce face mai puțin probabil un rezultat concret pe termen scurt, așteptările rămân mari.
Un document pregătitor publicat de Vatican în iunie a remarcat o preocupare „unanimă” în rândul catolicilor cu privire la rolul femeilor, dar și „măsuri concrete pentru a ajunge la persoanele care se simt excluse din Biserică din cauza afectivității și sexualității lor (de exemplu, divorțații recăsătoriți, persoanele care trăiesc în căsătorii poligame, persoanele LGBTQ+”).
Consultările au scos în evidență opinii diferite, uneori foarte îndepărtate de cele ale Vaticanului, în special între Biserica germană și cea americană, ceea ce a dus la temeri privind o schismă în cadrul Bisericii Catolice și al celor 1,3 miliarde de credincioși ai săi.
Într-un fel de avertisment, Papa a îndemnat sâmbătă sinodul să „meargă împreună”, cerându-i să se ridice deasupra „pălăvrăgelilor, ideologiilor și polarizărilor”.
Un semn al sensibilității subiectului – Vaticanul a decis să limiteze comunicarea cu privire la conținutul dezbaterilor, în contrast puternic cu transparența cerută în etapele anterioare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank