G4Media.ro

Siria: 26 de persoane care căutau trufe, ucise de teroriștii din gruparea…

Sursa Foto: Csiszer Csaba/ Facebook

Siria: 26 de persoane care căutau trufe, ucise de teroriștii din gruparea Stat Islamic

Cel puțin 26 de persoane care căutau trufe în deșertul sirian au fost ucise de gruparea teroristă Stat Islamic, afirmă presa de stat și activiștii, citați de BBC.

Printre victimele atacului de duminică din provincia Hama se numără civili și luptători proguvernamentali, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Militanții SI au atacat în repetate rânduri persoanele care caută prețioasele ciuperci, peste 150 de persoane fiind ucise în acest an.

Un kilogram de trufe poate valora mai mult decât salariul mediu lunar din țară.

Agenția de știri de stat siriană Sana a citat o sursă din poliție care a declarat că militanții SI au atacat un grup de civili în satul Duwaizin, în estul provinciei Hama, ucigând 26 dintre ei.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG de monitorizare cu sediul în Marea Britanie, care se bazează pe o rețea largă de surse de pe teren în Siria, a estimat la 36 de morți și a declarat că printre victime se numără cel puțin 17 luptători din cadrul Forțelor Naționale de Apărare proguvernamentale.

Căutarea trufelor este extrem de periculoasă, deoarece vânătorii se confruntă cu minele antipersonal, iar luptătorii SI sunt implantați în deșertul în care acestea cresc.

Dar mulți dintre cei care se confruntă cu sărăcia și șomajul exacerbat de războiul din Siria preferă să riște, deoarece ciupercile se pot vinde cu până la 25 de dolari pe kg, în funcție de mărime și calitate, într-o țară în care salariul mediu lunar este de aproximativ 18 dolari.

Fereastra de timp este mică, deoarece sezonul trufelor durează doar din februarie până în aprilie.

În ultimele luni, au avut loc mai multe atacuri asupra culegătorilor, printre victime numărându-se femei și copii.

Luna trecută, 15 vânători de trufe au fost uciși în centrul Siriei, potrivit OSDO. De asemenea, alte zeci de persoane au fost date dispărute.

Un alt incident din februarie a dus la masacrarea a zeci de persoane într-o ambuscadă în regiunea Homs din vestul țării, executată de bărbați înarmați care au apărut brusc din deșert pe motociclete.

Cu câteva zile mai devreme, 16 persoane, majoritatea civili, au fost ucise într-un atac similar.

În 2014, militanții SI au cucerit mari porțiuni de teritoriu în Siria și Irak, impunându-și dominația brutală asupra a aproape opt milioane de persoane.

Gruparea a fost alungată din ultima bucată de teritoriu în 2019, dar se estimează că mai are între 5.000 și 7.000 de membri și susținători răspândiți între cele două țări, dintre care aproximativ jumătate sunt luptători.

Siria a fost devastată de un război civil care durează de 12 ani și care a izbucnit după ce guvernul președintelui Bashar al-Assad a reprimat sângeros protestele pașnice pro-democrație.

Luptele s-au soldat cu jumătate de milion de morți și au determinat jumătate din populație să își părăsească locuințele, inclusiv aproape șase milioane de refugiați în străinătate.

Peste 15 milioane de persoane din interiorul Siriei au nevoie de asistență umanitară, inclusiv aproape 9 milioane de persoane afectate de cutremurul uriaș care a lovit Turcia vecină în februarie.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...