Siria, Iranul şi Coreea de Nord, date în judecată pentru rolul lor în atacurile Hamas din 7 octombrie 2023
Peste o sută de persoane, reprezentate de Liga Antidefăimare (ADL) şi de o firmă de avocatură, au intentat luni un proces împotriva statelor Siria, Iran şi Coreea de Nord pe care le acuză că sprijină gruparea Hamas, situaţie care a culminat cu atacul împotriva Israelului din 7 octombrie 2023, în care s-au înregistrat peste 1.200 de morţi, informează EFE şi dpa, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al ADL şi al firmei Crowell & Moring, este vorba despre cel mai mare caz de acest tip şi primul prezentat de o organizaţie evreiască pentru a trage la răspundere aceste ţări, pe care le defineşte drept „sponsori ai terorismului” ca urmare a atacului din 7 octombrie, şi pe care le acuză că acordă sprijin militar, tactic şi financiar grupării islamiste palestiniene Hamas.
Rechizitoriul, de 117 pagini, depus la tribunalul federal pentru Districtul Columbia (Washington DC), menţionează că inculpaţii au oferit sprijin Hamas şi solicită compensaţii financiare pentru victimele americane care au fost rănite sau ucise ca urmare a atacul din octombrie 2023.
„Iranul este principalul stat sponsor al antisemitismului şi terorii din lume. Împreună cu Siria şi Coreea de Nord, ele trebuie să fie trase la răspundere pentru rolul lor în cel mai mare atentat antisemit de la Holocaust încoace. Facem tot posibilul pentru a trage la răspundere teroriştii Hamas şi pe cei care îi susţin, acordând sprijinul deplin al ADL acestui efort”, a declarat Jonathan A. Greenblatt, director executiv al ADL, într-un comunicat de presă.
Reclamanţii insistă că atacatorii nu erau „o bandă independentă de delincvenţi”, ci „escadroane ale morţii desfăşurate de organizaţiile lor teroriste şi susţinute, finanţate şi aprovizionate de ţările care îi sponsorizează, care au susţinut şi sponsorizat constant atacurile teroriste împotriva americanilor şi ai aliaţilor lor, inclusiv împotriva Israelului, şi continuă să facă asta şi astăzi”.
Totodată, reclamanţii evidenţiază că ţările care sponsorizează activităţi teroriste refuză adesea să pună în aplicare sentinţe cu care nu sunt de acord. Din acest motiv, adaugă reclamanţii, victimele vor avea nevoie de sprijin din partea Fondului SUA pentru victimele terorismului sponsorizat de state, un fond creat de Congres în 2015 pentru a permite victimelor americane ale terorismului, precum cele din acest caz, să obţină ajutor semnificativ pentru suferinţa lor.
Banii provin din active şi amenzi încasate de la companii găsite vinovate de activităţi ilegale cu state care au fost clasificate şi sancţionate drept sponsori ai terorismului.
ADL a anunţat că reprezintă 125 de victime ale atacului din 7 octombrie, precum şi familiile lor, care cer compensaţii de cel puţin patru miliarde de dolari pentru răpirea şi uciderea rudelor lor.
Nahar Neta, a cărei mamă a fost ucisă la 7 octombrie, a declarat că motivul pentru care el şi familia lui au decis să se alăture procesului civil este „să aducă un pic de alinare şi un pic de dreptate victimelor şi familiilor victimelor atacului din 7 octombrie”, potrivit dpa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu