Sirienii din Austria fac muncă voluntară pentru a îndepărta îndoielile cu privire la migranți
Scoțând noroiul din grădini la aproape două săptămâni după ce inundațiile torențiale au lovit micul oraș austriac Kritzendorf, Abulhkeem Alshater gesticulează spre un banner: „Austro-sirienii spun: Mulțumesc, Austria”. Alshater, în vârstă de 45 de ani, originar din Homs, Siria, a lucrat cu zeci de compatrioți de-ai săi pentru a ajuta la curățarea mizeriei lăsate de inundații. Munca este un gest de recunoștință față de Austria într-un moment în care imigrația a devenit un subiect fierbinte în alegerile generale de duminică, scrie Reuters.
Alshater speră că priveliștea sirienilor care își dedică timpul și energia pentru a aduce ajutor în statul grav afectat, Austria Inferioară, va atenua puțin din retorica adesea stridentă a campaniei cu privire la imigrația necontrolată.
„Au loc alegeri. Încercăm să arătăm că nu suntem toți la fel”, a declarat Alshater, care conduce Comunitatea Siriană Liberă din Austria, un grup de sprijin pentru sirieni.
Fugind de războiul din țara lor natală, numărul sirienilor care trăiesc în Austria a crescut de peste opt ori între 2015 și 2024, potrivit datelor oficiale, până la 95.180 de persoane în ianuarie.
Eforturile extremei drepte de a reduce imigrația în Austria au luat amploare după atacurile mortale din Germania, atribuite migranților de origine musulmană, și după un complot dejucat de a ataca un concert Taylor Swift, care ar fi fost pus la cale de un adolescent inspirat de ISIS.
Timp de câteva săptămâni, Partidul Libertății (FPO), de extremă dreapta, a condus sondajele de opinie, devansând Partidul Popular Austriac (OVP), partid conservator aflat la putere. În caz de victorie, ambele partide promit să adopte legi mai stricte privind azilul și să combată imigrația ilegală.
Alshater, un pictor și decorator care a sosit în 2015, și-a petrecut ultimele zile ajutând localnicii afectați de inundații în locuri precum Kritzendorf, la nord de Viena, unde potopul a lăsat casele parțial scufundate în apă noroioasă.
Dinko Fejzuli, un localnic al Austriei născut din părinți din Croația și Macedonia, a declarat că voluntarii sirieni au dat naștere unor întâlniri interesante.
„Ieri, i-am dus pe unii dintre cei veniți să ajute la o doamnă care știu că va vota FPO”, a spus el. „Au ajutat-o pentru că nu avea nici prieteni, nici familie care să o ajute. A fost ironic”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank