Sisteme avansate de siguranță, obligatorii pentru toate autovehiculele noi care intră pe piața Uniunii Europene de la jumătatea anului 2022
Toate autovehiculele noi introduse pe piața Uniunii Europene vor trebui să fie echipate cu sisteme avansate de siguranță, începând de la jumătatea anului 2022. În urma unui acord convenit cu Parlamentul European în luna martie, Consiliul a adoptat vineri un regulament privind siguranța generală a autovehiculelor și protecția ocupanților vehiculelor și a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, în încercarea de a reduce semnificativ numărul victimelor accidentelor rutiere.
Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, aceste norme noi vor duce la reducerea semnificativă a numărului de decese și răniri grave pe drumurile din Uniunea Europeană. De asemenea, ele vor spori competitivitatea producătorilor europeni de autovehicule pe piața mondială.
„La zece ani de la adoptarea regulamentului precedent, noul regulament privind siguranța generală dă un nou impuls acțiunilor UE în domeniul siguranței rutiere. Pentru prima dată, acesta abordează preocupările specifice ale utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii și bicicliștii”, a declarat Timo Harakka, ministrul finlandez al ocupării forței de muncă.
Conform noilor norme, toate autovehiculele (inclusiv camioanele, autobuzele, camionetele și vehiculele sportive utilitare) vor trebui să fie echipate cu următoarele elemente de siguranță:
- sistem inteligent de asistență pentru controlul vitezei;
- facilitarea instalării sistemului antidemaraj cu etilotest;
- sisteme de avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto;
- sisteme de avertizare privind starea avansată de distragere a atenției conducătorului auto;
- semnale pentru frânare de urgență;
- sisteme de avertizare la mersul înapoi;
- dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele;
- monitorizarea precisă a presiunii în pneuri.
Pentru autoturisme și camionete vor fi necesare măsuri avansate suplimentare de siguranță. Acestea includ:
- sisteme avansate de frânare de urgență;
- sisteme de urgență de menținere a benzii de circulație;
- zone extinse de protecție a capului în cazul unui impact, care pot reduce vătămările în cazul unor coliziuni cu utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii și bicicliștii.
Pe lângă cerințele generale și sistemele existente (precum sistemele de avertizare la trecerea involuntară peste liniile de separare a benzilor de circulație și sistemele avansate de frânare de urgență), camioanele și autobuzele vor trebui să fie proiectate și construite în așa fel încât unghiurile moarte din jurul vehiculului să fie reduse în mod semnificativ. De asemenea, ele vor trebui să fie echipate cu sisteme avansate capabile să detecteze pietonii și bicicliștii situați în imediata apropiere a vehiculului.
În plus, regulamentul permite Comisiei să adopte norme specifice privind siguranța vehiculelor care funcționează cu hidrogen și a vehiculelor automate. La un nivel mai general, regulamentul prevede actualizarea noilor specificații de către Comisie, pentru a se ține seama de evoluțiile tehnice viitoare.
Regulamentul actualizează normele existente în materie de siguranță a autovehiculelor cuprinse în Regulamentul (CE) nr. 661/2009 privind siguranța generală și în Regulamentul (CE) nr. 78/2009 privind siguranța pietonilor.
Etapele următoare
Regulamentul se aplică după 30 de luni de la intrarea sa în vigoare. Pentru un număr limitat de elemente este prevăzut un termen de aplicare mai lung, pentru a permite producătorilor de autovehicule să își adapteze producția la noile cerințe.
Context
Regulamentul face parte din al treilea pachet „Europa în mișcare” al Comisiei, lansat în mai 2018. Pachetul urmărește să asigure o tranziție lină către un sistem de mobilitate sigur, curat și automatizat.
Sursa foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii