G4Media.ro

Sistemele Himars de lansatoare multiple de rachete care vor fi livrate Ucrainei…

Sursa Foto: Wikimedia Commons

Sistemele Himars de lansatoare multiple de rachete care vor fi livrate Ucrainei nu vor fi echipate cu rachete tactice ATACMS, care au o rază de acțiune de 300 de km

Statele Unite au anunțat marți că vor livra Ucrainei sisteme de lansatoare multiple de rachete Himars, dar capacitatea acestora de a face diferența pe teren împotriva armatei ruse nu este atât de clară, scrie Le Figaro.

Statele Unite „le vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete și muniții mai avansate care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ținte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris marți președintele american Joe Biden într-un editorial pentru The New York Times.

Anunțul se referă la Himars, un sistem mobil de lansatoare de rachete – montat pe vehicule blindate ușoare – care poate lansa mai multe rachete simultan. Armatele rusă și ucraineană folosesc deja instrumente similare, dar sistemele americane Himars au o rază de acțiune și o precizie mai mare. Cele care urmează să fie livrate Kievului aceasta pot lovi ținte aflate la o distanță de aproximativ 80 km, potrivit unui înalt oficial de la Casa Albă.

Washingtonul nu dorește ca armata ucraineană să poată trage asupra unor ținte de pe teritoriul rusesc. „Nu vom trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi în interiorul Rusiei”, a declarat luni dimineață Joe Biden.

Sistemele M142 Himars sunt o versiune modernizată, mai ușoară, a sistemului M270 MLRS, dezvoltat în anii 1970 de către SUA și aliații săi. Himars poate transporta două tipuri de stații de lansare a rachetelor: una capabilă să lanseze șase rachete ghidate de 227 mm în același timp, iar cealaltă o singură rachetă tactică ATACMS cu rază de acțiune mai mare. O echipă mică poate reîncărca singură rachetele în câteva minute. Acest lucru va necesita instruirea soldaților ucraineni. Armata americană are deja sisteme Himars staționate în Europa. Membrii NATO, Polonia și România, de asemenea, dețin aceste sisteme. Încă nu s-a precizat câte dintre ele intenționează Washingtonul să trimită în Ucraina.

De ce sunt atât de așteptate cu atâta nerăbdare?

Lansatoarele multiple de rachete americane vor permite forțelor armate ucrainene să lovească în profunzimea pozițiilor rusești, poziționându-și în același timp bateriile mai departe de front. Rachetele sunt ghidate prin GPS și au o rază de acțiune de aproximativ două ori mai mare decât tunurile convenționale cu obuze deja furnizate de SUA, M777 Howitzer.
Această rază de acțiune permite ca bateriile să fie plasate în afara razei de acțiune a artileriei rusești, putând totuși să le lovească. Aceste rachete ar putea, de asemenea, să bombardeze depozitele logistice ale armatei ruse aflate la mare distanță în spatele liniilor frontului. Dar Statele Unite nu vor furniza Kievului rachete tactice ATACMS cu rază de acțiune de 300 km. Unii experți cred că sistemele Himars ar putea schimba echilibrul puterii militare pe teren, în condițiile în care armata ucraineană pare să se retragă în Donbass în fața puterii de foc a Moscovei. Alți analiști sunt mai prudenți cu privire la impactul unei astfel de arme după mai mult de trei luni de război. „Himars ar reechilibra balanța de putere”, a declarat un oficial american de rang înalt.

De ce le limitează Washingtonul raza de acțiune?

De la începutul invaziei rusești, în 24 februarie, SUA au ajutat Ucraina, evitând cu orice preț orice acțiune care ar putea fi considerată o provocare din partea Rusiei – de teamă că conflictul s-ar putea extinde dincolo de granițele Ucrainei. Acest lucru s-a reflectat în refuzul de a aproba în mod deschis loviturile ucrainene pe teritoriul rusesc. Cu ajutorul rachetelor, al dronelor și al elicopterelor, forțele Kievului au efectuat deja atacuri în provinciile rusești învecinate. Dacă Washingtonul ar fi decis să livreze rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru sistemele Himars, Kievul ar fi putut, teoretic, să vizeze orașe și centre militare rusești importante, inclusiv baze aeriene folosite pentru a ataca Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Pana nu se inainteaza spre Moscova nu se va termina razboiul

    • Multe din armele donate Ucrainei au fost distruse în depozite, de bombardamentele ghidate, dar cele mai multe au fost traficate, altfel, Ucraina nu mai pierdea teritorii, în maxim o lună, republicile alea autoproclamate vor și ale rușilor, inrebarea e daca războiul se va opri?…diplomația americană nu misca un deget, lasa totul pe clovnul Zelenski…

    • @Margo
      Foarte buna observatia!!! Va fi o tara pusa pe harta, cu multe probleme interne, factiuni, cu armata puternica, antrenata si calita in lupta. Noi suntem vecini cu ei. Ei nu vor fi nici in Nato nici in UE.

  2. Vor fi echipate cu artificii!!!

  3. Sa dai MLRS cu raza medie/ lunga ucrainenilor e ca si cum ai da o grenada unei maimuțe.

  4. Sa le dea rachete cu rază lungă, oricum rușii declară război cui vor, tot una e.

  5. Dacă va fi țară învingătoare și mai ales Având în vedere experiența dobândită în lupta pe teren ➕ caracterul războinic moștenit (și) de la vechii tătari ➕ tipurile variate și cantitățile de arme FOARTE MODERNE cu care o să rămână Ucraina după război… Ucraina va fi una din cele mai puternice țări din Europa pentru cel puțin 50 ani înainte.

    (Și) De asta vrea atât de mult să intre în Europa & NATO ‼️
    Să ne bucurăm ‼️
    Slavă Ucraina ‼️😜

    • Toți postați numai comentarii belicoase la adresa Rusiei, lăudând ‘biata’ Ucraină. Să știți că nu este cu nimic mai blândă, înțelegătoare și iubitoare de pace decat sora mai mare. Căci asta sunt doua surori (trei cu Belarus). Nu uitați cum s-a comportat fata de noi după 90. Pentru cei ce citesc și istorie adevărată, din cărți nu de pe Facebook, aflați că prima Rusie a fost cea kieviană, cea ce spune tot.Puștimea asta agitată. care crede că o eventuală victorie a Ucrainei va aduce liniște în această parte a lumii,se înșeală. Toată tehnicace i se ” pompează ” acum lui Zelenski va constitui ,indiferent de rezultatul gâlcevii consanguinice, un potențial pericol pentru toți vecinii. Singurii care suferă și mor nevinovați și mai ales degeaba,sunt civilii iar singurul câștigător este cel ce sta la originea aceste nenorociri. Ghiciți cine? Nu spuneți că Putin, el este consecința nu cauza.

    • Nu vă agitați…oricum îi vor face praf rușii…urcă și ei tehnica…convențional au câteva sute de bombardiere strategice ce pot face cam ce au făcut americanii în Irak din start (dar până și gâza nu scapă)! În fine…să dați vina pe cei care vor război și îl finanțează!

  6. Desigur, rachetele vor fi de la o bunică din polonia sau din ploiești, ce mai contează, dacă bizonii zburdă

  7. Alti troli rusi, care tremura de grija Romaniei, aici pe site. Niste panarame fara minte. Ucraina trebuie sustinuta militar, cu toata forta. Este singurul lucru care-i poate opri pe tembelii ce conduc acum rusia.

  8. Cand vad cati istorici posteaza aici pareri ca Ucraina nu a fost prietenoasa cu Romania, ma intreb daca mai si gandesc acesti istorici. Ucraina poate avea o atitudine dusmanoasa sau prietenoasa in functie de conducerea pe care o are. Si cum pana la venirea lui Zelenski la conducere, presedintii pe care i-a avut Ucraina au fost toti aserviti Moscovei(Kremlinului) ati fi vrut ca Ucraina sa fie prietenoasa cu Romania? Lucrurile sunt clare pentru cine are creier sa gandeasca nu doar sa constate. Ucraina cu presedinte prorus va avea intodeauna o atitudine dusmanoasa cu Romania si aceeasi Ucraina dar cu presedinte proeuropean va avea o atitudine prietenoasa cu Romania.