Sistemele Himars de lansatoare multiple de rachete care vor fi livrate Ucrainei nu vor fi echipate cu rachete tactice ATACMS, care au o rază de acțiune de 300 de km
Statele Unite au anunțat marți că vor livra Ucrainei sisteme de lansatoare multiple de rachete Himars, dar capacitatea acestora de a face diferența pe teren împotriva armatei ruse nu este atât de clară, scrie Le Figaro.
Statele Unite „le vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete și muniții mai avansate care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ținte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris marți președintele american Joe Biden într-un editorial pentru The New York Times.
Anunțul se referă la Himars, un sistem mobil de lansatoare de rachete – montat pe vehicule blindate ușoare – care poate lansa mai multe rachete simultan. Armatele rusă și ucraineană folosesc deja instrumente similare, dar sistemele americane Himars au o rază de acțiune și o precizie mai mare. Cele care urmează să fie livrate Kievului aceasta pot lovi ținte aflate la o distanță de aproximativ 80 km, potrivit unui înalt oficial de la Casa Albă.
Washingtonul nu dorește ca armata ucraineană să poată trage asupra unor ținte de pe teritoriul rusesc. „Nu vom trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi în interiorul Rusiei”, a declarat luni dimineață Joe Biden.
Sistemele M142 Himars sunt o versiune modernizată, mai ușoară, a sistemului M270 MLRS, dezvoltat în anii 1970 de către SUA și aliații săi. Himars poate transporta două tipuri de stații de lansare a rachetelor: una capabilă să lanseze șase rachete ghidate de 227 mm în același timp, iar cealaltă o singură rachetă tactică ATACMS cu rază de acțiune mai mare. O echipă mică poate reîncărca singură rachetele în câteva minute. Acest lucru va necesita instruirea soldaților ucraineni. Armata americană are deja sisteme Himars staționate în Europa. Membrii NATO, Polonia și România, de asemenea, dețin aceste sisteme. Încă nu s-a precizat câte dintre ele intenționează Washingtonul să trimită în Ucraina.
De ce sunt atât de așteptate cu atâta nerăbdare?
Lansatoarele multiple de rachete americane vor permite forțelor armate ucrainene să lovească în profunzimea pozițiilor rusești, poziționându-și în același timp bateriile mai departe de front. Rachetele sunt ghidate prin GPS și au o rază de acțiune de aproximativ două ori mai mare decât tunurile convenționale cu obuze deja furnizate de SUA, M777 Howitzer.
Această rază de acțiune permite ca bateriile să fie plasate în afara razei de acțiune a artileriei rusești, putând totuși să le lovească. Aceste rachete ar putea, de asemenea, să bombardeze depozitele logistice ale armatei ruse aflate la mare distanță în spatele liniilor frontului. Dar Statele Unite nu vor furniza Kievului rachete tactice ATACMS cu rază de acțiune de 300 km. Unii experți cred că sistemele Himars ar putea schimba echilibrul puterii militare pe teren, în condițiile în care armata ucraineană pare să se retragă în Donbass în fața puterii de foc a Moscovei. Alți analiști sunt mai prudenți cu privire la impactul unei astfel de arme după mai mult de trei luni de război. „Himars ar reechilibra balanța de putere”, a declarat un oficial american de rang înalt.
De ce le limitează Washingtonul raza de acțiune?
De la începutul invaziei rusești, în 24 februarie, SUA au ajutat Ucraina, evitând cu orice preț orice acțiune care ar putea fi considerată o provocare din partea Rusiei – de teamă că conflictul s-ar putea extinde dincolo de granițele Ucrainei. Acest lucru s-a reflectat în refuzul de a aproba în mod deschis loviturile ucrainene pe teritoriul rusesc. Cu ajutorul rachetelor, al dronelor și al elicopterelor, forțele Kievului au efectuat deja atacuri în provinciile rusești învecinate. Dacă Washingtonul ar fi decis să livreze rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru sistemele Himars, Kievul ar fi putut, teoretic, să vizeze orașe și centre militare rusești importante, inclusiv baze aeriene folosite pentru a ataca Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii