Situația copiilor romi în criza Covid-19, în atenția OECD: Cei mai dezavantajați riscă să fie și mai marginalizați
Criza Covid-19 transformă instituțiile țărilor și sistemele de educație și împânzesc spațiul public cu mesaje de tipul “spălați-vă pe mâini regulat” sau “stați acasă și evitați contactul cu alții”. Dar în Europa există comunități mult mai afectate decât altele – un număr semnificativ de familii de romi care trăiesc în ghetouri și în alte locuri supraaglomerate, în care e posibil să lipsească apa curentă și care folosesc la comun diverse utilități. Pentru copiii din aceste comunități, criza are un impact major, arată o analiză semnată de Alexandre Rutigliano, consultant în cadrul Directoratului pentru Educație a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OECD).
Acesta pleacă de la concluziile unui studiu realizat de Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale în 2016, care arăta că, pe continent:
- 38% dintre romi nu aveau o toaletă, duș sau cadă de baie în interiorul locuinței
- pentru copiii romi, e de două ori mai proababil decât pentru copiii non-romi să se confrunte cu o stare de sărăcie extremă.
- mulți romi muncesc la negru și accesul lor la sistemul de sănătate poate fi dificil pentru cei care locuiesc fără acte, în așezări segregate.
În aceste condiții, arată sursa citată, copiii și adolescenții romi sunt printre cei mai grav afectați de criză și este dificil pentru țările europene să răspundă nevoilor lor.
Citește tot articolul pe EduPedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu