G4Media.ro

Situația la zi a fugarilor de justiție / Cătălin Predoiu: Curtea de…

sursa foto: Facebook/ Dragoș Săvulescu

Situația la zi a fugarilor de justiție / Cătălin Predoiu: Curtea de Apel Napoli a respins executarea mandatului în cazul Săvulescu/ Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a prezentat, marți,  situația la zi a marilor fugari de justiție, declarând că își exprimă dezamăgirea față de decizia Curții de Apel Napoli, care a respins executarea mandatului în cazul Dragoș Săvulescu. ”Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției”, a declarat Predoiu.

Dragoș Săvulescu, omul de afaceri condamnat în februarie 2019 la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanța și fugit din țară, s-a predat pe 13 ianuarie autorităților la o secție de poliție din Napoli (Italia), unde a și fost arestat. (Detalii aici)

Cele mai relevante declarații ale lui Cătălin Predoiu despre situația extrădărilor

  • Extrădări. De la ultima informare s-au procesat 122 de procese, 109 sunt dosare de extrădare activă – România e stat solicitant.
  • Cazul Popoviciu: Mandatul european de arestare emis de CAB, se judecă un apel în Marea Britanie. Azi avem o informare neoficială că procurorii au informat că audierile în apel vor începe pe 15 martie 2021
  • Alexander Adamescu: Instanța Britanică a dispus predarea lui, urmează soluționarea unei întrebări – procedură particulară din legidlația britanică. Procedura se va desfășura mai rapid, șansele ei sunt destul de mici. E mai degrabă un demers de tergiversare ce pare să nu aibă șanse mari.
  • Dragoș Săvulescu: Curtea de Apel Napoli a respins executarea mandatului din România, a dispus executarea pedepsei în Italia și suspendarea executării pedepsei. Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției.
  • Mario Iorgulescu: procedura pe cale directă între instanțe, nu avem detalii în acest moment
  • Alina Bica: mandat european de arestare, localizată în Italia, procedură pe cale directă între instanțe, instanța italiană nu a transmis oficial detalii.
  • Cristian Rizea: Așteptăm procedurile din Republica Moldova.
  • Sebastian Ghiță: MJ a făcut cerere de extrădare în 2017, apoi a retras cererea de extrădare în iunie 2018 și martie 2019 ca urmare a deciziilor de la Curtea SUpremă și Curtea de Apel Ploiești. La acest moment nu există un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a precizat că nu știe dacă decizia Curții de Apel Napoli în cazul Dragoș Săvulescu este definitivă. ”Nu am această informație dacă decizia Curții de apel Napoli e definitivă sau poate fi apelată, mă voi informa până la proxima conferință de presă”.

El a mai spus că și în Italia magistrații sunt independenți. ”Mi-am exprimat această dezamăgire, sunt convins că CSM din Italia va auzi. Nu pot să mă angajez în demersuri de a discuta cu un omolog ce judecă instanțele din țara lui”, a mai spus Predoiu.

Situația mandatelor europene de arestare,prezentată pe larg de Ministerul Justiției:

1. Mandatul european de arestare emis de către Curtea de Apel București, Secția I Penală, cu privire la POPOVICIU Aurel Gabriel. Instanța britanică a dispus predarea la data de 12 iulie 2019. Persoana solicitată a formulat apel.
Apelul a fost declarat admisibil, urmând să fie judecat la o dată care nu ne-a fost comunicată încă în mod cert.
UPDATE: Astăzi, 10.11.2020, am primit o informare din partea procurorilor care ne reprezintă în procedura executării mandatului european de arestare împotriva lui Popoviciu.
Cel mai probabil audierile în apel (timp de 5 zile in principiu) vor începe pe 15 martie 2021.

2. Mandatul european de arestare nr. 1 din 6 iunie 2016 emis de emis de Curtea de Apel București cu privire la ADAMESCU Alexander Bogdan, localizat în Marea Britanie.
Instanța britanică a dispus predarea, apelul formulat de către persoana solicitată a fost respins.
Dl. Adamescu a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în fața Curții Supreme din Marea Britanie și nu poate fi predat până la soluționarea acestei cereri.

3. Mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București cu privire la SĂVULESCU Dragoș. Autoritățile italiene (Curtea de Apel Napoli) au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia. Totodată, instanța italiană a dispus suspendarea executării pedepsei.

4. Mandatul european de arestare emis de Tribunalul București cu privire la IORGULESCU Gino Mario, localizat în Republica Italiană. Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și cea italiană. Nu avem informații cu privire la stadiul procedurii.

5. Mandatul european de arestare emis cu privire la BICA Alina, în vederea executării unei pedepse de 4 ani închisoare. Persoana solicitată este localizată în Republica Italiană, procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și instanța italiană. Nu avem informații cu privire la stadiul procedurii.

Situația cererilor de extrădare

1. Cererea de extrădare formulată cu privire la numitul MORGENSTERN Avraham în vederea punerii în executare mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 34 din 11 august 2017 emis de Tribunalul București, pentru o pedeapsa de 8 ani închisoare. Sus-numitul este localizat teritoriul Argentinei. Inițial, a fost arestat în vederea extrădării, în prezent este în libertate pe cauțiune. Ministerul Justiției a formulat și a transmis cererea de extrădare, iar ulterior, potrivit informării parvenite pe cale diplomatica în august 2019, ni s-a adus la cunoștință faptul că, printr-o sentință din 21.11.2018 a fost aprobata extrădarea, dar persoana extrădabilă a declarant recurs la Curtea Suprema de Justiție.

2. Cererea de extrădare adresată autorităților din Republica Moldova, în dosarul privindu-l pe RIZEA Cristian. Cererea a fost formulată în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani și 8 luni închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 680 din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Foto: Dragoș Săvulescu / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. ”Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției”, a declarat Predoiu.
    Dar a facut pelticul vreund demers oficial in acest sens ? A incercat ceva pe la instantele UE ? Nu cred ca Italia poate face ce vrea in UE, dar gusatul corupt Presoiu si-a luat si el partea, nu va face nimic.

    • Justitia italiana atrage atentia, prin aceste refuzuri, Justitiei romane ca sunt probleme in dosarul respectiv.
      Comunicarea respingerii este atat oficiala cat si motivata.
      Predoiu de fapt minte cand da vina pe ministrul italian. Minciuna fiind grosolana, respingerea extradarii fiind o decizie judecatoreasca si nu a ministerului italian.

    • Stancuta, știm ca Predoiu minte. Nu numai ca e Predoiu dar nu a arătat de ce a luat aceasta decizie curtea italiana. Când faci o cerere cu picioarele, intenționat, evident ca ți-o resping.
      Predoiu trebuie sa plece, de preferat alături de amicii lui la Jilava.

    • @f
      In comentariul lui Adriss, ceva mai jos, se vede ca stiti ca Predoiu minte. Dar nu mi s-a parut suficient de explicit.
      Predoiu pare a tinti ceva anume cu aceasta minciuna, dar imi scapa. Altfel nu va deranjam concluziile fara echivoc.

  2. „Poate aude ministrul italian al Justiției”
    Dar nu mai bine folositi voi canalele oficiale si discutati direct cu omologii voștri ?

    http://www.dosarelealesilor.com

    • Asta e pentru proști, Predoiu nu a făcut absolut nimic un an, ce așteptări să ai de la el, Trebuie să plece

  3. Domnul Predoiu are o mică amnezie de exponent al „justiției” miloase cu marii mafioți.
    Lista corectă i-ar include pe mulți alții ca:

    – Elan Schwartzenberg,
    – Gregorian Bivolaru,
    – Marko Atilla,
    – Zaher Iskandarani,
    – Avraham Morgenstern,
    – Codruț Marta,
    – Romeo Ursu zis Boenică,
    – Sorin Beraru,
    – Nanaa Ammar,
    – și alții.

    Cam specialistă în scăpat mafioți justiția patronată de domnul Predoiu.

  4. Adică 0 rezultate. Nu ți-e rușine, dle ministru al justiției???.

  5. Nu inteleg…mosio Predoa instiga la încălcarea independentei justitiei italiene?
    Alooo, tanti Comisia Europeana…parca aveati condtionarea aia cu banii legată de statul de drept…
    Pai ministrul de justitie roman nu si cunoaste locul in sistem?
    Il îndeamna pe ministrul italian sa…. ce?

  6. Eu în viața mea n-am văzut motociclist îmbrăcat la costum la patru ace și trabuc pe motocicletă. În alte situații, este altă discuție. Dar atunci când mergi pe motocicletă ai nevoie de protecție (cască și costum special, cotiere, genunchiere) și haine adecvate (piele, țesături dese). Cât despre trabuc… Mai lipsea să facă scufundări la costum și trabuc în gură sau unde îi place lui.. Și cum încearcă să stea într-o poziție ca și când ar merge, dar fumul merge în sus :)))) deci stă pe loc :))))) Ce panaramă de regie de doi lei. Un escroc nu putea să aibe decât o escrocherie de poză :)))))

  7. Curtea de apel Napoli…….prea multe cuvinte, unul era indeajuns….Camorra
    Cat despre Popoviciu, e cel mai bun exemplu ca marii bogatasi nu ajung niciodata dupa gratii…..apelul incepe in primavara lui 2021….si e la Londra de 3 ani!

  8. G4, iar cu Justiția mioritică?! Iar mă obligați să reamintesc că în Ro există o mizerie pe bani foarte mulți în loc de justitie!

  9. Predoiu crede că justiția italiană pune botu’ la toate făcăturile (la ordin politic) din „justiția” română.

    • „”au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia. Totodată, instanța italiană a dispus suspendarea executării pedepsei””

      Se pare ca „justitia”italiana e chiar mai corupta ca cea din Romania. Pasajul de mai sus e usor ireal.

  10. talentatul domn Predoiu….
    al cui e dragos asta ? mm?