G4Media.ro

Situație absurdă la una dintre companiile Primăriei București: a plătit 150.000 de…

Foto: Tomograf pentru arbori / Primăria București

Situație absurdă la una dintre companiile Primăriei București: a plătit 150.000 de lei pentru tomografe de arbori, dar a tăiat și toaletat doar 8 copaci bolnavi. Capitala e plină de arbori uscați, la ultima furtună au fost distruse 43 de mașini

Din 2018 și până în prezent, Primăria Capitalei a testat ”un număr limitat” de copaci cu cele două tomografe de arbori pe care a plătit 150.000 de lei. Rezultatul – „aproximativ 5 arbori au fost tăiați și 3 toaletați”. Bilanțul ultimei furtuni din București arată că 159 de copaci au fost doborâți și 43 de mașini avariate, iar Capitala e plină de arbori uscați, care pun în pericol cetățenii.

În august 2018, angajații Companiei Municipale Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București S.A. – una dintre multele companii municipale înființate de Gabriela Firea în mandatul de primar – au organizat o conferință de presă în Parcul Cișmigiu în care au prezentat în fața jurnaliștilor modul în care funcționau cele două tomografe de arbori recent achiziționate pe care au plătit nu mai puțin de 150.000 de lei.

Era vorba despre două aparate cu ajutorul cărora, spunea atunci angajații, urma să fie identificați în cel mai scurt timp toți arborii bolnavi din București ce trebuie tăiați sau toaletați.

„Cele doua aparate vor contribui la cresterea gradului de siguranta a cetatenilor: aparatele permit identificarea arborilor bolnavi sau imbatraniti și a ramurilor cu potențial risc de desprindere. Tratarea acestora in mod corespunzator, dupa stabilirea diagnosticului, reduce riscul de prabusire a copacilor, la care ar fi expusi trecatorii. Aparatele Tomograful Sonic PICUS 3 si Tomograful electric TreeTonic 3 sunt echipamente de ultima generatie cu cea mai avansata tehnologie imagistica pentru inspectia arborilor, care vor ajuta la stabilirea si aplicarea tipurilor de interventii adecvate: au capacitate de stocare de peste 100 de tomografe, sunt dotate cu bluetooth, iar tomografia arborelui poate fi vizualizata in timp real prin intermediul unui laptop”, se spunea în comunicatul emis de Primăria Generală la acea vreme.

Numai că, de când au fost achiziționate și până în prezent, cu cele două tomografe de 150.000 de lei au fost testați doar ”un număr limitat de copaci”.

„Numărul total de arbori tăiați de angajații Companiei în urma testelor, în perioada 2018-2020 este de aproximativ 5, iar toaletați, 3”, se arată în răspunsul primit de G4Media.ro de la Primăria Generală, bazat pe datele transmise de Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, în urma ultimei furtuni care a avut loc în București la jumătatea lunii mai, au fost doborâți 159 de arbori și au fost avariate 43 de autoturisme.

Întrebată cum explică această situație, Primăria Generală a transmis G4Media.ro argumentația: „Numărul mare de arbori doborâți de vânt într-o singură zi este explicabil prin convergența mai multor factori de risc: viteza și intensitatea vântului, forma coroanei, sistemul de înrădăcinare și vatamările produse de factori naturali sau antropici”. (Foto: Tomograf pentru arbori / Primăria București)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Normal ca e plina de arbori uscati: unul din trei (in cel mai bun caz) pomi „toaletati” se usuca dupa. De bine ce e facuta ciumpavirea.

  2. Pai sa vina Nicusor de la PeeNeeLee sa ne explice ca nu tine de primaria generala ci de fraierii aia de la sectorul 1 de la USR-u’.

    • Firea/PSD a cumparat aparatele, probabil la suprapret, de la o firma prietena PSD.

      Nu e o surpriza ca nu au fost folosite, scopul PSD/Firea nu a fost niciodata sa le foloseasca, ci doar sa dea multi bani publici unei firme din mafia PSD.

    • Ce treaba are usr de la sector 1 cu o companie municipala care au cumparatin 2018, cand primar general si la sextor 1 era de la psd. Esti mai prost ca noaptea

    • Foarte elocvent domnu’ Vali. Ca nuca in perete

  3. Furaciuni pesediste. Probabil ca tomografele alea costau in mod real 15.000 lei.

  4. Articolul este scris de un necunoscător. De altfel și demersul primăriei de a cumpăra aparaterele respective este tot din necunoaștere. Tomograful este o unealtă specializată care este utilizată de un specialist. Tomograful nu țime loc de specialist. Ca o paraleșe este ca și cum ne am duce la spital și ne am aștepta ca aparatul de făcut ecografii să țină locul medicului. În cazul de față medicul lipsește. Aceste se numește arboricultor urban. Total diferit de pregătirele oferite de facultățile de silvicultură. Arbore se comportă diferit în mediul oraș față de mediul forestier. De altfel și așteptările noastre de la arborii din oraș sunt diferite de producția forestieră. Ne dorim ca arborii din oraș să facă coroană mare și să facă umbră, pe când în pădure ne așteptăm să facă mult lemn și să fie eventual drept pentru scânduri. Recomand o documentare mai serioasă în domeniul arboriculturii urbane, respectiv în ceea ce privește „toaletărilor” care este un termen administrativ inventat în 2009 la primăria din București. Teremenul nu există în literatura de specialitate, astfel el are o definiție, roaletările rămânând o activitate arbitrară care nu poate fi susținută sau combătută cu argumente științifice. Las câteva link uri pentru aprofundare:

    https://certificates.isa-arbor.com/group/206795

    https://www.dianaculescu.ro/a-toaleta-sau-a-nu-toaleta/

    https://fakopp.com/en/about/

    Arborii nu cad sau se usucă pentru că nu au fost tomografiați. Ei se usucă pentru că au fost îngrijiți de oameni nepregătiți. Tomograful eate Fata Morgana a arboriculturii urbane 😀

  5. ‘Aproximativ 5’ e o declaratie monumentala…

  6. Cum adică aproximativ 5 copaci? Adică între 1 și 99… Sau cum?