G4Media.ro

Situație alarmantă privind utilizarea pesticidelor în sudul României: probele cu reziduuri au…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Situație alarmantă privind utilizarea pesticidelor în sudul României: probele cu reziduuri au crescut la 40% în 2023, față de 27,9%, în 2022

”Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat și a analizat în anul 2023, un număr total de 2.122 de probe de legume, din care 1.323 probe au fost analizate la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LCRPPPV ) – București și 799 probe la Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LRCRPPPV ) – Târgu Mureș”, informează Viața Satului, pe pagina de facebook a emisiunii, potrivit LantulAlimentar.ro.

Rezultatele analizelor efectuate la laboratorul din București arată o situație alarmantă privind utilizarea pesticidelor în marile bazine legumicole, situate în jumătatea de sud a României.

Potrivit raportului aferent anului 2023, publicat de Autoritatea Națională Fitosanitară ( ANF ), analizele efectuate de laboratorul din București au relevat că ”procentul de legume cu reziduuri de pesticide a crescut față de anul 2022, de la 27,9%, la 40,1%”.

Din cele 1.323 probe de legume analizate la București, 531 probe (40,1% ) au avut reziduuri de pesticide: 504 probe cu reziduuri de pesticide sub nivelul maxim admis și 27 de probe cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis sau cu reziduuri ale unor substanțe active interzise în Uniunea Europeană (probe neconforme).

Legumele cu procent mare de probe cu reziduuri de pesticide au fost: mărarul, 67% ( 18 probe din 27 ), salata, 67% ( 64 p din 96 ) și tomatele, 64% ( 259 p din 403 ). Reziduurile de pesticide întâlnite în legume sunt, în special: azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin. Reziduurile de pesticide detectate în legume provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere.

Probele neconforme au fost: 7 probe de tomate, 5 probe de mărar, 4 probe de ardei, 4 probe de spanac, 3 probe de țelină cu frunze, o probă de ceapă verde, o probă de pătrunjel cu frunze, o probă de castraveți cornișon și o probă de fasole boabe ). În aceste probe au fost depistate reziduuri de: carbendazim, acetamiprid, clorotalonil, clorpirifos ( interzis ), clorpirifos-metil ( interzis ), cipermetrin, dimetoat, formetanat, imidacloprid, linuron, miclobutanil, pirimifos-metil, spirodiclofen, tiametoxam.

Pentru aceste probe au fost făcute notificări și au fost luate măsurile cerute de legislație.

Județele arondate fitosanitar laboratorului din București sunt: Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Ilfov, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui, București.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ia legume românești
    Dacă vrei să o mierlești.

    • @ Borges – Cand le spuneam ca fermierii din romania folosesc aceleasi chimicale ca peste tot, sareau dacopatii ca nu si nu…