Situație contradictorie la cea mai mare unitate medicală din vestul țării: Spitalul Județean din Timișoara a rămas cu fonduri alocate neutilizate, dar se confruntă cu o criză de medicamente
Situație contradictorie la cea mai mare unitate medicală din vestul țării. Este vorba de Spitalul Județean din Timișoara care nu are suficiente medicamente și materiale sanitare, dar pe de altă parte a rămas cu bani alocați neaccesați, transmite Radio Timișoara, preluat de Rador.
Managerul unității, Dorel Săndesc, consideră că marile spitale au o problemă cu finanțarea din cauza modului în care se face decontarea serviciilor medicale de către Casa de Asigurări. Două milioane de lei din suma alocată au rămas neaccesate pentru că nu au fost prestate suficiente servicii medicale.
„Bugetul alocat Spitalul Județean din Timișoara este de aproximativ 174 de milioane de lei, pentru servicii medicale spitalicești. Se adaugă influențele salariale de aproximativ 97 de milioane de lei. În perioada ianuarie-iulie, Spitalul Județean a avut un buget de aproximativ 114 milioane de lei și a rămas cu fonduri neutilizate de aproximativ 2 milioane de lei”, spune purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Mariana Marcu.
Fostul manager al Spitalului Județean, Marius Craina, susține că banii alocați au rămas necheltuiți pentru că sunt medici care lucrează foarte puțin.
„Trebuie văzut obligatoriu cine putea să facă acele proceduri medicale și de ce nu s-au făcut. Dacă Casa Județeană îți asigură o finanțare până la suma X, trebuie să duci activitatea spitalului astfel încât să obții suma maximă oferită de Casă. Dar nu vă supărați acum, dacă ținem oameni care au două internări pe lună și nu se iau măsuri împotriva acelor persoane, asta e. Pentru că unul care face două internări ia același salariu ca și unul care face 100 de internări”, spune Marius Craina.
Actualul manager al spitalului, Dorel Săndesc, a admis că sunt cazuri de medici care nu lucrează. Unii, spune Dorel Săndesc, au demisionat când li s-a atras atenția.
„Spitalul public nu este o instituție de ajutor social pentru angajați. Medicii și personalul trebuie să înțeleagă că nu poți să mai suporți financiar personal care nu muncește deloc. Noi vrem să corectăm acest lucru, în sensul în care medicii, personalul să muncească, să producă finanțarea necesară pentru a fi plătit și pentru a funcționa spitalul”, spune managerul Spitalului Județean din Timișoara.
În același timp, unitatea este în criză de medicamente și materiale consumabile. Managerul Dorel Săndesc spune că acest lucru se întâmplă din cauza modului de finanțare a spitalului.
„Casa Națională de Asigurări de Sănătate a schimbat regulile de finanțare, anul acesta, și aceste noi reguli nu țin cont de realitatea economică a României. Practic, noi suntem plătiți pentru serviciile noastre, adică un caz pe care îl tratăm si îl externăm este plătit de către casă, acest tarif crescând doar cu 15% față de 2019. În această perioadă, costurile noastre au crescut incomparabil mai mult. De exemplu, avem medicamente pe care trebuie să le cumpărăm, care au crescut ca preț cu 500%, 300%, 200%. La fel se întâmplă cu materialele sanitare, cu utilitățile, oxigenul, energia și așa mai departe”, spune Dorel Săndesc.
Directorul Spitalului Județean Timișoara spune că unele materiale medicale sunt cumpărate din donații sau din banii medicilor. Nu exclude nici posibilitatea ca unii pacienți să fie puși să își cumpere unele medicamente sau consumabile.
„Este posibil ca medicii, în disperare de cauză, să apeleze și la asta, sigur că nu raportează nimeni întotdeauna când face ceva. Medicii chiar au făcut eforturi extraordinare. Avem fundații, cumpărăm prin fundație care asta au ca scop, să sprijine spitalul și activitatea medicamente, materiale, analize, atunci când nu avem toți reactivii. Acest lucru se întâmplă curent în practica medicală. Contribuții personale chiar”, mai atrage atenția managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Medicul Dorel Săndesc a transmis tuturor autorităților responsabile un memoriu prin care propune soluții de ieșire din criză. El consideră că o ordonanță de modificare a modului de finanțare ar trebui aprobată cât mai repede. Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a declarat că modificarea legislativă propusă de Dorel Săndesc este analizată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu