Situație critică și la spitalul județean din Deva: Managerul interimar, numit în urmă cu o săptămână, a demisionat. Sindicatul personalului medical reclamă abuzuri și „muncă până la epuizare”. Ministrul Sănătății este așteptat aici
Spitalul județean din Deva este într-o situație critică, după ce a fost pus în carantină la sfârșitul lunii martie, pentru că mai mulți medici și pacienți au fost depistați cu coronavirus. Sindicatul personalului medical a reclamat abuzuri și „muncă până la epuizare”, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, iar managerul interimar, numit în urmă cu o săptămână, a demisionat. Ministrul Nelu Tătaru este așteptat la Deva în zilele următoare.
Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a declarat pentru Hunedoara Liberă că atât managerul Spitalului Județean Deva, cât și directorul medical au demisionat, iar ministrul Sănătății urmează să vină aici în zilele următoare.
„E oficial! Au demisionat atât Silviu Didilescu, cât și dr. Claudiu Antal. Miercuri sau joi va veni la Deva ministrul Sănătății, Nelu Tătaru”, a declarat prefectul.
Silviu Didilescu era manager interimar, numit după demiterea fostei conduceri, în urmă cu o săptămână.
Demisia acestuia vine după ce Sindicatul Medicorum Honorem al medicilor din cadrul SJU Deva i-a adresat luni o scrisoare deschisă ministrului Sănătății în care reclamă „abuzuri” în cadrul unității medicale.
Conform scrisorii publicate de Servus Hunedoara, sindicatul reclamă că, din 29 martie, când spitalul a intrat în carantină, personalului medical i-a fost interzis să părăsească incinta SJU Deva, fiind interzise de asemenea externările și internările de cazuri noi. De asemenea, printr-o adresă DSP, personalului medical i s-a pus în vedere că este obligat ca în toată această perioadă să muncească timp de 14 zile (un total de 336 ore), fără organizarea legală a timpului de muncă și a celui de odihnă.
„Totuși, începând cu data de 30.03.2020, prin Adresa nr. 4141/30.03.2020, DSP Hunedoara a schimbat regulile instituite anterior și a dispus ca SJU Deva să interneze cazuri noi – Covid pozitiv, cu nesocotirea vădită a prevederilor OMS nr. 555 /03.04.2020”, se arată în scrisoare.
„În decursul acestei perioade, personalul medical închis în incinta SJU Deva, precum și pacienții internați au fost testați, fiind făcută astfel delimitarea dintre persoanele Covid pozitive și cele cu rezultat negativ. Ulterior testării, prin Nota internă 8046/03.04.2020, sub semnătura noului manager al SJU Deva – Silviu Didilescu și a directorului medical – Claudiu Antal, au fost din nou schimbate regulile inițiale, permițându-se înlocuirea unora dintre angajații ”aflați în stare avansată de epuizare fizică”. Subliniem că nu toți angajații cu rezultat negativ al testării închiși în incinta SJU au beneficiat de prezumția stării de epuizare fizică, deși la data emiterii notei interne, toți angajații munceau deja de mai bine de 100 de ore. Prin aceeași notă internă a fost adus, cu derogare de la DSP (!!), un medic aflat în autoizolare la domiciliu. Criteriile după care se stabilesc aceste derogări de la normele sanitare ale carantinei ne sunt străine. Apreciem că la acest moment, când delimitarea personalului medical a fost făcută după criteriul rezultatului testelor, s-ar fi putut relua activitatea normală pentru întreg personalul angajat, cu respectarea normării muncii, așa cum s-a întâmplat în majoritatea spitalelor din întreaga țară unde au fost identificate cazuri de Covid-19”, susține sindicatul.
Potrivit acestuia, încă din 30 martie s-au efectuat în continuare internări ale pacienților cu COVID-19 în spitalul din Deva, deși încă se lucrează la circuitele epidemiologice.
„Conducerea SJU Deva încearcă prin presiuni și amenințări cu deschiderea unor dosare penale, aducerea de personal la muncă din exterior, pentru perioade consecutive obligatorii de câte 14 zile, fără a se consemna acest lucru prin înscrisuri, cu interzicerea neîntemeiată a părăsirii incintei spitalului în acest interval de timp, precum și fără organizarea legală a timpului de muncă și de odihnă. Practic, personalul angajat este obligat să muncească până la epuizare, continuu, fiind fără pauză la dispoziția pacienților internați și a celor care se internează în unitatea sanitară în continuare, deși există personal suficient care așteaptă să se dispună revenirea la un program legal de muncă”, se mai arată în scrisoare.
În final, „Sindicatul Medicorum Honorem al medicilor din cadrul SJU Deva trage un serios semnal de alarmă și avertizează că va refuza categoric prezentarea la muncă în astfel de condiții impuse abuziv, care încalcă interdicția muncii forțate și dreptul angajaților la sănătate, prin interzicerea părăsirii incintei unității sanitare la finalul programului legal de muncă, fapt nejustificat nici măcar de condițiile stării de urgență”.
În 30 martie, Daniela Roșca, fostul manager al spitalului, a fost suspendată din funcție după ce mai multe cadre medicale au fost depistate cu coronavirus, iar unitatea medicală a intrat în carantină. Roșca spunea atunci că spitalul dispunea de echipamentul necesar de protecție pentru coronavirus, dar că personalul medical nu purta echipamentul de protecție corespunzător și pentru care spitalul a fost amendat cu 10.000 de lei în urma controlului efectuat de Direcția de Sănătate Publică. Însă Lucia Bulugean, medic la secția de pneumologie a Spitalului Județean din Deva, declara tot atunci la Digi 24 că spitalul a primit doar cinci seturi complete de echipament pentru gestionarea pacienților cu suspiciune de coronavirus, dar echipamentele au fost luate a doua zi. ”La ora actuală nu avem în spital decât măști și mănuși. Seturile complete, cu combinezoane speciale, au fost luate la o zi după ce fuseseră aduse”, a spus medicul Lucia Bulugean.
În 3 aprilie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara, într-o conferință de presă, că la Deva este unul dintre focarele mari de infecție cu coronavirus.
Până luni la prânz, în județul Hunedoara erau raportate 138 de cazuri de infectare cu coronavirus.
Sursa foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii