Situație de avarie la Spitalul Județean Călărași: un singur medic la terapie intensivă de două luni, care practic locuiește în spital / Unitatea vrea să angajeze încă zece doctori, însă nu îi găsește
Spitalul Județean de Urgență Călărași funcționează, de la începutul epidemiei de coronavirus în România, cu un singur medic de terapie intensivă, care „practic a locuit în spital în ultimele două luni”. Unitatea medicală are 11 posturi disponibile la ATI, dar este ocupat doar unul și caută să angajeze medici de mai mulți ani, însă nu găsește, deși au aceleași condiții financiare ca în București, secția este renovată recent și dotată cu echipamente, iar în plus cadrele medicale primesc și locuințe noi puse la dispoziție de Consiliul Județean, a declarat pentru G4Media.ro purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Alexandru Tomek.
Până la declanșarea pandemiei de Covid-19, gărzile de la terapie intensivă erau asigurate cu ajutorul unor medici colaboratori – doi doctori din Bulgaria și câte unul de la Cernavodă, Medgidia și Constanța -, însă de două luni cadrele medicale sunt obligate să rămână la unitățile sanitare la care au contractul de bază. „Medicii colaboratori nu au mai venit în gărzi, pentru că nu pot părăsi unitatea de bază. Medicul de la noi practic a locuit în spital în ultimele două luni”, a precizat Alexandru Tomek.
Situația disperată în care se găsește secția de terapie intensivă a determinat-o pe Georgiana Enache, directorul medical interimar al spitalului, să facă un apel pe Facebook către medicii care ar putea veni să lucreze la Călărași:
Stimați colegi,
Spitalul Județean de Urgență Călărași are mare nevoie de ajutor.
Suntem cel mai mare spital din Bărăgan, la 130 km de București si 140 km de Constanța, cu conexiune rapidă la autostrada A2, cu toate acestea, în acest moment avem un singur medic anestezist.
Pentru a susține activitatea spitalului avem disponibile 9 posturi de medic specialist ATI și 1 post de medic primar ATI.
În acest sens vă prezint oferta noastră: spor de 75%, program flexibil, apartament în bloc nou (2020) oferit de CJ. Alte avantaje pot fi discutate (participări la congrese, abonamente la reviste de specialitate și altele).
Spitalul are o secție ATI renovată recent, cu 25 paturi, 9 ventilatoare (+19 comandate), 29 monitoare (+15 comandate) și 1 post de dializă. Blocul operator central este nou (2019). Echipa chirurgicală este majoriar formată din medici tineri și entuziasti, din specialitatile chirurgie generală, ortopedie, ginecologie, oftalmologie, ORL, chirurgie plastică. Linie de gardă traumatologie, chirurgie, ginecologie.
Spitalul dispune de CT si RMN.
Pentru mai multe detalii și o discuție colegială vă rog să mă contactați
Medicul Alexandru Tomek a precizat că spitalul a tot făcut anunțuri de angajare în ultimii ani, însă fără succes. Între timp, a rămas cu un singur medic la Terapie Intensivă, după ce o doctoriță care lucra de 45 de ani în spital s-a pensionat, iar o alta este în concediu pentru creșterea copilului. Nici de la anunțul postat de directorul medical nimeni nu a dat niciun semn.
Tomek spune că situația este similară și în alte secții ale spitalului: în 2-3 ani se vor pensiona și doctorițele de la Pediatrie, iar secția Neurologie funcționează cu un singur medic, „o tânără entuziastă”.
Deocamdată, un sigur medic de terapie intensivă a luat la rezidențiat post la Călărași, dar nu se știe dacă peste 3 ani, când finalizează rezidențiatul, va mai veni la spitalul de aici.
„Dacă sunt tineri și entuziaști, noi îi așteptăm pe colegii noștri medici să se alăture echipei de aici, care este una tânără. În plus, secția ATI a fost renovată recent, este modernizată, fiind dotată cu echipamente performante. Din punct de vedere financiar, salariile sunt ca la București, iar gărzile suplimentare îți pot dubla venitul. Practic, salariul îl depășește pe cel al unui medic dintr-un spital mare, cu mulți medici pe toate specializările, pentru că în loc de 3 gărzi, poți face 6 și atunci salariul se dublează. În plus, cei care vin aici beneficiază de locuință gratuită, în bloc nou, pusă la dispoziție de Consiliul Județean. În funcție de numărul de membri ai familiei, sunt și apartamente cu două sau trei camere”, spune purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Călărași.
Însă Alexandru Tomek nu este prea optimist. El spune că ritmul de plecare din România a medicilor tineri este în continuare mare, astfel că deficitul de personal din sistemul sanitar românesc se adâncește, iar situația de la Călărași nu este singulară.
Foto: Spitalul Județean de Urgență Călărași
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii