G4Media.ro

Situație de avarie la Spitalul Județean Călărași: un singur medic la terapie…

Foto: Spitalul Județean de Urgență Călărași

Situație de avarie la Spitalul Județean Călărași: un singur medic la terapie intensivă de două luni, care practic locuiește în spital / Unitatea vrea să angajeze încă zece doctori, însă nu îi găsește

Spitalul Județean de Urgență Călărași funcționează, de la începutul epidemiei de coronavirus în România, cu un singur medic de terapie intensivă, care „practic a locuit în spital în ultimele două luni”. Unitatea medicală are 11 posturi disponibile la ATI, dar este ocupat doar unul și caută să angajeze medici de mai mulți ani, însă nu găsește, deși au aceleași condiții financiare ca în București, secția este renovată recent și dotată cu echipamente, iar în plus cadrele medicale primesc și locuințe noi puse la dispoziție de Consiliul Județean, a declarat pentru G4Media.ro purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Alexandru Tomek.

Până la declanșarea pandemiei de Covid-19, gărzile de la terapie intensivă erau asigurate cu ajutorul unor medici colaboratori – doi doctori din Bulgaria și câte unul de la Cernavodă, Medgidia și Constanța -, însă de două luni cadrele medicale sunt obligate să rămână la unitățile sanitare la care au contractul de bază. „Medicii colaboratori nu au mai venit în gărzi, pentru că nu pot părăsi unitatea de bază. Medicul de la noi practic a locuit în spital în ultimele două luni”, a precizat Alexandru Tomek.

Situația disperată în care se găsește secția de terapie intensivă a determinat-o pe Georgiana Enache, directorul medical interimar al spitalului, să facă un apel pe Facebook către medicii care ar putea veni să lucreze la Călărași:

Stimați colegi,
Spitalul Județean de Urgență Călărași are mare nevoie de ajutor.
Suntem cel mai mare spital din Bărăgan, la 130 km de București si 140 km de Constanța, cu conexiune rapidă la autostrada A2, cu toate acestea, în acest moment avem un singur medic anestezist.
Pentru a susține activitatea spitalului avem disponibile 9 posturi de medic specialist ATI și 1 post de medic primar ATI.
În acest sens vă prezint oferta noastră: spor de 75%, program flexibil, apartament în bloc nou (2020) oferit de CJ. Alte avantaje pot fi discutate (participări la congrese, abonamente la reviste de specialitate și altele).
Spitalul are o secție ATI renovată recent, cu 25 paturi, 9 ventilatoare (+19 comandate), 29 monitoare (+15 comandate) și 1 post de dializă. Blocul operator central este nou (2019). Echipa chirurgicală este majoriar formată din medici tineri și entuziasti, din specialitatile chirurgie generală, ortopedie, ginecologie, oftalmologie, ORL, chirurgie plastică. Linie de gardă traumatologie, chirurgie, ginecologie.
Spitalul dispune de CT si RMN.
Pentru mai multe detalii și o discuție colegială vă rog să mă contactați

Medicul Alexandru Tomek a precizat că spitalul a tot făcut anunțuri de angajare în ultimii ani, însă fără succes. Între timp, a rămas cu un singur medic la Terapie Intensivă, după ce o doctoriță care lucra de 45 de ani în spital s-a pensionat, iar o alta este în concediu pentru creșterea copilului. Nici de la anunțul postat de directorul medical nimeni nu a dat niciun semn.

Tomek spune că situația este similară și în alte secții ale spitalului: în 2-3 ani se vor pensiona și doctorițele de la Pediatrie, iar secția Neurologie funcționează cu un singur medic, „o tânără entuziastă”.

Deocamdată, un sigur medic de terapie intensivă a luat la rezidențiat post la Călărași, dar nu se știe dacă peste 3 ani, când finalizează rezidențiatul, va mai veni la spitalul de aici.

„Dacă sunt tineri și entuziaști, noi îi așteptăm pe colegii noștri medici să se alăture echipei de aici, care este una tânără. În plus, secția ATI a fost renovată recent, este modernizată, fiind dotată cu echipamente performante. Din punct de vedere financiar, salariile sunt ca la București, iar gărzile suplimentare îți pot dubla venitul. Practic, salariul îl depășește pe cel al unui medic dintr-un spital mare, cu mulți medici pe toate specializările, pentru că în loc de 3 gărzi, poți face 6 și atunci salariul se dublează. În plus, cei care vin aici beneficiază de locuință gratuită, în bloc nou, pusă la dispoziție de Consiliul Județean. În funcție de numărul de membri ai familiei, sunt și apartamente cu două sau trei camere”, spune purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Călărași.

Însă Alexandru Tomek nu este prea optimist. El spune că ritmul de plecare din România a medicilor tineri este în continuare mare, astfel că deficitul de personal din sistemul sanitar românesc se adâncește, iar situația de la Călărași nu este singulară.

Foto: Spitalul Județean de Urgență Călărași

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Spitalul nu e service auto sa poata angaja patronu’ pe oricine.
    La caroserie se pricepe tot omu’

  2. deci situatia e grava de tot. asta se intampla intr-un oras RESEDINTA de judet. oare cate operatii se fac acum in spitalul ala? si urgentele chirurgicale cum sunt tratate? cel mai probabil trimise la bucuresti…
    o situatue trista de tot.

    • Uimitor, nu vrea nimeni sa se mute in Calarasi!?..
      Locuitorii din fiecare judet culeg ce au semanat in ultimii 30 de ani.

  3. Pentru ca nu conteaza ce conditii extraordinare de lucru si ce salarii mari le dai medicilor, cand ies din spital, la aceleasi institutii infecte ale statului trebuie sa apeleze sa-si rezolve problemele.

  4. Problema e ca nu gaseste 10 doctori care sa plateasca mita pentru intrarea pe post. Asta e problema reala:)))

  5. Asa arata majoritatea Judetelor ciumei rosii: parasite de medici, de Romani, au ramas batranii, asistatii social si bugetarii norocosi, votanti ai PSD!

  6. Pai cum sa-i gaseasca, cand Managerul spitalului va fi pus de Bedeleul judetului ?

  7. Avem destui doctori in Guvern care freaca menta, sa fie detasati acolo! Mitraliera Radulescu, Ponta, Bacalbasa… mai avem trimisi si prin Moldova cand la noi bate vantul… alte sute sau chiar mii goniti de PSD prin tari straine… Avem, da astia nu dau spaga ca sa se angajeze slugi la niste neica nimeni.

    • aia sunt in parlament, nu in guvern. si sunt ei doctori cum sunt eu pilot de formula 1.
      daca nenea ala din spital se imbolnaveste….pot pune lacatul si pleca acasa ca nu mai au ce face pt cei de la terapie intensiva. stiu ca sunt si asistente, dar deciziile majore tot un doctor le ia.

  8. Ca altfel nu vine nimeni. Salarii mari sunt peste tot. Singura motivatie ca sa gasesti oameni si sa ramana in Romania e pensia speciala.

  9. Sa vina BEURAN si gasca lui precum si gasca de pile de la Constanta !
    Nici unul nu a dat vreun examen cinstit toata viata.
    Pe noi ne-ati gonit in alte tari si bine ne-ati facut

  10. resultatul SISTEMULui creat de politicienii nostri . TOT MERITUL LOR = „multumim” USL

    cand vedem tot felul de pilaraie pusa in pozitii de PNL / ORBAN / IOHANIS = ROMANICA
    NORMALA din ultima perioada, relatate de presa, inlocuid alte nulitati politruce puse de PSD, sau ALDE sau UDMR sau PMP

    asa ca readucere aminte, in guernul tehnocratilor a fost data o lege ca managerii de spitale sa nu mai poata fi pusi politic de PNL/PSD/ALDE/UDMR … lege propusa de Vlad Voiculescu. Cand a venit PSDraknea la putere, a fost prima lor grija sa o anuleze.

    Astea sunt rezultatele, degeaba invelesti un rahat cu staniol si zici ca e ciocolata, tot miroase si tot nu poate fi inghitit (de oricine ). De asta cu toate maririle de salarii (staniolul) rahatul managemtului tot PUTE.

    S-a vazut la Timisoare unde un rahat de politruc de la DSP (nici nu conteaza partidul) s-a luat de medici la un mod grobian/ de neadertal, si se vede asta oriunde in tara.

    Domeniul medical e vaca de muls a puterii