G4Media.ro

Situație îngrijorătoare: 4,5 milioane de români tratează anual răceala şi durerile în…

sursa foto: Pixabay.com

Situație îngrijorătoare: 4,5 milioane de români tratează anual răceala şi durerile în gât cu antibiotic

Peste 4,5 milioane de români au tratat în ultimul an cel puţin o dată răceala manifestată cu durere în gât cu antibiotice şi peste 30% dintre ei au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic, arată un studiu al Societăţii Române de Rinologie şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, realizat în luna octombrie a acestui an, relatează Agerpres.

Potrivit studiului, o treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripţie de la medic s-au documentat cu privire la utilizarea antibioticelor apelând la sfaturile celor apropiaţi sau citind pe Internet.

Dezvoltarea alarmantă a rezistenţei bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecţii grave care să nu mai poată fi tratate. Greşelile aparţin pacientului care face automedicaţie cu antibiotic la primul semn de răceală, medicilor care prescriu cu uşurinţă antiinfecţioase pentru simple viroze sau dureri în gât şi uneori uşurinţei cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Roşul în gât, secreţiile nazale şi nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic”, susţine prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, din partea Societăţii Române de Rinologie, citat într-un comunicat de presă.

Rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică, mai bine de 700.000 de oameni pierzând anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

Conform Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte impactul infecţiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

„O mare parte dintre români apreciază remediile tradiţionale pentru răceala cu durere în gât şi optează pentru ele ca adjuvant. Totuşi, convingerea eronată că antibioticul este panaceu universal şi dorinţa de a avea o vindecare rapidă îi fac pe mulţi concetăţeni să apeleze direct la tratamentul antibiotic, fără un examen medical prealabil la medicul de familie, care să stabilească tratamentul adecvat afecţiunii de care suferă”, explică medicul Dina Mergeani, din partea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Studiul „Cum se tratează românii de răceală şi gripă” a fost efectuat la cererea Societăţii Române de Rinologie, în perioada 10 – 17 octombrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.566 de persoane, care reproduce, din punct de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografică a populaţiei utilizatorilor de Internet din România – 18+.

Sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Votați Klaus Iohannis!
    Votați bunăstarea și echilibrul!

  2. Pamflet
    Mai lasati vrajeala asta, medicii platesc aceasta campanie mincinoasa pe care o faceti pentru ca la orice lovitura la deget, oamenii sa mearga la medic, unde onorariile nu sunt deloc mici. Si apoi tot medicii striga ca vin multi pacienti pentru orice fleac.
    Antibioticile sunt folosite pe scara larga in alimentatia animalelor din marile ferme. De asta scade rezistenta. Si fiinca in spitale, cadrele medicale nu respecta normale de igiena

    • Ah, dar oamenii stiu deja despre vrajeala asta!
      De aia se duc direct la fermacie si se sfatuiesc cu „doamna” despre boli si tratamente.
      Apoi se indoapa cu antibiotice si vitamine, zic ca-s paine.
      Doctorii is vrajeala, stiu ei mai bine de la vecina.
      Si intr-o zi isi descopera cancer in stadiu terminal si se curata in 4 luni.
      Dar oricum, e vrajeala medicilor, se stie.

  3. 40% dintre romani sint ignoranti si 40% sint analfabeti functionali (nu neaparat aceleasi 40%). De ce nu si-ar trata raceala cu antibiotice?
    Iar de aia cu medicii care cedeaza cererilor pacientilor si le prescriu antibiotice ce ar fi de zis? Unii doctori nu se afla in meseria potrivita, altii fac servicii firmelor producatoare de medicamente.

  4. seeriooos??!! ne tratam cu antibiotice singurei? !!! hai sa va spun de ce!!!! poti trata bronhopneumonia cu ciubotica cucului?!! si radacina de turmeric??!!!!
    de ce sa ma coste tratamentu’ pt bronhopneumonie max 50 lei cand ma poate costa 330 lei!!!!!
    ospamox= 12 lei; un sirop de tusa ( MEDICAMENT ) nu prostii de patlagina = vreo 25 lei = tot 75 lei!!! de ce sa cheltui 75 lei cand pot cheltui 330 lei pe tampenii???!!!! care nu si-au facut efectul nici dupa 30 zile??!!! medicii + farmacistii au devenit agenti de vanzari pt nu’sce sarlatani care ne vand plante uscate. pai pt aia fac medicii si farmacistii atatia ani de medicina? sa ajunga sa vanda boscheti uscati???!! si cand ajungi Doamne fereste sa faci un film la plaman, ti se spune ” ca aveti pete pe plamani, probabil receli netratate”!!!! le-am tratat imbecilule, cu ciubotica cucului!!!! hai sictir, tare as vrea sa stiu cine-i bogatu’ ala de vinde toate plantele astea…