Situație tensionată în Kosovo, SUA și patru puteri europene cer Priștinei și Belgradului să detensioneze situația
O declarație comună a SUA, Franței, Italiei, Germaniei și Marii Britanii condamnată decizia autorităților din Kosovo să forțeze accesul în clădirile municipale dintr-o zonă locuită de etnici sârbi și cere Priștinei să se retragă ”imediat”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.
Cele cinci state se arată ”îngrijorate” de decizia Serbiei de a crește nivelul de pregătire a forțelor sale armate la granița cu Kosovo.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a plasat vineri seară armata ţării în alertă maximă de luptă şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontiera cu Kosovo, după ciocniri între protestatari sârbi şi poliţie într-un oraş cu majoritate sârbă din nordul Kosovo.
Comunicatul celor cinci state:
Condamnăm decizia Kosovo de a forța accesul la clădirile municipale din nordul Kosovo, în ciuda apelului nostru la reținere. Solicităm autorităților din Kosovo să se retragă imediat și să detensioneze situația și să se coordoneze îndeaproape cu EULEX și KFOR.
Condamnăm atacurile asupra EULEX în Zvecan.
Suntem îngrijorați de decizia Serbiei de a crește nivelul de pregătire a forțelor sale armate la granița cu Kosovo și facem apel la toate părțile să dea dovadă de maximă reținere, evitând retorica incendiară.
Context. În localitatea Zvecan s-au produs ciocniri între poliţie şi protestatari după ce o mulţime s-a strâns în faţa clădirii primăriei, încercând să îl împiedice pe noul primar, un etnic albanez, să intre în biroul său. Poliţia kosovară a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari. O maşină de poliţie a fost incendiată.
Protestele urmează după alegerile locale care au fost boicotate masiv.
În jur de 50.000 de sârbi care trăiesc în patru localităţi din nordul Kosovo, printre care şi Zvecan, au boicotat votul din 23 aprilie pentru a protesta faţă de nerespectarea cererilor lor de mai multă autonomie – un nou pas înapoi pentru acordul de pace din martie între Serbia şi Kosovo.
Participarea la vot a fost de doar 3,47%, iar localnicii sârbi au spus că nu vor colabora cu noii primari din cele patru municipalităţi, toţi proveniţi din partide etnice albaneze, întrucât nu îi reprezintă.
Mai devreme vineri, poliţia din Pristina a emis un comunicat în care spunea că îi asistă pe noii primari să poată intra în primăriile din cele patru localităţi.
Primarul din Zvecan a fost escortat cu succes în biroul său, potrivit unui anunţ la postul de radio al poliţiei.
Sârbii din nordul Kosovo, unde sunt majoritari, nu recunosc declaraţia de independenţă din 2008 a Kosovo de Serbia.
Planul sprijinit de Occident şi convenit verbal în martie de guvernele kosovar şi sârb viza să detensioneze situaţia, acordându-le locuitorilor sârbi mai multă autonomie, guvernul de la Pristina păstrând autoritatea ultimă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii