G4Media.ro

Siturile incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, „ultima linie de apărare” pentru speciile…

sursa foto: Unsplash

Siturile incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, „ultima linie de apărare” pentru speciile pe cale de dispariţie

Siturile înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO reprezintă cea mai bună protecţie pentru speciile ameninţate, susţine Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care a lansat un apel urgent către cele 195 de state semnatare pentru protecţia acestora, în primul rând în faţa schimbărilor climatice, notează AFP, citată de Agerpres.

Cele 1.157 de situri naturale şi culturale înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO reprezintă mai puţin de 1% din suprafaţa terestră, dar adăpostesc peste o cincime din bogăţia mondială de specii cartografiate, afirmă un studiu al agenţiei ONU intitulat „Patrimoniul mondial, o contribuţie unică la conservarea biodiversităţii”.

„Siturile înscrise în Patrimoniul Mondial reprezintă ultima linie de apărare a speciilor, deoarece aici se găsesc cele mai periclitate specii din lume, cum ar fi Vaquita, cel mai mic cetaceu de pe planetă, din care au mai rămas mai puţin de zece de exemplare, sau rinocerul de Java, din care abia dacă mai există circa şaizeci de exemplare”, a declarat Lazare Eloundou-Assomo, directorul Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Dacă Vaquitas dispar, o bună parte din înţelegerea istoriei biodiversităţii de pe planeta noastră va dispărea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ultimii panda sau rinoceri. Toate aceste specii trăiesc în situri înscrise în Patrimoniul Mondial şi dacă această linie de apărare a speciilor periclitate s-ar frânge, ar fi un pericol uriaş pentru omenire”, a adăugat el.

Potrivit lui Tales Carvalho Resende, manager de proiect la Comitetul Patrimoniului Mondial şi colaborator al studiului, cele 1.157 de situri naturale şi culturale din Patrimoniul Mondial UNESCO găzduiesc peste 75.000 de specii de plante şi peste 30.000 de specii de mamifere, păsări, peşti, reptile şi amfibieni, din cele peste 600.000 de specii din întreaga lume.

Aceste situri „protejează peste 20.000 de specii ameninţate la nivel mondial, inclusiv ultimii indivizi ai multor specii. Însă, starea de conservare a unei treimi din siturile naturale este ameninţată, în special din cauza perturbărilor climatice, şi, prin urmare, este urgent să se ia măsuri de adaptare şi prevenire prin investiţii mai mari în aceste situri”, a explicat el.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...