Sky News: Iranul a dezvoltat pentru Rusia o nouă dronă de atac „explozivă”, cu o rază de acțiune de până la 1.500 km / Dispozitivul ar putea fi echipat cu tehnologie pentru detectarea echipamentelor occidentale
Iranul a dezvoltat o nouă dronă de atac pentru războiul Rusiei din Ucraina și pare aproape de a furniza Moscovei rachete sol-sol, a afirmat o sursă de securitate informată pentru Sky News.
Shahed-107 a fost descris ca fiind un vehicul aerian fără pilot la bord (UAV) „exploziv și de recunoaștere”, posibil echipat cu tehnologie pentru a căuta ținte de mare valoare pe câmpul de luptă, cum ar fi sistemele britanice și americane de rachete cu lansare multiplă folosite de forțele ucrainene.
Sursa a declarat pentru Sky News că este posibil ca „câteva unități” ale dronei special concepute să fi fost oferite Rusiei în cadrul unei tranzacții estimate la peste 2 milioane de dolari.
Acest lucru reflectă „activitatea semnificativă de proiectare a forței în care Iranul este implicat pentru a sprijini interesele Rusiei în ceea ce privește Ucraina”, a spus sursa.
Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat anterior Teheranul că a furnizat Moscovei sute de drone de atac unidirecționale cunoscute sub numele de Shahed-131 și Shahed-136 – supranumite „drone kamikaze” deoarece zboară spre ținte și explodează la impact.
Rusia folosește o combinație de atacuri cu drone și rachete pentru a încerca să penetreze apărarea aeriană a Ucrainei, susținută de Occident, în valuri de atacuri mortale împotriva unor obiective civile și militare din întreaga țară, care s-au intensificat în ultimele zile.
Sursa de securitate a declarat că noua dronă Shahed-107 face parte din familia Shahed-101 de vehicule aeriene fără pilot, cu o coadă în formă de V.
Cu o lungime de aproximativ 2,5 metri și o anvergură a aripilor de trei metri, UAV-ul poate fi lansat de pe un vehicul și se estimează că are o rază de acțiune de până la 1.500 km, a precizat sursa citată.
Se crede că este echipat cu un emițător de transmisiune în direct pentru transmiterea de imagini video. Astfel de capacități de recunoaștere înseamnă că drona ar putea fi folosită pentru a identifica ținte pe linia frontului ucrainean pentru ca alte drone sau sisteme de armament să fie lovite.
Sursa de securitate a afirmat că forțele de securitate iraniene au efectuat un test cu rușii la o bază aeriană din centrul Iranului, care a inclus dronele Shahed-107 și Shahed-136.
Ministerul rus al Apărării și Ministerul iranian de Externe nu au răspuns încă la o solicitare de comentarii.
În septembrie, președintele Iranului a negat că țara sa ar fi trimis drone sau alte arme Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.
„Suntem împotriva războiului din Ucraina”, a declarat președintele Ebrahim Raisi, citat în marja Adunării Generale a ONU de la New York.
Dar Sky News a dezvăluit anul trecut un presupus contract de armament care a oferit prima dovadă concretă că Iranul a vândut muniție Rusiei pentru efortul său de război.
„Îngrijorări uriașe” pentru Ucraina
O sursă ucraineană a declarat că afirmația privind dezvoltarea unui nou tip de dronă este „probabil adevărată”.
„Avem îngrijorări uriașe cu privire la posibilele livrări ale tipurilor de drone menționate”, a declarat sursa.
„Ofensiva rusă se bazează foarte mult pe dronele iraniene, modernizându-le în mod constant. Ei încearcă să le facă mai rapide pentru a forța forțele de apărare ucrainene să folosească sisteme de apărare aeriană mai scumpe”.
Sursa ucraineană a declarat că Rusia este acum capabilă să asambleze singură sistemele Shahed-136 la o instalație din regiunea Tatarstan, la 800 km est de Moscova.
„Capacitatea de producție [până în] septembrie 2025 ar trebui să fie de aproximativ 4.000 de bucăți pe an”, a declarat sursa.
Regimul iranian, pe fondul amenințării unor sancțiuni suplimentare și a izolării internaționale, a renunțat anterior să ofere stocurile sale vaste de rachete ghidate cu precizie de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Cu toate acestea, calculele sale par să se schimbe în urma expirării, în octombrie anul trecut, a sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU menite să limiteze programul de rachete balistice al Iranului, ca parte a unui important acord nuclear încheiat în 2015 cu puterile mondiale, care s-a destrămat între timp.
Schimbarea aparentă de politică vine, de asemenea, în contextul în care războiul din Orientul Mijlociu distrage atenția Occidentului de la Ucraina, chiar dacă ofensiva Rusiei pe teren se reintensifică.
Sursa ucraineană a declarat că transferul de rachete iraniene ar ajuta Rusia să repete o campanie de teroare lansată iarna trecută împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei, care a provocat pene de curent prelungite în întreaga țară într-o perioadă cu temperaturi scăzute.
Acest tip de sisteme ar putea include rachetele tactice cu rază mai scurtă de acțiune Ababil ale Teheranului sau colecția Fateh, care au o rază de acțiune ceva mai mare, între 300 km și 700 km (186 mile și 435 mile), potrivit lui Fabian Hinz, cercetător la think-tank-ul International Institute for Strategic Studies (IISS).
„În acest caz, ar putea lovi cu precizie ținte din întreaga Ucraină”, a declarat el pentru Sky News.
Rachetele balistice sunt mai greu de interceptat, astfel încât ar forța armata ucraineană să folosească mai mult din rezervele sale limitate de rachete de apărare antiaeriană Patriot furnizate de SUA, care au o rază de acțiune limitată.
Bateriile Patriot „nu pot proteja fiecare punct din Ucraina împotriva atacurilor cu rachete balistice”, a declarat Hinz.
„Așa că rușii ar putea profita de această situație pentru a provoca destul de multe distrugeri când vine vorba de infrastructura civilă, de exemplu”.
În schimb, Iranul ar căuta probabil bani și tehnologie militară de la Rusia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu