
Slovacia a adoptat o lege privind transparenţa finanţării ONG-urilor / Premierul Fico a vrut iniţial ca legea să prezinte ONG-urile ca „agenţi străini” sau „lobby-işti, dar a renunțat după avertismentul Comisiei Europene
Parlamentul slovac a adoptat miercuri o lege care va permite cunoaşterea finanţărilor şi a sponsorilor ONG-urilor, act normativ iniţiat de premierul social-democrat Robert Fico după ce mai devreme anul acesta el a denunţat o implicare a unor organizaţii de acest fel într-un plan de a-l înlătura de la putere printr-o lovitură de stat în timpul protestelor antiguvernamentale organizate de opoziţia liberală, care acuză un demers legislativ de inspiraţie rusească, relatează agenţiile AFP şi TASR, transmite Agerpres.
Actul normativ a fost adoptat cu 76 de voturi ale parlamentarilor din cele trei partide ale coaliţiei de guvernare, respectiv partidul Smer-SD al lui Fico, formaţiunea de asemenea social-democrată Hlas-SD şi partidul naţionalist SNS, care în dezbaterile parlamentare premergătoare adoptării legii au evocat adesea numele miliardarului George Soros.
Premierul Fico a dorit iniţial ca legea să prezinte ONG-urile ca „agenţi străini” sau „lobby-işti, dar a abandonat această idee în urma avertismentelor Comisiei Europene. Forma finală a legii prevede că ONG-urile vor fi obligate în fiecare an să dezvăluie autorităţilor sursele lor de finanţare, identitatea principalilor donatori şi cea a membrilor acestor organizaţii. Opoziţia şi ONG-urile acuză o tentativă de intimidare şi promit contestarea actului normativ în justiţie.
Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin poziţiile sale conservatoare criticate de Bruxelles şi prin refuzul său de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, se află din octombrie 2023 la conducerea unui guvern de coaliţie. Câştigarea ulterior, în aprilie, a alegerilor prezidenţiale de către aliatul său Peter Pellegrini a radicalizat presa favorabilă opoziţiei liberale şi partidele care formează această opoziţie, în special partidul Slovacia Progresistă, ce au organizat proteste antiguvernamentale.
În luna mai Fico a fost grav rănit într-o tentativă de asasinat, ceea ce nu a calmat deloc tensiunile politice, într-un climat pe care premierul îl descrie drept unul de ură politică alimentată de opoziţie, care de partea sa îl acuză pe Fico de derivă antidemocratică, de atitudine anti-UE şi de simpatii pro-ruse.
Înaintea unor noi proteste antiguvernamentale în ianuarie, Fico a declarat, pe baza unui raport al serviciilor secrete, că simpatizanţi ai opoziţiei şi ONG-uri puneau la cale escaladarea protestelor, inclusiv prin ocuparea clădirilor publice, şi forţarea căderii guvernului său. El a acuzat de asemenea o implicare a Ucrainei în aceste acţiuni şi a menţionat un grup neidentificat ce a fost de asemenea implicat în revolta Euromaidan din Ucraina în 2014 şi în recentele manifestaţii antiguvernamentale din Georgia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank