Slovacia pierde lupta împotriva corupției (Politico)
Prim-ministrul Robert Fico a prezidat demolarea sistematică a capacității Slovaciei de a combate corupția, iar rivalii săi politici sunt furioși, scrie Politico.
În cursul verii, guvernul de la Bratislava a luat mai multe măsuri pentru a continua desființarea instituțiilor de combatere a corupției, ceea ce a stârnit indignarea principalelor figuri ale opoziției, a luptătorilor împotriva corupției și a publicului slovac.
Aceste măsuri au inclus transformarea radiodifuzorului public într-un canal de televiziune de stat și un război împotriva culturii, inclusiv concedierea politică a doi directori de artă populari, care a declanșat proteste masive.
Însă revizuirea contestată a codului penal este cea care a avut până acum cele mai vizibile consecințe, infractorii condamnați fiind eliberați din închisoare. Opoziția consideră că Fico – care a supraviețuit unei tentative de asasinat în mai – a orchestrat revizuirea pentru a ajuta acoliții politici care riscau să fie urmăriți penal sau condamnați la închisoare.
Modificarea codului penal, introdusă în februarie, dar care a intrat în vigoare abia în august, a redus pedepsele pentru o gamă largă de infracțiuni, precum corupția și frauda.
De asemenea, a dus la desființarea biroului procurorului special, instituția care se ocupa de cazurile sensibile de corupție, inclusiv cele legate de oficiali ai partidului populist de guvernământ Smer (Direcția) al lui Fico.
„Guvernul slovac nu numai că a renunțat la lupta împotriva corupției, dar creează direct condiții ideale pentru aceasta”, a declarat pentru POLITICO Ľudovít Ódor, fost prim-ministru și recent ales membru al Parlamentului European pentru partidul de opoziție Slovacia Progresistă. „Prin reducerea pedepselor, intimidarea și sancționarea anchetatorilor curajoși și desființarea forțelor de poliție”.
Curtea Constituțională a Slovaciei a suspendat ulterior unele dintre modificări, cum ar fi reducerea termenelor de prescripție pentru viol, dar nu a anulat decizia de a desființa biroul procurorului.
Guvernul a fost nevoit să modifice în grabă amendamentul în iulie, după ce Comisia Europeană a publicat raportul său privind statul de drept și a subliniat că Slovacia ar putea pierde accesul la finanțarea UE din cauza anumitor elemente ale modificărilor, care riscă să diminueze capacitatea țării de a urmări cazurile de corupție la nivel înalt și de a proteja interesele financiare ale UE.
Erik Kaliňák, un deputat european nou ales pentru Smer, a declarat pentru POLITICO că „reformele au fost efectuate într-un mod care nu contravine legislației UE sau standardelor juridice internaționale” și că este „convins că aceste reforme au fost acceptate de Comisia Europeană … și nu mai sunt percepute ca o problemă pentru retragerea fondurilor UE sau planul de redresare”.
La sfârșitul lunii iulie, procurorul Michal Šúrek și fostul șef al NAKA, Ľubomír Daňko, au fost acuzați de departamentul de afaceri interne al poliției din țară, împreună cu doi foști anchetatori de poliție, de abuz de putere.
Toți au lucrat anterior la un caz de corupție cu numele de cod „Purgatoriu”, în care Fico, ministrul apărării Robert Kaliňák, fostul șef al poliției naționale Tibor Gašpar și alți oficiali de rang înalt au fost suspectați de corupție și manipulare a investigațiilor poliției.
Daňko, care acum lucrează pentru ONG-ul Zastavme korupciu (Opriți corupția), a declarat pentru POLITICO că acuzațiile împotriva sa sunt total nefondate.
„Acuzațiile sunt complet inventate și absurde. Neg că eu sau colegii mei am fi comis vreo infracțiune. Cred că au avut nevoie doar să înlăture un procuror dintr-unul dintre cazurile mari și nu puteau să-l acuze doar pe el, pentru că ar fi fost prea evident”, a declarat el.
Cei 23 de anchetatori de la NAKA care și-au apărat colegii acuzați au fost repartizați la alte departamente de poliție.
Trăiască infractorii
Statisticile sumbre ale Transparency International Slovakia arată că până la 88% din populație consideră că instanțele slovace sunt corupte și doar 33% din oameni au încredere în sistemul de justiție.
Comisia Europeană a declarat pentru POLITICO că se află în dialog strâns cu autoritățile slovace și că și-a exprimat „foarte clar” preocupările cu privire la modificările aduse codului penal. Parchetul European și Parlamentul European și-au exprimat, de asemenea, nemulțumirea.
Cu toate acestea, niciuna dintre reacțiile adverse nu i-a descurajat pe Fico și compania.
Remaniere a poliției
La 30 august, guvernul slovac a desființat agenția națională de combatere a criminalității (NAKA), o forță de poliție aflată în prima linie în investigarea infracțiunilor precum corupția sau terorismul, înlocuind-o cu trei organizații separate. Biroul procurorului special desființat superviza anterior investigațiile NAKA.
NAKA a investigat de-a lungul anilor unele dintre cele mai importante cazuri de crimă organizată și corupție sub guvernele anterioare conduse de Smer, inclusiv cazul la care a lucrat jurnalistul de investigații Ján Kuciak, care a fost ucis.
Unul dintre cei eliberați din închisoare în temeiul noii legi este Dušan Kováčik, fost procuror special de rang înalt și aliat al lui Fico, a cărui sentință a fost suspendată de ministrul justiției, Boris Susko, în urmă cu câteva săptămâni, ceea ce a dus la proteste care au cerut demisia ministrului.
Tribunalul penal specializat a confirmat recent vinovăția lui Kováčik în acceptarea unei mite de 50 000 de euro de la mafie pentru a renunța la o anchetă privind diverse cazuri. Verdictul nu este final, iar Kováčik a făcut apel la Curtea Supremă.
„Mă îngrijorează faptul că un politician interferează cu puterea judiciară într-un caz atât de important și de expus politic”, a declarat politologul Radoslav Štefančík de la Universitatea de Economie din Bratislava.
La rândul său, Fico a declarat în august că cazul Kováčik a fost „un exemplu de manual de proces manipulat”.
Peter Košč, un om de afaceri care a făcut obiectul unui mandat internațional de arestare ca parte a unei anchete mai ample privind corupția în cazul Kováčik, a anunțat, de asemenea, că se întoarce în Slovacia. El poate face acest lucru după ani de fugă, după ce instanța a pus capăt urmăririi sale penale după intrarea în vigoare a amendamentului care scurtează termenul de prescripție pentru diverse infracțiuni.
Kaliňák, eurodeputatul Smer, a declarat pentru POLITICO că decizia lui Susko de a suspenda sentința lui Kováčik este „în deplină conformitate cu legea”.
Ministerele de justiție și de interne din Slovacia nu au răspuns la o cerere de comentarii. Biroul prim-ministrului și un purtător de cuvânt al Smer nu au răspuns, de asemenea, la o cerere de comentarii.
Ódor, fostul prim-ministru, a declarat că UE știa „foarte bine” ce se întâmplă în Slovacia și că este doar o chestiune de timp până când va trebui să reacționeze.
„Regret că, atunci când se va întâmpla acest lucru, Fico și acoliții săi nu vor fi afectați de sancțiunile UE”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu