Slovacia: Referendumul privind amendarea Constituţiei a fost invalidat din cauza slabei participări la vot
Referendumul desfăşurat sâmbătă în Slovacia referitor la amendarea Constituţiei în sensul permiterii organizării de alegeri anticipate nu a atins o rată de participare de 50%, aşa că este declarat invalid, a informat duminică Biroul Electoral, citat de agenția EFE, preluată de Agerpres.
Doar 27% dintre cei 4,5 milioane de slovaci chemaţi la urne au venit să voteze, cu mult sub pragul necesar pentru ca această consultare să capete caracter obligatoriu.
Totuşi, 97,5% dintre cei care au votat s-au declarat în favoarea dizolvării parlamentului, lucru care în prezent nu este permis de Constituţie.
Constituţia slovacă stipulează în prezent că parlamentul, care este ales pentru un mandat de patru ani, nu poate fi dizolvat înainte de finalizarea acestui termen chiar dacă executivul nu mai poate funcţiona şi nici nu poate fi formată o majoritate pentru o nouă coaliţie.
Opoziţia de stânga a impus organizarea unui referendum după ce aproximativ 400.000 de alegători au semnat o petiţie pentru realizarea acestei schimbări.
În prezent, o coaliţie tripartită populist-conservatoare guvernează la Bratislava, dar nu mai dispune de majoritate parlamentară. În eventualitatea unui nou scrutin, această coaliţie s-ar confrunta cu o înfrângere zdrobitoare, potrivit tuturor sondajelor de opinie realizate pe această temă, potrivit dpa. Din acest motiv – adaugă dpa – partidele de guvernământ au încercat până în ultimul moment să împiedice organizarea unui referendum.
Referendumul este totodată un barometru al sprijinului pentru opoziţia social-democrată, care va merge la următoarele alegeri împărţită în două partide: SMER şi Hlas, ale foştilor premieri Robert Fico, respectiv Peter Pellegrini.
În ciuda căderilor de zăpadă din ţară care au provocat pene de curent în unele regiuni, referendumul de sâmbătă s-a desfăşurat fără probleme şi fără incidente.
Tendinţa generală a fost una de dezinteres din partea majorităţii politicienilor, cei trei principali reprezentanţi ai statului, preşedintele, premierul şi şeful legislativului neparticipând la vot.
Marţea viitoare, parlamentul va analiza o propunere de organizare de alegeri anticipate, care are nevoie de sprijinul a cel puţin 90 din cei 150 de deputaţi pentru a reuşi.
Ţara are în prezent un guvern în exerciţiu, după ce în decembrie anul trecut a pierdut o moţiune de cenzură promovată de un fost partener al coaliţiei, formaţiunea liberală SaS.
Coaliţia de centru-dreapta rezultată din alegerile legislative din 2020 dispunea de o majoritate de 93 de deputaţi, dar gestionarea pandemiei şi a crizei energetice generate de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei au creat dezacorduri între parteneri.
Slovacia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori şi care se învecinează cu Ucraina, a fost unul dintre statele care a susţinut cel mai mult Kievul pe parcusul invaziei ruse.
Următoarele alegeri la termen sunt prevăzute abia în 2024.
Potrivit agenţiei de presă slovace TASR, referendumul de sâmbătă a fost al nouălea din istoria Slovaciei independente.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank