G4Media.ro

Slovacia și Cehia, țările care au declanșat scandalul ”standardului dublu la alimente”,…

sursa foto: Pixabay.com

Slovacia și Cehia, țările care au declanșat scandalul ”standardului dublu la alimente”, sunt campioane europene la alimente infestate cu Salmonella și Campylobacter

Timp de trei ani (2016 – 2019 ), un scandal apărut din nimic a dat de furcă autorităților europene: țările Grupului de la Vișegrad (Slovacia, Cehia, Polonia și Ungaria), cărora li s-au alăturat și Bulgaria, dar și România, prin vocea lui Liviu Dragnea (care a avut un discurs electoral puternic anti-european înainte de elegerile europarlamentare din mai 2019) au acuzat companiile din vestul Europei că livrează pe piața țărilor din Centrul și Estul UE produse inferioare calitativ, inclusiv produse alimentare, potrivit LantulAlimentar.ro.

Dar, în timp ce luptau cu așa numitul dublu standard la alimente, Cehia și Slovacia se situau pe primele două locuri în UE la numărul de îmbolnăviri cu Salmonella și Campylobacter, două bacterii care provoacă toxiinfecții alimentare, potrivit raportului EFSA pentru 2018.

În discursul fabricat pe acest subiect din toate țările menționate au fost folosite mesaje tipice propagandei anti-europene: ”Cei din Est sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua”, ”UE e interesată numai să vândă produse proaste pe piețele Estului”, ”UE ne vinde gunoaie”, etc.

Scandalul a pornit din Slovacia, fiind declanșat de o asociație pentru protecția consumatorului, iar acuzațiile au fost preluate imediat de celelalte țări membre ale Grupului de la Vișegrad, fiind introduse pe agenda oficialităților de rang înalt din aceste state. Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka nu a ezitat să declare: “Cu unele produse suntem de fapt pubela de gunoi a Europei”.

Liviu Dragnea, din postura de președinte al Camerei Deputaților și al PSD, a acuzat la rândul său că pe piața românească ajung alimente inferioare calitativ, inițiind și o lege în parlament împotriva dublului standard, lege care nu a mai fost adoptată.

În 2019, scandalul s-a stins, așa cum era de așteptat. A fost realizat un studiu european în 19 țări, printre care nu s-a aflat și România, fiindcă autoritățile de atunci nu au acceptat să intre în program, motivând că dețineam președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Studiul a evaluat 1.380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din cele 19 state membre. Acest eșantion nu este, însă, reprezentativ pentru marea diversitate de produse alimentare de pe piața UE. Studiul a constatat că:

În marea majoritate a cazurilor, compoziția corespundea modului în care erau prezentate produsele: 23% din produse aveau partea din față a ambalajului și compoziția identice, iar 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al părții din față a ambalajului, faptul că în diferite țări ale UE compoziția lor era diferită.

9% din produsele prezentate ca fiind aceleași în întreaga UE aveau în realitate o compoziție diferită: partea din față a ambalajului era identică, dar compoziția produselor era diferită.

Alte 22% din produse erau prezentate în mod similar, dar aveau o compoziție diferită: partea din față a ambalajului era similară, însă compoziția produselor era diferită.

Utilizarea aceluiași ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziție diferită nu urmărește un model geografic consecvent. De asemenea, diferența de compoziție a produselor testate nu constituie neapărat o diferență în ceea ce privește calitatea produsului.

După publicare acestui studiu, în iunie 2019, scandalul s-a stins. Datele oficiale au arătat că Cehia și Slovacia sunt campioanele UE la numărul de îmbolnăviri cu Salmonella și Campylobacter.

Astfel, potrivit raportului EFSA pentru 2018, în Cehia au fost înregistrate 215 cazuri la 100.000 de locuitori, de îmbolnăviri cauzate de alimente infestate cu Campylobacter, iar în Slovacia au fost 153 de cazuri la 100.000 de locuitori. Toxiinfecțiile au fost provocate de bacterii existente în locul de trai al pacienților. Numărul total al bolnavilor în Cehia a fost 23.765, din care confirmate 22.895, iar în Slovacia, 8.429, din care confirmate 8.339. Slovacia a raportat cele mai multe focare de Campylobacter, 202, având ca sursă mâncarea și apa, procentul fiind de 38,7% din totalul focarelor înregistrate la nivel european.

Foto: Pixabay.com

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Alimentele fabricate in Cehia sunt proaste, cu componente ieftine. Exista in magazinele noastre destule alimente ieftine si rezonabil calitativ, dar niciodata cele facute in Cehia. Sunt sub orice critica.

  2. Uh, scandal pornit din Cehia și Slovacia… Probabil că așa se explică de ce Pro TV (= patron ceh) a fost vârful de lance a campaniei la noi în țară, cu niște reportaje penibile și așa-zise teste de produse care nu aveau nicio relevanță. Halal jurnalism de calitate, joacă cum cântă patronul.

  3. PRO Tv a fost achizitionat de patronul ceh DUPA scandalul in cauza!

  4. Dublu standard exista si va exista dintotdeauna!!! atat timp cand nu exista interes pr acest lucru nu se va schimba niciodata nimic!! Am cumparat cafea turceasca la plic( 7, 5 lei pachetul) care are numai ambaljul identic in rest continutul este complet diferit cu cea pe care o cumpar din istanbul( acolo pachetul costa cca 3 lei) sa nu mai vb de nivea, ciocolata ( in germania este buna sicosta sub 1euro tableta de 100g.), iar cageaua jacobs aici este amestecata si difera cu mult cu cea din germania si exemplele pot contina!!