G4Media.ro

Slovacia vrea să aibă 4 procurori europeni delegați. Caputova s-a întâlnit cu…

Slovacia vrea să aibă 4 procurori europeni delegați. Caputova s-a întâlnit cu Kovesi la Bratislava

Noua președintă a Slovaciei, fosta avocată liberală pro-europeană şi activistă de mediu, Zuzana Caputova, s-a întâlnit marți la Bratislava cu șefa Parchetului european (EPPO), Laura Codruța Kovesi, potrivit domov.sme.sk.

Întâlnirea a avut loc în contextul consultărilor pe care șefa EPPO trebuie să le poarte cu toate cele 22 de state membre ale instituției Parchetului European. Slovacia și-a manifestat dorința de a avea 3-4 procurori europeni delegați care să înceapă anchetele în noiembrie. Deja sunt 3000 de cazuri de posibile fraude cu fonduri europene pe care trebuie să le ancheteze procurorii europeni.

Zuzana Caputova a asigurat-o pe Kovesi de sprijinul ei. ”Solidaritatea e un pilon important al funcționării Uniunii Europene, precum și integritatea și răspunderea. Un birou funcțional, cu personal pus pe treabă, condus de un procuror european experimentat va contribui cu siguranță la acest lucru”, a declarat Caputova.

Ziarul slovac notează că Laura Codruța Kovesi a condus DNA în România, un parchet care a investigat cazuri de corupție la nivel înalt și care a devenit una dintre cele mai de încredere instituții din țară. Jurnaliștii slovaci îl dau ca exemplu de caz al DNA pe fostul premier Victor Ponta. Ziarul notează și că Bucureștiul a acuzat-o pe Kovesi că a abuzat de funcția publică și i-a interzis să părăsească țara.

Zuzana Caputova a fost aleasă președinte al Slovaciei în martie anul trecut în urma unor alegeri marcate de emoţia populară provocată de asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a prietenei sale, în februarie 2018. Jurnalistul pregătea un articol despre presupuse legături între guvernul slovac şi mafia italiană.

Acest dublu asasinat a fost pentru mulţi slovaci o ilustrare a corupţiei, clientelismului şi a relaţiilor dintre politicieni şi crima organizată. Au urmat proteste împotriva guvernului condus de social-democratul Robert Fico, a cărui demisie a fost cerută de preşedintele Andrej Kiska, cel care avea apoi să o susţină pe Zuzana Caputova în cursa prezidenţială. În final, Robert Fico a demisionat, dar Partidul Social-Democrat (SMER) a reuşit să păstreze conducerea guvernului, condus în prezent de Peter Pellegrini, iar Robert Fico a rămas preşedinte al formaţiunii SMER.

Zuzana Caputova are 46 de ani, este divorţată şi mamă a doi copii. Ea avea puţină experienţă în politică în momentul intrării în cursa prezidenţială, fiind cunoscută mai degrabă pentru campania sa de protejare a mediului. S-a lansat în politică în urmă cu doi ani şi jumătate prin crearea partidului Slovacia Progresistă şi a participat la manifestaţiile antiguvernamentale ulterioare asasinării jurnalistului Kuciak, pe care îl cunoştea.

A fost adesea criticată de biserică şi de alte grupuri conservatoare pentru poziţiile ei favorabile avortului şi homosexualilor, însă ea susţine că victoria în alegerile prezidenţiale, precum şi cea a partidului Slovacia Progresistă la alegerile europene din 26 mai (partid care a obţinut 20,11% din voturi, dar rata prezenţei la urne a fost de numai 22,7%), ar arăta că Slovacia nu este o ţară atât de conservatoare pe cât pare.

Profilul ei este diferit de cel al liderilor statelor central-europene membre ale Grupului de la Vişegrad, catalogaţi la Bruxelles drept populişti. La fel ca fostul preşedintele Kiska, Zuzana Caputova se prezintă ca o pro-europeană convinsă, în timp ce guvernul slovac social-democrat şi liderii ţărilor Grupului de la Vişegrad – precum omologul său ceh Milos Zeman, premierul ungar Viktor Orban sau liderul conservatorilor polonezi, Jaroslaw Kaczynski – au adesea opinii critice faţă de elitele de la Bruxelles şi faţă de unii lideri vest-europeni.

Foto: Laura Codruța Kovesi și Zuzana Caputova/ Agenția TASR

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Oamenii o apreciau pe Kovesi dupa nume facut in Romania. Dar situatia la nivel european e alta …

    • Ar trebui ca UE sa-i dea mai multe resurse, e multa coruptie de combatut si lupta anticoruptie produce ia bani de la hoti, deci nu stiu de ce UE e asa zgarcita.

      Si continua sa se bazeze pe procurori nationali? Pentru ce? Astia sunt praf.

  2. Informatia asta nu apare pe pagina de facebook a doamnei Kovesi unde are multi prieteni.

  3. Kovesi și Justitia UE … promovată de … gunoaie! cacat! santaj și crima!

  4. Kovesi, un procuror destoinic, profesionist și cu o reputație excelentă, croită ca urmare a activității sale profesionale, una, având în vedere contextul dat dinRomânia, fructuoasă, cu rezultate foarte bune. Păcat că a plecat la Bruxelles, aveam nevoie de ea în țară, având în vedere nivelul corupției din România, dar pentru cariera sa, este un pas extraordinar și o recunoaștere a valorii sale. La cât de vraiște este astăzi sistemul românesc de justiție, aveam nevoie de doamna Kovesi, dar poate se va naște vreuna, cine știe. Îi urăm să aibă mult succes, să aibă o activitate prodigioasă, iar rezultatele muncii sale, să fie unanim apreciate.

  5. Se poate să n-o iubească pe doamna Kovesi tocmai trolii securiști ai mafiei PRO-PSD-ALDE?

  6. Succes D.nei Kovesi , dar era nevoie de Domnia Sa , in Tara.