Slovenii se pregătesc pentru „efectul Melania” la începutul noului mandat al lui Trump
Este o poveste cunoscută în întreaga lume: O săteancă dintr-o țară comunistă devine prima primă doamnă a Statelor Unite născută în străinătate în mai bine de un secol. Dar, potrivit localnicilor, o mare parte din viața timpurie a Melaniei Trump – în special trecutul ei și istoria micii țări slave de influență austriacă, împărțită între Europa Centrală și Balcani – a fost puternic exotizată pentru publicul american.
„Caracterizarea și interpretarea greșită a poporului nostru îi înfurie cu siguranță pe cei din Slovenia”, a declarat pentru Politico, Srečko Ocvirk, primarul orașului său natal Sevnica.
„Calitatea vieții și nivelul de dezvoltare al țării noastre nu au fost reprezentate într-o manieră factuală”, a continuat el.
Ocvirk își amintește cum, în urmă cu un deceniu, echipe de filmare și reporteri din întreaga lume au descins în cătunul său pitoresc, cuibărit între păduri luxuriante și munți de-a lungul râului Sava, dornici să descopere povești suculente despre copilăria femeii cunoscută cândva sub numele de Melanija Knavs.
Atunci când căutările lor nu au dat prea multe rezultate, aceștia au recurs la povestea familiară „de la cârpe la bogăție”, adesea atribuită persoanelor – în special femeilor – originare din Europa de Est.
În autobiografia sa recent publicată, Melania contestă această narațiune, reluând multe dintre sentimentele adesea exprimate de sloveni atunci când discută despre portretul său. Deși Slovenia făcea parte din federația socialistă Iugoslavia, era departe de a semăna cu Uniunea Sovietică în ceea ce privește calitatea generală a vieții, drepturile individuale și relația sa cu Occidentul.
„Viața reală în Slovenia”
Slovenia s-a remarcat prin dezvoltarea sa industrială și culturală în timpul și înainte de secolul al XX-lea. Orașul natal al Melaniei a găzduit producători renumiți de textile, precum Lisca, și producătorul de încălțăminte Kopitarna, care își trag rădăcinile din primele zile ale industrializării secolului al XIX-lea.
Donald Trump a fost învestit luni pentru un nou mandat, iar valoarea inițială a șocului de a avea o primă doamnă americană care vorbește engleza cu accent pare să fi dispărut oarecum a doua oară. „Articolele au devenit mult mai echilibrate și, într-un fel, jurnaliștii și companiile media par să fi ajuns în sfârșit la nivelul vieții reale din Slovenia”, a declarat Ocvirk.
În ciuda furiei lor, locuitorii din „Sevnica sunt fericiți pentru” prima doamnă a SUA, a spus el.
„Noi percepem întoarcerea Melaniei la Casa Albă cu satisfacție și mândrie, mai ales acei cetățeni care cunosc familia Knavs și le sunt prieteni”, a conchis el.
Regizorul sloven Jurij Gruden a simțit și el „efectul Melania” atunci când a decis să realizeze prima producție de lungmetraj documentar despre prima doamnă. El recunoaște că nu a fost interesat în mod deosebit de viața acesteia până când colegii săi străini i-au atras atenția că acesta este un moment unic pentru țara sa natală – un moment care merită documentat.
„În timp ce realizam acest documentar, am experimentat, de asemenea, ce înseamnă să faci parte din ecosistemul Trump în ceea ce privește atenția, dar și, uneori, condamnarea imediată și automată pe care o atrage, chiar și atunci când faci doar un documentar”, a spus el.
Reacțiile colegilor și ale altora au fost dure atunci când le-a spus la ce lucrează. „Polarizarea este nebunește de puternică și te afectează imediat atunci când o acoperi pe ea sau pe Trump în general”, a explicat Gruden.
„Este dificil să ai o conversație rațională, indiferent din ce parte a spectrului politic faci parte”, a mai spus el.
„O slovenă atipică”
Atât Gruden, cât și Ocvirk au subliniat că interesul sau sprijinul lor pentru Melania Trump nu reprezintă o susținere politică a politicilor soțului ei.
O resimt slovenii pe Melania pentru ceva? Poate pentru că este foarte puțin slovenă în relația ei limitată cu țara.
„Reacțiile la Melania sunt încă oarecum mixte. Unii din Slovenia nu o plac pentru că pare să nu arate aproape niciun interes pentru țara în sine, pe care nu a mai vizitat-o de mulți ani”, a explicat Gruden. „Acest lucru face din ea o slovenă atipică”.
Aceasta în ciuda faptului că atât Melania, cât și fiul ei, Barron, vorbesc slovenă și dețin cetățenia Uniunii Europene. De asemenea, Melania este prima primă doamnă americană care este cetățean UE. Actualul președinte al Sloveniei, Nataša Pirc Musar, a fost avocatul Melaniei înainte ca aceasta să intre în politică.
În cele din urmă, acoperirea simplistă a trecutului ei s-ar putea reduce la clasicul dezinteres american față de complexitatea – și contradicțiile – bătrânului continent.
„Sunt încântat că s-a întors. S-ar putea să nu fie ușor pentru oamenii din SUA, dar pentru cei dintre noi care o urmăresc de pe margine, va fi distractiv de urmărit”, a încheiat Gruden râzând.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.