G4Media.ro

Smartphone-urile nu sunt doar generatoare de stres. Potrivit cercetătorilor, acestea ar putea…

Sursa foto: Freepik / wirestock

Smartphone-urile nu sunt doar generatoare de stres. Potrivit cercetătorilor, acestea ar putea contribui și la îmbunătățirea sănătății mintale

O aplicație pentru smartphone ar putea dota oamenii cu abilitățile necesare pentru a depăși depresia de nivel scăzut, conform unei noi cercetări care sugerează că dispozitivele adesea învinuite pentru sănătatea mintală precară ar putea fi, de asemenea, parte a soluției, transmite Euronews.

La nivel mondial, se estimează că 11% dintre persoane suferă de „depresie sub prag”, care este o depresie ușoară care nu îndeplinește criteriile pentru tulburarea depresivă majoră, dar care poate avea totuși un impact serios asupra bunăstării unei persoane.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT), care se concentrează pe ajutarea oamenilor să își schimbe și să facă față gândurilor și comportamentelor nesănătoase, este considerată standardul de aur pentru tratamentul sănătății mintale.

În multe cazuri, este la fel sau mai eficientă decât medicația. Dar, din cauza lipsei de psihiatri în întreaga lume, cererea de asistență medicală mintală depășește adesea oferta.

Noul studiu, care a fost publicat în revista Nature Medicine, a testat dacă o aplicație pentru smartphone axată pe CBT (terapia cognitiv-comportamentală) ar putea fi suficientă pentru a umple acest gol.

Aplicația s-a axat pe dezvoltarea a cinci abilități CBT cheie: determinarea oamenilor să desfășoare activități care să le îmbunătățească starea de spirit, redirecționarea gândurilor negative din spatele sentimentelor lor de depresie, îmbunătățirea abilităților lor de rezolvare a problemelor, ajutarea lor să se articuleze fără să rănească sentimentele altor persoane și practicarea unor tehnici care să le asigure un somn suficient.

„CBT este extrem de eficientă, dar furnizarea ei la scară largă a fost întotdeauna o provocare”, a declarat Toshiaki Furukawa, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea din Tokyo.

„Scopul nostru a fost să facem aceste abilități disponibile pentru oricine, oriunde.”

Pentru experiment, aproape 4.000 de adulți japonezi cu depresie sub prag au fost repartizați aleatoriu să folosească aplicația sau să nu o folosească.

Cei care au folosit aplicația au avut acces la diferite combinații de abilități CBT. Aceștia aveau tendința de a înceta să o mai folosească după șase până la zece săptămâni, după ce își terminaseră lecțiile.

Cei care au folosit aplicația au avut o sănătate mintală mai bună după aceea, cu niveluri mai scăzute de depresie, anxietate și insomnie. Constatările s-au menținut timp de șase luni, când studiul s-a încheiat.

Rezultatele sunt notabile deoarece dovezile sunt contradictorii în ceea ce privește posibilitatea ca aplicațiile axate pe CBT să îmbunătățească efectiv sănătatea mintală.

Într-o analiză care a reunit 24 de studii, cercetătorii au concluzionat că intervențiile scurte, bazate pe telefon, pot ajuta la reducerea simptomelor tulburărilor mintale.

Dar într-un alt experiment finanțat de Uniunea Europeană, intervențiile automate de auto-ajutor nu au îmbunătățit starea de bine a oamenilor – posibil pentru că s-au concentrat pe un grup cu risc scăzut de studenți universitari fără istoric de depresie majoră.

În noul studiu, unele dintre abilitățile CBT au fost mai eficiente pentru anumite afecțiuni decât altele.

De exemplu, elementele de stimulare a dispoziției și de antrenare a somnului au fost deosebit de utile pentru reducerea anxietății, îmbunătățirea somnului și promovarea bunăstării mintale pozitive în general.

În același timp, instrumentele pentru corectarea gândurilor negative ale oamenilor nu au părut foarte eficiente.

Cercetătorii se pregătesc acum pentru un experiment mai lung care vizează problemele specifice de sănătate mintală ale oamenilor.

„Putem folosi aceste cunoștințe pentru a personaliza și a optimiza abilitățile care trebuie administrate fiecărui individ pentru a corespunde nevoilor și caracteristicilor sale”, a declarat Furukawa.

„Acest lucru deschide ușa către un sprijin optimizat, pe termen lung.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.