G4Media.ro

Smartwatch-uri pentru urmărirea elevilor, afacerea cu semne de întrebare propusă părinților de…

Smartwatch-uri pentru urmărirea elevilor, afacerea cu semne de întrebare propusă părinților de o primărie de sector. Specialiştii spun că măsura este periculoasă şi poate duce la colectarea de date personale

Primăria Sectorului 5, cel mai sărac sector din București, vrea să cumpere un sistem de supraveghere a tuturor şcolarilor sub 10 ani care învaţă la şcolile din sector prin intermediul unor ceasuri inteligente pe care ar urma să la distribuie gratuit. Deşi procedurile de cumpărare au fost demarate acum aproape trei luni, abia acum reprezentanţii primăriei întreabă părinţii dacă doresc să primească gratuit smartwatch-urile şi dacă sunt de acord cu implicarea în program, după cum rezultă din înregistrări obținute de G4Media.ro.

Acordurile cerute prin intermediul învăţătorilor trebuie completate şi predate până la finalul acestui an şcolar. Specialiştii software contactaţi de G4media.ro cred că pe lângă colectarea de date privind localizarea minorului, şi informaţiile stocate în dispozitivele părinţilor pot fi accesate și nu se știe la cine vor ajunge sau cum vor fi utilizate aceste date.

O parte dintre reprezentanţii părinţilor au fost invitaţi în 22 mai la sediul Primăriei la o întrunire la care le-au fost prezentate performanțele pe care le-ar avea smartwatch-ul:

  • „Are un ecran foarte simplu. Arată ora, arată data. Nu are jocuri, nu are nimic. Pe interior are un senzor pentru mişcare. Dacă al dumneavoastră copil vrea să îşi dea jos ceasul, veţi fi notificaţi. Pe telefon veţi avea instalată o aplicaţie. Veţi vedea, cu ajutorul aplicaţiei, unde este exact. Aveţi posibilitatea să comunicaţi prin mesaje cu el şi îl puteţi suna. Datele sunt stocate, puteţi vedea exact ce a făcut într-o anumită zi şi unde a fost, cât a stat, unde a mers şi ce traseu a folosit. Puteţi seta, de asemenea, o zonă, iar dacă copilul iese din zona respectivă veţi primi alertă pe telefon. Puteţi să vedeţi câţi paşi a făcut, în ziua respectivă sau într-o perioadă de timp stabilită de dumneavoastră. Dacă decideţi să îl poarte noaptea, veţi putea afla şi de câte ori s-a întors în pat.” le-a spus un specialist IT conform unei înregistrări intrată în posesia G4media.ro

Nu este însă clară care modalitatea în care Poliţia Locală a Sectorului 5 se va implica în supravegherea informatică a copiilor.

Ce spun specialiștii. Specialiştii software contactaţi de G4media.ro arată că dispozitivele vor colecta date privind localizarea minorului şi traseul pe care acesta îl face în fiecare zi, date care vor fi stocate pe servere la care nu se ştie cine va avea acces şi pe ce perioadă. Mai mult: prin instalarea aplicaţiei în telefon, şi informaţiile stocate în dispozitivele părinţilor pot fi accesate – poze, agende de telefon sau liste de e-mailuri. Nici în cazul acestora nu se știe la cine vor ajunge și cum vor fi utilizate.

Teoretic, datele personale ar fi în siguranţă; practic, pot fi oricând accesate de rău-voitori sau folosite în scopuri de marketing, fără acordul părintelui.

În plus, ar mai exista o problemă de legalitate, observabilă încă din anunţul de licitaţie, pentru că se vorbeşte despre „localizare, înregistrare video şi transmitere date din teren”. Ordinea în care sunt prezentate operațiunile pot duce la supravegherea la limita legii, înregistrarea concomitentă audio-video fiind specifică organelor de cercetare penală şi, în alte situaţii decât cadrul unui proces, presupune acordul celui înregistrat, indiferent dacă datele sunt folosite sau nu.

Context. Primăria Sectorului 5 şi-a anunţat, pe 23 martie, intenţia de începe implementarea proiectului de „Creșterea eficienței serviciilor publice electronice oferite de către poliția sector 5” şi cumpărarea unui „sistem informatic geospaţial pentru gestiunea datelor geospaţiale, pentru gestionarea integrată şi coerentă de date şi informaţii bazate pe localizare pe hartă, cu evidenţiere situaţie reală pe teren.” Suma disponibilă pentru cumpărare este de 6.015.288 de lei, bani care ar urma să fie investiţi în servere, PC-uri, echipamente pentru localizare, înregistrare video şi transmitere date din teren, switch, UPS, software, platformă de virtualizare, baze de date, software specifice pentru poliţia locală.  Procedurile de selecţie a câştigătorilor au început în 15 mai, dar nu au fost publicate rezultatele pe site-ul de licitaţii locale. Conform anunţului de participare, o parte din bani ar fi bani europeni.

Germania: interzis la smartwatch-uri pentru copii. La finalul lui 2017, Agenţia Naţională Germană de Telecomunicaţii, Bundesnetzagentur, a dispus interzicerea ceasurilor inteligente pentru copii pe teritoriul naţional. Mai mult, le-a recomandat părinţilor care cumpăraseră deja un astfel de gadget să-l distrugă. Specialiştii în telecomunicaţii nemţi au considerat că dispozitivele de colectare date şi localizare încalcă intimitatea celor mici şi se pot transforma, fără ştirea familiei, în dispozitive de ascultare care pot fi accesate de către persoane rău-voitoare.

(Sursa foto: News-events.ro)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. PSD v-ar pune lesa, la cat de fraieri sunteti si cate mizerii inghititi de la ei.

  2. Afacerea era într-adevăr pt Germania pt că ăia au bani dar în același timp ăia nefiind prosti că de aia au bani,producătorii s-au orientat către o țară cu prosti care pt o șpagă mică vând siguranța și intimitatea ca pe cartofi. Exact când zicem că nu mai e nimic de furat atunci iluștrii noștri conducători ne arată cât de perspicace sunt.

  3. Ceva e profund viciat în sistemul public, dacă avem această abundență de „oferte” pe care vor să ni le vândă ca gratuități diversele primării sau ministere, ca niște șmecheri agenți de vânzări ce vor să te convingă că ai nevoie de produsul lor, care nu le aduce decât lor profit. Vouchere pentru biciclete, ca să reducem poluarea (dar nu și piste ca să poată circula); vouchere pentru automobile noi (tot ca să reducem poluarea, chiar dacă de fapt vor fi și mai multe în trafic), dar fără a rezolva problemele traficului; tabele electronice la Gara de Nord (chiar dacă trenul merge ca melcul și este tot mai jegos pe zi ce trece) etc. Mă întreb dacă nu este, totuși, posibil un sistem în care interesul nostru să conveargă cu adevărat cu al lor.

  4. principiul e bun, traim intr-o lume dezaxata, iar politia nu e cea mai eficienta. DAR de obicei (ca si in germania cum s-a observat) nu se stie ce servere (cred china) sunt in spate si cum sunt folosite datele . DACA producatorul este transparent cu aceste informatii, se trece printr-un audit de securitate realizat de niste specialisti (gen bitdefender) , atunci poate fie o treaba buna TREBUIE inteles/constientizat ca diferenta intre acele ceasuri si telefoanele noastre smart, este foarte mica, si ca la fel datele de pe telefonae de deplasare sunt trecute si ele printr-un server dar care e in america si nu in china

  5. Sunt destepti, prin urmarirea copiilor se asigura ca urmaresc si parintii.

  6. O combinatie de prostie universala (progresul, tehnologia ca panaceu universal) cu smecherie de sector 5, spaga, teapa si comisioane.
    Mai bine amenajau parcuri si centre culturale pentru copii, nu porcarii de supraveghere.
    Ce tara absurda este Romania.